szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szinte sokkola a kártyabirtokosokat a hír, hogy hárommillió PIN-kód elemzéséből ki lehet deríteni, melyek a leggyakoribb kódok. Minden tizedik négyszámjegyű kódsor az 1234 számokból áll. Tanácsok, hogyan is válasszuk meg PIN-kódunkat.

A korábban már hackerek által nyilvánosságra hozott mintegy 3,4 millió kódsort elemezve állította össze a legkedveltebb és a legkevésbé használt négy számjegyből álló PIN-kódok listáját a Data Genetics szervezet. Az így kapott adatok szerint használatba vett kódok negyedét a 20 leggyakoribb PIN-kódsor alkotja - írja a Pénzkérdés blog. A legjobban elterjedt 426 kóddal az emberek felének bankszámlájához lehetne hozzáférni. A listán az első helyeken szerepel az 1234, 1111, 0000, 1212 és a 7777 számkombináció.

A szervezet a 20 legnépszerűbb mellett a 20 legnépszerűtlenebb kódot is közzétette. Arra ugyanakkor érdemes vigyázni, hogy nehogy átváltsunk most hirtelen egy népszerűtlen kódra, mivel a hackerek is olvassák az elemzéseket, így ők is értesülnek az eddig viszonylag népszerűtlennek számító kódokról, melyek hirtelen népszerűvé válhatnak. A legjobb az, ha a listán szereplő kódok közül a 20 legnépszerűbbet és legnépszerűtlenebbet mindenképpen elfeletjük, és választunk egy köztes kódot.

Érdemes meghagyni a banktól érkezett véletlenszerűen generált kódot is. A születési évünk PIN-kódként történő megadásával ugyanakkor már vigyáznunk kell, mivel ha bankkártyánkkal együtt ellopják igazolványainkat is, akkor már egyszerűbb lehet a csalók helyzete. Születési idő kapcsán érdemes házastárs, vagy gyermek születési évét használni. Azt azonban nem szabad elfelejtünk, hogy a bonyolultabb PIN-kód csak bankszámlánk biztonságba helyezésének első lépése, óvakodnunk kell az esetleg az ATM-ekre szerelt kártyaolvasóktól, kameráktól is.

A teljes bejegyzést itt olvashatják!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!