szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pert nyertek a gázszolgáltatók az állammal szemben, és bár a döntés csak elsőfokú, ha jogerőre emelkedik, elbukhatnak a kormány rezsifaragási lépései.

Az előzetes várakozásokkal ellentétben első fokon a gázszolgáltatóknak adott igazat a Fővárosi Törvényszék a Magyar Energia Hivatal (MEH) rendszerhasználati díjakat meghatározó rendeletével szemben indított bírósági felülvizsgálat során − értesült a Napi Gazdaság.

Az elosztók azt kifogásolták, hogy a MEH eljárása nem felelt meg a földgáztörvény rendszerhasználati díjakra vonatkozó rendelkezéseinek, a jogszabály szerint ugyanis a díjakat az indokolt működési és tőkeköltség, illetve összehasonlító elemzések alapján a legkisebb költség elvének érvényre juttatásával kell meghatározni, úgy, hogy az a cégeket gazdálkodásuk hatékonyságának, illetve a szolgáltatás minőségének javítására, illetve az ellátásbiztonság növelésére ösztönözze − írja a napigazdasag.hu

Nem nyelik be a plusz adókat a gázszolgáltatók
©

Az év elejétől bevezetett új költségek, mint a közműadó, a tranzakciós illeték, a Robin Hood-adó kulcsának emelése azonban az energiacégek szerint indokolt költség, amit a MEH azonban nem fogadott el indokolt tőke- és működési költségként.

A lap információi szerint a bíróság a múlt heti ítélethirdetésében a gázcégeknek adott igazat, a jövő héten lényegében ugyanezzel a problémával az áramszolgáltatók ügyében várható döntés.

A tét nagy, mert ha a bírásági döntés jogerőre emelkedve azt jelenthetné, hogy a fenti, jelenleg a szolgátatók által "benyelt" plusz költséget a cégek joszerűen továbbháríthatnák a fogyasztókra. Ez esetben a januártól érvénybe léptetett 10 százalékos rezsicsökkentés kerülne biztosan veszélybe, így a hivatal valószínűleg fellebbez majd a döntés ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyan éljünk együtt a fájdalmas érzéseinkkel?

Hogyan éljünk együtt a fájdalmas érzéseinkkel?

Reuters: Feleannyi vakcinát szállíthat az AstraZeneca az EU-nak a második negyedévben

Reuters: Feleannyi vakcinát szállíthat az AstraZeneca az EU-nak a második negyedévben

Egy hét alatt 42 fokkal ugrott meg a hőmérséklet Németországon

Egy hét alatt 42 fokkal ugrott meg a hőmérséklet Németországon