szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyszerre két személyt keres a jegybank élére a kormány, a befutó páros Matolcsy György és Patai Mihály, a bankszövetség volt elnöke lehet. A másik alelnök helyére kevésbé fajsúlyos szereplőt nevezne ki a kabinet.

A jegybankelnök utódlásának kérdése nem egy személyről, hanem lényegében egy páros összeállításáról szól a kormány számára. Jelenleg a legvalószínűbb verzió, hogy Matolcsy György jegybankelnök, Patai Mihály, az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség novemberben lemondott vezetője pedig alelnök lesz a Magyar Nemzeti Bankban - értesült a hvg.hu több, neve elhallgatását kérő, a felmerült ötletekről értesült, nem kormányzati forrástól.

A kormánynak azért kell egyszerre két új jegybanki vezetőt találnia, mert Simor András elnöki megbízatása március 3-án, Karvalits Ferenc alelnöké pedig március 27-én lejár. Matolcsy Györgyöt és Patai Mihályt a források a legesélyesebb befutó párosként valószínűsítették, ugyanakkor egyikük hangsúlyozta, hogy a végső döntés Orbán Viktor kezében van, tehát a miniszterelnök még az utolsó pillanatban is felülírhatja ezt. A Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény szerint a miniszterelnök tesz javaslatot a köztársasági elnöknek arra, hogy ki legyen az MNB elnöke és alelnökei.

Király Júlia, az MNB másik alelnökének mandátuma csak júliusban jár le, de az ő helyére értesüléseink szerint a Matolcsy-Patai pároshoz képest kevésbé fajsúlyos szakemberrel számol a kormány.

Patait hivatalosan nem keresték meg

Patai Mihály jelölésével kapcsolatban Sipos József, az UniCredit Bank marketing és kommunikációs ügyvezető igazgatója a hvg.hu kérdésére azt mondta, ennek semmilyen hivatalos jelével nem találkoztak sajtópletykákon kívül. Ezek pedig vele kapcsolatban mindeddig meglehetősen ellentmondásosak.

A neve először tavaly októberben vetődött fel, akkor még a lehetséges jegybankelnökök között. Az Origo fideszes közgazdászokkal és bankárokkal folytatott háttérbeszélgetésekre hivatkozva azt írta, nem hivatalosan már meg is keresték a kormánytól az UniCredit vezetőjét, a megkeresést azonban visszautasította. Patai Mihály a lap értesülését akkor pletykának minősítette, a portálnak adott interjúban pedig kizártnak tartotta, hogy jegybankelnök legyen. Az Index értesülései szerint Patainak kormányzati körökből nyáron megüzenték, hogy ne számítson az MNB-elnöki kinevezésre.

Maradt a jó viszony

A hvg.hu úgy tudja, a nyílvános konfliktusok ellenére Patai Mihály jó viszonyt ápol Matolcsy Györggyel, vagyis a bankszektor miatti csatározások feltehetően nem rontották meg azt a harminc éves barátságot, amiről bankszövetségi exvezető beszélt egy interjúban tavaly októberben. Arról, hogy a kapcsolat nem szakadt meg, a kormánnyal Patai Mihály egy tavaly decemberi megszólalása is árulkodik.

Patai Mihály és Matolcsy György közös sajtótájékoztatója a kormány és a bankok közötti megállapodás, valamint a a devizahetelesek megsegítése ügyében
©

Az UniCredit vezetője egy konferencián azt mondta, a bankszektor három bevételcsökkentő  tényezőre számíthat a Magyar Nemzeti Bank tavaszi vezetőváltása miatt. Mint kifejtette, ez a három ok a jegybanki kamatláb további csökkenése, a bankok kötelező tartaléka utáni kamat megszüntetése és a kéthetes betét korlátozása lesz. Patai hangsúlyozta, ezt nem újságban olvasta, hanem hallotta valakitől, és biztos abban, hogy ezeket a lépéseket végrehajtja a jegybank új vezetése.

A bankvezér ezzel részben megerősítette a hvg.hu korábbi információit, melyek szerint a kormány számos unortodox intézkedést vár el Simor András utódjától. Úgy tudjuk, a kormányzati tervek a devizatartalék csökkentéséről, a bankok MNB-nél tartott kéthetes kötvényállományának szűkítéséről, a kötelező tartalék utáni jegybanki kamatfizetés megszűntetéséről, valamint az MNB esetleges állampapír-vásárlásáról szólnak. Patai Mihály lényegében az egyetlen nevesebb, kormánytól független közgazdász volt, amely nyilvános fórumon elemezte a lehetséges eszközöket, és számolt a pénzügyi hatásaival.

Patai nyugtathatná a piacot

A Matolcsy-Patai párosról szóló ötletet megerősítő egyik forrás szerint utóbbi jelölése az MNB alelnöki posztjára nagyon jó választás lenne a kormányfő részéről. "Nem egy kis ember", jó reputációja van a pénzügyi szférában, és még Matolcsyval is jóban van.

Patai pályája
Patai 1977-ben a Magyar Nemzeti Bankban kezdte pályáját, 1978-tól a Pénzügykutató Intézetben, 1982 és 1988 között pedig a Pénzügyminisztériumban dolgozott. Ezt követően 1993-ig a Világbank ügyvezető igazgatójának asszisztense Washingtonban, hazatérése után pedig a Kereskedelmi Bank ügyvezető igazgatója volt 1995-ig. Ezután az Allianz-Hungária Biztosító elnök-vezérigazgatója lett 1996-tól egészen 2006-ig, azóta pedig az UniCredit magyarországi leánybankjának vezetője. Időközben 2008-tól 2011-ig a Budapesti Értéktőzsde, 2011 áprilisától tavaly novemberig pedig a Magyar Bankszövetség elnöke is volt.

Patai Mihály piaci elismertségéhez ugyanakkor jelentős mértékben hozzájárulhat, hogy több alkalommal is nyílvánosan bírálta a kormány bankszektort sújtó intézkedéseit, ez volt az oka tavaly novemberi lemondásának is. A bankszövetség vezetőjeként arra az esetre helyzete kilátásba lemondását, ha a parlament a banki szektor számára további, teljesítőképességen felüli terheket jelentő, előre nem egyeztetett intézkedéscsomagot fogad el. Ígéretét azért váltotta be, mert a parlament november elején megtartotta a bankadót és elfogadta a tranzakciós adóról szóló jogszabályt. A tranzakciós adóval kapcsolatban Patai Mihály odáig is elment, hogy kijelentette, hülyeségek vannak az arról szóló javaslatban. Bár a bankokkal és a Bankszövetséggel sokadszorra is felmosták a padlót, Patait a személyében nem támadták, mint például jegybankelnököt. A kérdés inkább az, hogy miután semmibe vették a véleményét bankszövetségi elnökként, hajlandó lenne-e bemenni alelnöknek a jegybankba.

Egyik forrásunk szerint Patai Mihály a hátterével és az eddigi megszólalásaival ellensúlyozhatná azt a kockázatot, amit Matolcsy György jegybankelnöki kinevezése jelentene Magyarország piaci megítélésében. Így még az is elképzelhető, hogy működne az ötlet. Matolcsy György lenne a politikai kinevezett és a nagy stratégiaalkotó, Patai Mihály pedig a szakmai elvárásoknak is megfelelne, illetve képes lenne a jegybank operatív vezetésére is – vélekedett. (Hasonló volt a felállás Járai Zsigmond jegybankelnöksége idején is, amikor a jegybank tényleges vezetése Auth Henrikre, az egyik alelnökre hárult.)

Szükség lehet az ellensúlyra

A Matolcsy György jegybankelnöki kinevezése után várható negatív piaci reakció, valamint a tervezett unortodox jegybanki lépések hatásának ellensúlyozására szükség is lehet. A nemzetgazdasági miniszter jegybankelnökségével kapcsolatbana külföldi és belföldi szakmai közvélemény már számos alkalommal aggodalmát fejezte ki. A közhangulatot jól érzékelteti például a Portfolio legutóbbi szavazása: az eredmények szerint jelenleg Matolcsy György a legkevésbé kívánatos személy a jegybank élén a gazdasági portál olvasói szerint. Az egytől ötig terjedő skálán csak Matolcsy megítélése nem érte el a 2-es szintet hétfő délelőtt.

Matolcsy György a félelmekre azzal is ráerősített az utóbbi időben, hogy folyamatosan hangsúlyozta, stratégiai szövetséget kell építeni a kormány és a jegybank új vezetése között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!