szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A külföldi befektetések ösztönzését koordináló Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) jelenleg 90 projektet kezel, ezek összértéke 1,72 milliárd euró működő tőkét eredményezhet, és ezáltal több mint 17 ezer új munkahely jöhet létre - mondta Dobos Erzsébet, a HITA elnöke.

Az idén eddig 15 projekt esetében született pozitív befektetői döntés, ezek mintegy 310 millió euró befektetést jelentenek, és közel 2000 új munkahelyet hoznak létre Magyarországon. 

A HITA elnöke elmondta, hogy a legtöbb megkeresés a járműipar területéről érkezik, elsősorban Kanadából, az Egyesült Államokból, Németországból és Franciaországból. A szolgáltató szektorban a külföldi működőtőke főként az Egyesült Államokból és Nyugat-Európából érkezik.

A jövő évre vonatkozóan a HITA elnöke legfőbb célként a keleti nyitást nevezte meg, amelynek értelmében Magyarország erősíteni kívánja üzleti kapcsolatait a FÁK-tagállamokkal és az arab országokkal, valamint Kínával, Indiával. Ennek jegyében első alkalommal rendeznek Arab-Magyar Gazdasági Fórumot Budapesten november 12-13-án.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!