szerző:
MTI

Amíg nem lesz tartós kiegyezés a bankszektor és a gazdaságpolitikai döntéshozók között, addig nem lesz aktív, növekedés-ösztönző hitelezés Magyarországon - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke az Inforádio Aréna című műsorában csütörtökön.

Király Júlia úgy fogalmazott: jelenleg inkább a hitelkínálat jelenti a korlátot a magyarországi hitelezés beindításához, de ez nem azon múlik, hogy a bankoknak ne lenne elég tőkéjük vagy likviditásuk. Az alelnök rámutatott: az anyabankok 3 milliárd eurónyi tőkét "toltak be" az elmúlt években a magyar leánybankjaikba, a magyar bankok önmagukban elég tőkeerősek. A bizonytalan és kiszámíthatatlan környezet akadályozza a bankok hitelezési tevékenységét - szögezte le.    

Az MNB alelnöke elmondta: a jegybank az árstabilitás fenntartásával tehet a legtöbbet a gazdasági környezet stabilizálásáért, azzal, hogy „a jegybank úgy hozza le a kamatot, hogy előbb stabilizálja az árakat és a gazdasági környezetet”. A nyugati központi bankok által indított nem szokványos monetáris intézkedésekre utalva úgy fogalmazott: azokban az országokban azért van szükség ezekre a lépésekre, mivel az alapeszközzel már nem tudnak mit elérni. „Ha közel kerülünk a nulla százalékos kamathatárhoz, el kell gondolkodni, hogy mivel lehet további lépéseket tenni” - tette hozzá.    

Király Júlia szerint Magyarországon a sérülékenység olyan nagyfokú, hogy az ilyen lépések sokat rontanák a gazdaság helyzetét. Véleménye szerint abból a sajátos helyzetből kell kiindulni, hogy Magyarországon jelentős a sérülékenység és magas az eladósodottság. A jegybank ezek enyhítésével járulhat hozzá a gazdasági kilábaláshoz – húzta alá.    

A jegybank inflációs célkövetési politikáját a 2001. évi bevezetés után, amikor nagyon magas szintről hozta le az inflációt, nagyon sikeresnek tartotta. Később már nem volt sikeres abban, hogy 5-6 százalékról a célt jelentő 3 százalékra mérsékelje az árdrágulás ütemét – tette hozzá.    

Király Júlia szerint a magyar gazdaságot annyi sokk érte, azaz annyiszor volt egyedi áremelés, áfa-emelés, vagy inflációs hatású kormányzati intézkedés, hogy a gazdaság azt tanulta meg, hogy „itt folyamatosan emelkednek az árak”. Emiatt a várakozások egyre inkább fölfele tolódnak, ahelyett, hogy az MNB 3 százalékos célja körül „horgonyzódnának” - mutatott rá. „Még hosszú idő lesz mire sikerül a jegybank meglévő hitelességével a várakozásokat lehorgonyozni a 3 százalékos inflációs célhoz” – vélte.    

Arra a felvetésre, hogy érdemes lehet-e lazítani – akár átmenetileg – a követett infláció mértékén, Király Júlia leszögezte: „meg vagyok győződve, hogy a jegybank a gazdaság stabilitásához nem tud máshogy hozzájárulni, mint az árstabilitással. Lehet magas inflációt gerjeszteni, ami tovább bizonytalanságot szül, de tartós növekedést nem lehet ezzel teremetni - jelentette ki.    

Úgy fogalmazott: a jegybanknak a tartós növekedésnek, a potenciális növekedésnek a biztosításában van szerepe, és nem egy pillanatnyi, egyszeri nagyon felugrásban. Sajnos abból nagy visszazuhanás következik – tette hozzá.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szijjártó: Büszkék vagyunk a zsidó származású magyar sportolókra

Szijjártó: Büszkék vagyunk a zsidó származású magyar sportolókra

Hajdú Péter kórházba került Cipruson

Hajdú Péter kórházba került Cipruson

Pingvinfiókák ezrei fulladtak meg egyetlen éjszaka alatt az Antarktisznál

Pingvinfiókák ezrei fulladtak meg egyetlen éjszaka alatt az Antarktisznál

Magyar kutatók találtak ki valamit, amivel könnyebben felismerhető lehet a demencia

Magyar kutatók találtak ki valamit, amivel könnyebben felismerhető lehet a demencia

Kezdődik az EU-s Trónok harca, a populisták is sorakozót fújnak

Kezdődik az EU-s Trónok harca, a populisták is sorakozót fújnak

Népszavazáson vennék el Berlinben a nagy lakásbérbeadók ingatlanjait

Népszavazáson vennék el Berlinben a nagy lakásbérbeadók ingatlanjait