szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hosszútávú, stratégiai megállapodást kötött ma a magyar kormány és a Magyar Suzuki Zrt. Az erről szóló eseményen Orbán Viktor azt mondta, a magyar kormány azokkal a cégekkel köt megállapodást, amelyek saját profitérdekeiken túl a magyar emberek érdekeit is szolgálják, a kormány a termelő beruházásokat támogatja.

Az ötödik stratégiai megállapodást írták alá ma a Parlamentben a kormány és nagyvállalatok között, ezúttal a Magyar Suzuki Zrt.-vel köt partnerségi egyezményt a kabinet. Az eseményen beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök és Hisashi Takeuchi, a társaság vezérigazgatója.

A kormány megalakulása óta támogatja a termelő beruházásokat, mert új munkahelyeket teremtenek - mondta a bevezetőben Giró-Szász András kormányszóvivő, a kormány ezekkel a cégekkel stratégiai partnerségi megállapodást köt.

A részletekről Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, a kormánynak van egy hosszútávú víziója, amelyet magyar gazdasági modellnek is lehet hívni. Úgy gondoljuk, mondta, hogy azok az országok lesznek sikeresek, amelyek a legtöbb ilyen stratégiai megállapodást tudják kötni a globális cégekkel. A magyar kormány azokkal a cégekkel köt megállapodást, amelyek saját profitérdekeiken túl a magyar emberek érdekeit is szolgálják. A kormány számára a munkahelyteremtő, ipari befektetések előnyt élveznek - mondta Orbán.

Azért van alapja a megállapodásnak, tette hozzá, mert a Suzuki-gyár az elmúlt húsz évben sikeressé vált, és ez nem csak a vezetés, hanem a dolgozók érdeme is. Ők alapozták meg a Suzuki-gyár és az ország közötti együttműködést - mondta Orbán Viktor.

A Suzukival való megállapodás személyesen is jólesik az embernek, a magyar embereket a Suzuki-gyárhoz erős személyes érzések kötik, mert amikor a kommunizmus összeomlott, akkor volt néhány gyár, köztük a Suzuki, amely idejött és befektetésével bizalmat hozott létre az ország iránt a nemzetközi üzleti életben - mondta Orbán Viktor, aki szerint ennek révén tudtuk gazdaságunkat integrálni az új üzleti rendbe. Orbán azt is hozzátette, hogy az elmúlt napok japán-magyar tárgyalásai nyomán újabb befektetések érkezhetnek majd Magyarországra.

A mai tárgyalás jó hangulatban zajlott, mert tegnap és ma két autóipari beszállító jelentette be, hogy bővíteni fog és 50-50 munkahelyet hoznak létre, egyikük a Suzuki-gyárral áll kapcsolatban - mondta Orbán. A jelenlegi, 30 százalékos magyar beszállítói arányt növelni kívánják - fogalmazott. 

A megbeszélésen elhangzott, hogy Magyarország továbbra is támogatja az Európai Unió és Japán közötti szabadkereskedelmi megállapodást - jelezte Orbán Viktor, aki kifejezte emellett azon reményét, hogy a jövőben több magyar közbeszerzésen is nyertes lesz a Suzuki.

Orbán a komáromi Duna-híd kiszélesítését is megígérte a Suzukinak, hogy a gyár teherszállítmányai is használhassák a hidat, valamint az M1-as autópályára történő rácsatlakozó szakaszt is megépítik.

A miniszterelnök beszéde után Hisashi Takeuchi, a Magyar Suzuki vezérigazgatója azt mondta: Magyarországon 400 ezer Suzuki fut. A gyár éppen egy új modell tervezésébe ruházott be 200 millió euróért. A cég fontosnak tartja a stabil beszállítói kör kiépítését és folytonos bővítését - mondta Takeuchi, aki elmondta, Magyarországon munkakultúra területén is megértik magukkal velük. Reméljük, hogy kulcsfontosságú szereplője maradhatunk a magyar gazdaságnak - mondta a vezérigazgató.

A stratégiai partnerségi megállapodás dokumentumát ezt követően írta alá a kormányfő és Hisashi Takeuchi. Az erről szóló dokumentumot a kormány.hu-n teszi közzé a kabinet.

Az első stratégiai partnerségi megállapodást a Coca-Colával kötötte a kormány, a másodikat a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.-vel, a harmadikat a székesfehérvári Alcoa-Köfém Kft.-vel, a legutóbbit pedig november 9-én a kecskeméti Mercedes-gyár tulajdonosával, a Daimler AG-vel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!