szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elfogadta a jövő évi költségvetési koncepciót a Fővárosi Közgyűlés szerdán, e dokumentum alapján készítik Budapest 2013-as büdzséjét. A koncepció az oldalszámokon kívül egyetlen számsort sem tartalmaz - kifogásolta egy LMP-s képviselő.

A Tarlós István főpolgármester és pénzügyi helyettese, Bagdy Gábor által jegyzett koncepció az önkormányzati törvényre hivatkozva jelzi: nem lehet költségvetést működési hiánnyal tervezni, emellett pedig az önként vállalt helyi közügyek megoldása nem veszélyeztetheti a kötelezően előírt feladat- és hatáskörök ellátását. Utóbbival kapcsolatban azt írták: szükség szerint felül kell vizsgálni az önkormányzat jelenleg ellátott - az elmúlt években erősen visszafogott - önként vállalt feladatainak körét.

A koncepció kitér arra is, hogy a normatív támogatást felváltja a feladatfinanszírozás, amelyet a közösségi közlekedésre vonatkozóan is érvényesíteni szeretnének.

A főváros a pénzügyi pozíciójának javulásával is számol az iparűzési adó alapjának számítása, a közműadó bevezetése és az adósságállomány kormányzati átvállalása miatt.

LMP: Nincsenek konkrétumok

Az előterjesztés vitájában Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetője "szösszenetnek" nevezte a kilencoldalas dokumentumot, s úgy vélte: a koncepció beismerő nyilatkozat arra vonatkozóan, hogy a városvezetésnek fogalma sincs, mi fog történni Budapesttel 2013-ban.

Tarlós István válaszában arról beszélt: az állami költségvetés keddi elfogadását megelőzően egyetlen önkormányzat sem tudhatta, milyen számokkal, sorokkal tervezzen.

Hanzély Ákos, az LMP frakcióvezető-helyettese is azt kifogásolta, hogy a koncepció az oldalszámokon kívül egyetlen számsort sem tartalmaz. Álláspontja szerint a dokumentum nem felel meg a jogszabályi előírásoknak.

A koncepciót a Fidesz-KDNP 18 igen, az MSZP és az LMP 12 nem szavazatával, a Jobbik 3 tartózkodó voksa mellett fogadták el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mécsesekkel emlékezett az ellenzék a járvány 25 000 áldozatára a parlamentnél

Mécsesekkel emlékezett az ellenzék a járvány 25 000 áldozatára a parlamentnél

A Hell Energy beperelt egy kommentelőt, de első fokon vesztett

A Hell Energy beperelt egy kommentelőt, de első fokon vesztett

Az újságírókat védeni kell - jogállami vitát folytattak a tagállamok

Az újságírókat védeni kell - jogállami vitát folytattak a tagállamok