szerző:
Szabó Ágnes
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Aki a repülés közelében akar maradni, kénytelen külföldre menni. A volt Malév-alkalmazottak a világ legkülönfélébb tájaira szóródtak szét, miközben még itthon is fenntartanak egy háztartást. Ki tudja, meddig.

Péter ötéves kora óta pilótának készült, de nem vették fel a repülőtiszti főiskolára. Ezért azt az utat választotta, hogy utaskísérő lett a Malévnál és a saját költségén kezdett el kisgépen tanulni. Ha valaki rendelkezik már kisgépes jogosultságokkal, akkor megvan az alapja ahhoz, hogy nagy gépen is pilóta lehessen. A következő lépcső egy 6 hetes, 35-40 ezer euróba kerülő képzés, amit az ember maga áll, vagy jó esetben azt már a légitársaság fizeti. Péter erre várt a Malévnál, amikor tavaly február 3-án bejelentették a leállást.

„Azt tudtuk nagyjából 2003 óta, hogy rezeg a léc, de mindig volt holnap. Február 2-án még Frankfurtból landoltam este 10-kor, másnap reggel keltem, hogy viszem a gyereket óvodába. Akkor már volt tíz nem fogadott hívásom a szolgálatvezetőtől. Visszahívtam és közölte, hogy 10-ig ki kell pakolnunk az öltözőszekrényt, mert holnaptól csődhelyzet van, lepecsételik az ajtókat, és utána nem lehet bemeni. Bent már több százan pakolták sírva a szekrényeket, húzták maguk után a malévos bőröndöket az egyenruhákkal. Tényleg senki sem tudta, mindenkit döbbenetként ért a hír. A lízingcég azonnal visszakérte az összes repülőt, ebből is lehetett tudni, hogy nagy a baj. Délután 3-kor volt állománygyűlés a hangárban, akkor mondták meg, hogy ennyi, nincs tovább.”

Az utolsó már lekapcsolta
©

Német kapcsolat

A 31 éves utaskísérő egy külsős munkaerő-kölcsönző kft.-ben volt alkalmazott, ők adták kölcsön a Malévnak, de nem állt a Malév alkalmazásában. Mivel náluk más volt a jogviszony, más volt a felmondási idő is és természetesen más a végkielégítés is. Az utaskísérőknek, ha a szakmájukban akartak maradni, csak a külföldi munkavállalás jöhetett szóba. A Magyarországon is aktív Ryanair és a Wizzair ajánlatát kevesen fogadták el, mert az átképzést az előbbinél teljes egészében, a Wizzairnél pedig részben a pályázónak kell fizetnie, és a bázis esetükben sem Budapest lett volna.

Az utaskísérők közül 15-20-an Dubajban találtak munkát különböző arab légitársaságoknál. Itt az utaskísérők a Malév átlagosan háromszázezer forintos fizetésnek a másfélszeresét kapják. Egy másik nagyobb csoportot a német Lufthansa, valamint a charterjáratokat és saját utakat kínáló diszkont légitársaság, a szintén német Germania szívta fel. A családosok a kisebb távolság miatt inkább a német munkaadót választották.

Péter bevetés előtt
©

Péterrel együtt a Lufthansánál dolgozik a 48 éves Attila, aki még az NDK-ban érettségizett, a Malévnál vezető utaskísérőként dolgozott. „Egy német munkaerő-közvetítő cég a Lufthansának keresett utaskísérőket. Én szerveztem azt a 14 embert, akik ma itt vannak kint Berlinben. A hírek szerint a légitársaság átalakítja az európai működését, és állítólag a kontintentális, kis távolságú járatok üzemeltetését a Germanwings alá szervezik be. Mivel a munkaerő-közvetítő is Lufthansa-tulajdonban van, sanszos, hogy az átszervezéssel átvesz minket is Lufthansa diszkonttársasága” – mondta Attila.

A férfi feleségével áttelepült Németországba. Három gyerekük van – a legfiatalabb 18 éves –, ők Magyarországon maradtak. „Egy húsz év alatt felépített, hitellel terhelt házat adtunk el, mert otthon nem találtam munkát, és Németországból sem tudtuk volna finanszírozni. A gyerekeknek vettünk egy kisebb lakást, a jövedelmemből és a fennmaradó pénzből fizetjük a két háztartást” – mesélte a férfi. Attila és Péter fizetése a malévos jövedelmüknél egy kicsivel magasabb, de ahogy szinte mindannyian, mindketten két háztartást tartanak fenn.

Jöttek a kínaiak

Hasonló a helyzet Tamás esetében, aki 10 pilótatársával együtt a legnagyobb kínai légitársaságnak, a Hainannak dolgozik. Barátnője Renáta, aki szintén a Malévnál volt utaskísérő, a Lufthansánál talált munkát. Tamás és Attila azóta sem kapták meg a végkielégítésüket a Malévtól, noha a bíróság másodfokon is megítélte nekik. „A jár, de nem jut tipikus esete” – mondta a volt elsőtiszt.

Tamás on the board
©

„Egy ideig vártam, hogy történjen valami, de aztán elkezdtem beadni külföldre a papírjaimat, mert ezek több hónapig tartó procedúrák. A szakszolgálati engedélyt repülési idő nélkül 1 év után elveszítjük, de van olyan cég, amely kéri, hogy a kisesés ne legyen több hat hónapnál.” A Wizzair Tamásnál a repülőgéptípus miatt nem jött szóba, mert a teljes szimulátoros típusképzést ki kellett volna fizetnie. Kínába úgy került, hogy a Hainannak volt közös járata a Malévval.

„Még februárban eljöttek Magyarországra, mert nagy szükségük volt pilótákra – mesélte Tamás. – Áprilisban volt a szimulátoros felvételi. Májusban következett egy orvosi vizsgálat és egy teszt a kínai szakszolgálati engedélyhez, Kína ugyanis nem fogadja el az európai jogosultságokat. Ehhez nekünk meg kellett előlegezni a berlini repülőjegyeket, a pekingi reptéri illetékeket, ami 200-300 ezer forint/út költséget jelentett, de ezt utólag visszakaptuk. Május óta itthon vártuk az eseményeket, szeptemberben értesítettek, hogy megfeleltem. Akkor írtam alá a szerződést, fizetést azóta kapok” – mondta Tamás, aki három évre kötelezte el magát, de a szerződés meghosszabbítható. Egyelőre még mindig nem repül, mert két hónapig a munkavállalási engedélyt intézte, most pedig arra vár, hogy megérkezzen a kínai szakszolgálati engedélye.

Partvonalon

Ottó, kisgépes oktató
©

A 41 éves Ottó, aki szintén pilóta, az 5 éves kisfia miatt nem akart elmenni az országból. Külföldi légitársaságoktól körülbelül 3 havonta tudott volna hazajárni, ő viszont ennél gyakrabban akarta látni a fiát, részese akart lenni nevelésének. „Ha ezt elmulasztod, az már soha nem lesz pótolható” – mondta Ottó, aki azóta kisgépes oktatóként dolgozik „Amit most csinálok, az kényszerpálya. A kisgépes repülés halódik a válság miatt, kevés a növendék és már a perspektíva sem a régi a Malév összeomlása óta, a fizetésem pedig ötöde az akkorinak.”

Ottónál még az a veszély is fennáll, hogy elveszti nagygépes jogosultságait, hiszen egy éve nem repült már. A szakszervezet egyelőre fizeti a szimulátoros tesztek felét, ami szükséges a szinten tartáshoz és az engedélyek hosszabbításához, de azzal is szembe kell néznie, hogy előbb-utóbb polgári foglalkozás után kell néznie, ha itthon akar maradni. „12 éves korom óta arról álmodtam, hogy pilóta leszek, 5 évet vártam rá, pilótaengedéllyel a zsebemben, hogy a Malévhoz kerülhessek, de úgy fogom fel, hogy így is volt 8 szép évem. Nem hiszek az újonnan felreppent új nemzeti légitársaságban. A Wizzair és a Ryanair azonnal átvette a Malév egykori desztinációit, anélkül pedig nem látom, hogyan lehetne új légitársaságot csinálni” – mondta Ottó a légitársaság újraindításának esélyeiről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Keresztbe tehetnek a hírességek a természetvédők erőfeszítéseinek

Keresztbe tehetnek a hírességek a természetvédők erőfeszítéseinek

Érkezőben a megújult Volkswagen Polo

Érkezőben a megújult Volkswagen Polo

Kiszivárgott fotón az Asus játékosoknak szánt csúcsmobilja, a ROG Phone 4

Kiszivárgott fotón az Asus játékosoknak szánt csúcsmobilja, a ROG Phone 4