szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Január végén vezetőt váltott az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház (TK) Zrt. A volt igazgató a hírek szerint nem akarta, hogy a borvidéken drasztikusan szigorítsák az érvényben lévő borédesítési szabályokat. Ez adja a piacuk zömét - írta meg a Magyar Narancs.

Az online portál szerint az édesítésellenes fideszes lobbi állhat a nyereségesen működő Tokaj Kereskedőház hirtelen igazgatóváltása mögött, így a közeljövőben akár a teljes jelenlegi tokaji borkínálat megváltozhat. 

A január 31-én távozó Kiss István utódja a korábban az OTP-nél dolgozó Goreczky Gergely közgazdász lett. Kissnek állítólag azért kellett menie, mert nem volt partner abban, hogy a borvidéken drasztikusan szigorítsák a jelenlegi, édesítést alkalmazó szabályozást, és elutasította a cégen belüli, ezirányú gyors technológiai váltást. Ez egyébként nem véletlen, a Tokaj Kereksedőház eladott borainak mintegy 70 százalékát éppen az édesített, úgynevezett "fajtaborok" teszik ki - írja a Magyar Narancs online riportjában.

A Tokaj Kereskedőház 2012-ben 84 ezer mázsa szőlőt vásárolt fel több mint kétezer környékbeli kistermelőtől. Az értékesítéssel foglalkozó állami cég tavaly 3,2 milliárd forint nettó árbevételt ért el, és az eladásokon belül az export aránya megközelítőleg 50 százalék volt. Ennek mértéke a korábbi évhez képest csökkent, ezért a cég nyeresége 2012-ben 64 millió forintra esett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!