szerző:
hvg.hu

Egyszerre két személyt keres a jegybank élére a kormány, a befutó páros Matolcsy György és Patai Mihály, a bankszövetség volt elnöke lehet. A másik alelnök helyére kevésbé fajsúlyos szereplőt nevezne ki a kabinet.

A jegybankelnök utódlásának kérdése nem egy személyről, hanem lényegében egy páros összeállításáról szól a kormány számára. Jelenleg a legvalószínűbb verzió, hogy Matolcsy György jegybankelnök, Patai Mihály, az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség novemberben lemondott vezetője pedig alelnök lesz a Magyar Nemzeti Bankban - értesült a hvg.hu több, neve elhallgatását kérő, a felmerült ötletekről értesült, nem kormányzati forrástól.

A kormánynak azért kell egyszerre két új jegybanki vezetőt találnia, mert Simor András elnöki megbízatása március 3-án, Karvalits Ferenc alelnöké pedig március 27-én lejár. Matolcsy Györgyöt és Patai Mihályt a források a legesélyesebb befutó párosként valószínűsítették, ugyanakkor egyikük hangsúlyozta, hogy a végső döntés Orbán Viktor kezében van, tehát a miniszterelnök még az utolsó pillanatban is felülírhatja ezt. A Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény szerint a miniszterelnök tesz javaslatot a köztársasági elnöknek arra, hogy ki legyen az MNB elnöke és alelnökei.

Király Júlia, az MNB másik alelnökének mandátuma csak júliusban jár le, de az ő helyére értesüléseink szerint a Matolcsy-Patai pároshoz képest kevésbé fajsúlyos szakemberrel számol a kormány.

Patait hivatalosan nem keresték meg

Patai Mihály jelölésével kapcsolatban Sipos József, az UniCredit Bank marketing és kommunikációs ügyvezető igazgatója a hvg.hu kérdésére azt mondta, ennek semmilyen hivatalos jelével nem találkoztak sajtópletykákon kívül. Ezek pedig vele kapcsolatban mindeddig meglehetősen ellentmondásosak.

A neve először tavaly októberben vetődött fel, akkor még a lehetséges jegybankelnökök között. Az Origo fideszes közgazdászokkal és bankárokkal folytatott háttérbeszélgetésekre hivatkozva azt írta, nem hivatalosan már meg is keresték a kormánytól az UniCredit vezetőjét, a megkeresést azonban visszautasította. Patai Mihály a lap értesülését akkor pletykának minősítette, a portálnak adott interjúban pedig kizártnak tartotta, hogy jegybankelnök legyen. Az Index értesülései szerint Patainak kormányzati körökből nyáron megüzenték, hogy ne számítson az MNB-elnöki kinevezésre.

Maradt a jó viszony

A hvg.hu úgy tudja, a nyílvános konfliktusok ellenére Patai Mihály jó viszonyt ápol Matolcsy Györggyel, vagyis a bankszektor miatti csatározások feltehetően nem rontották meg azt a harminc éves barátságot, amiről bankszövetségi exvezető beszélt egy interjúban tavaly októberben. Arról, hogy a kapcsolat nem szakadt meg, a kormánnyal Patai Mihály egy tavaly decemberi megszólalása is árulkodik.

Patai Mihály és Matolcsy György közös sajtótájékoztatója a kormány és a bankok közötti megállapodás, valamint a a devizahetelesek megsegítése ügyében
©

Az UniCredit vezetője egy konferencián azt mondta, a bankszektor három bevételcsökkentő  tényezőre számíthat a Magyar Nemzeti Bank tavaszi vezetőváltása miatt. Mint kifejtette, ez a három ok a jegybanki kamatláb további csökkenése, a bankok kötelező tartaléka utáni kamat megszüntetése és a kéthetes betét korlátozása lesz. Patai hangsúlyozta, ezt nem újságban olvasta, hanem hallotta valakitől, és biztos abban, hogy ezeket a lépéseket végrehajtja a jegybank új vezetése.

A bankvezér ezzel részben megerősítette a hvg.hu korábbi információit, melyek szerint a kormány számos unortodox intézkedést vár el Simor András utódjától. Úgy tudjuk, a kormányzati tervek a devizatartalék csökkentéséről, a bankok MNB-nél tartott kéthetes kötvényállományának szűkítéséről, a kötelező tartalék utáni jegybanki kamatfizetés megszűntetéséről, valamint az MNB esetleges állampapír-vásárlásáról szólnak. Patai Mihály lényegében az egyetlen nevesebb, kormánytól független közgazdász volt, amely nyilvános fórumon elemezte a lehetséges eszközöket, és számolt a pénzügyi hatásaival.

Patai nyugtathatná a piacot

A Matolcsy-Patai párosról szóló ötletet megerősítő egyik forrás szerint utóbbi jelölése az MNB alelnöki posztjára nagyon jó választás lenne a kormányfő részéről. "Nem egy kis ember", jó reputációja van a pénzügyi szférában, és még Matolcsyval is jóban van.

Patai pályája
Patai 1977-ben a Magyar Nemzeti Bankban kezdte pályáját, 1978-tól a Pénzügykutató Intézetben, 1982 és 1988 között pedig a Pénzügyminisztériumban dolgozott. Ezt követően 1993-ig a Világbank ügyvezető igazgatójának asszisztense Washingtonban, hazatérése után pedig a Kereskedelmi Bank ügyvezető igazgatója volt 1995-ig. Ezután az Allianz-Hungária Biztosító elnök-vezérigazgatója lett 1996-tól egészen 2006-ig, azóta pedig az UniCredit magyarországi leánybankjának vezetője. Időközben 2008-tól 2011-ig a Budapesti Értéktőzsde, 2011 áprilisától tavaly novemberig pedig a Magyar Bankszövetség elnöke is volt.

Patai Mihály piaci elismertségéhez ugyanakkor jelentős mértékben hozzájárulhat, hogy több alkalommal is nyílvánosan bírálta a kormány bankszektort sújtó intézkedéseit, ez volt az oka tavaly novemberi lemondásának is. A bankszövetség vezetőjeként arra az esetre helyzete kilátásba lemondását, ha a parlament a banki szektor számára további, teljesítőképességen felüli terheket jelentő, előre nem egyeztetett intézkedéscsomagot fogad el. Ígéretét azért váltotta be, mert a parlament november elején megtartotta a bankadót és elfogadta a tranzakciós adóról szóló jogszabályt. A tranzakciós adóval kapcsolatban Patai Mihály odáig is elment, hogy kijelentette, hülyeségek vannak az arról szóló javaslatban. Bár a bankokkal és a Bankszövetséggel sokadszorra is felmosták a padlót, Patait a személyében nem támadták, mint például jegybankelnököt. A kérdés inkább az, hogy miután semmibe vették a véleményét bankszövetségi elnökként, hajlandó lenne-e bemenni alelnöknek a jegybankba.

Egyik forrásunk szerint Patai Mihály a hátterével és az eddigi megszólalásaival ellensúlyozhatná azt a kockázatot, amit Matolcsy György jegybankelnöki kinevezése jelentene Magyarország piaci megítélésében. Így még az is elképzelhető, hogy működne az ötlet. Matolcsy György lenne a politikai kinevezett és a nagy stratégiaalkotó, Patai Mihály pedig a szakmai elvárásoknak is megfelelne, illetve képes lenne a jegybank operatív vezetésére is – vélekedett. (Hasonló volt a felállás Járai Zsigmond jegybankelnöksége idején is, amikor a jegybank tényleges vezetése Auth Henrikre, az egyik alelnökre hárult.)

Szükség lehet az ellensúlyra

A Matolcsy György jegybankelnöki kinevezése után várható negatív piaci reakció, valamint a tervezett unortodox jegybanki lépések hatásának ellensúlyozására szükség is lehet. A nemzetgazdasági miniszter jegybankelnökségével kapcsolatbana külföldi és belföldi szakmai közvélemény már számos alkalommal aggodalmát fejezte ki. A közhangulatot jól érzékelteti például a Portfolio legutóbbi szavazása: az eredmények szerint jelenleg Matolcsy György a legkevésbé kívánatos személy a jegybank élén a gazdasági portál olvasói szerint. Az egytől ötig terjedő skálán csak Matolcsy megítélése nem érte el a 2-es szintet hétfő délelőtt.

Matolcsy György a félelmekre azzal is ráerősített az utóbbi időben, hogy folyamatosan hangsúlyozta, stratégiai szövetséget kell építeni a kormány és a jegybank új vezetése között.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Óriási dohányt szakított Lázár János ismerőse az állami monopóliummal

Óriási dohányt szakított Lázár János ismerőse az állami monopóliummal

Villámárvíz öntötte el Nagyvisnyót – videó

Villámárvíz öntötte el Nagyvisnyót – videó

Készen van? Hamarosan (újra) bemutathatja a Samsung a hajlítható Galaxy Foldot

Készen van? Hamarosan (újra) bemutathatja a Samsung a hajlítható Galaxy Foldot

Lehet-e egy női focista fizetése valaha is akkora, mint egy férfié?

Lehet-e egy női focista fizetése valaha is akkora, mint egy férfié?

1989: amikor egy mosógépért három hónapig kellett dolgozni

1989: amikor egy mosógépért három hónapig kellett dolgozni

A BME professzorai is kiálltak az Akadémia mellett

A BME professzorai is kiálltak az Akadémia mellett