szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha kell, a kormány lépéseket tesz a gyenge forintárfolyam ellen – közölte bemutatkozó sajtótájékoztatóján Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter szerint a kormány nem érdekelt a forint gyengítésében. A devizahitelesek problémájának kezelésében nem tartja szükségesnek új eszközök bevezetését, legfeljebb a meglévők szélesítését.

Megkezdte nemzetgazdasági miniszteri munkáját Varga Mihály, mint bemutatkozó sajtótájékoztatóján mondta, Orbán Viktorral közösen tartott állománygyűlést a minisztériumban, ahol tájékoztatta a dolgozókat, a szervezeti és szakmai elvárásokról. A gyűlésen Orbán elmondta, a minisztériumi struktúra nem változik, továbbra is a 2010-es célokat kívánják követni.

Azaz továbbra is egy növekedésorientált gazdaságpolitikát akarnak folytatni, mivel csak ezáltal érhető el a jobb foglalkoztatás is. A nagy átalakítások időszaka lezárult, a finomhangolásokat kell elvégezni, akár adópolitika, akár nyugdíjrendszer, a téma tette hozzá Varga Mihály.

Mint mondta, kiszámítható, nyugodt, a gazdasági szereplők javaslataira nyitott gazdaságpolitikát szeretne. Szerinte a bizalom megerősítése a legfontosabb feladat, és "ennek maradéktalanul eleget fogunk tenni". A három célt (stabiltás, kiszámíthatóság, bizalomerősítés), csak három elv mentén (nyitottság, párbeszéd és együttműködés) lehet megvalósítani.

Varga megemlítette, hogy ma már beszélt a Bankszövetség elnökével és főtitkárával a devizahitelekről, ugyanakkor más érdekképviseletekre is nyitott. Hangsúlyozta, csak olyan előterjesztések készülnek majd, melyben az adott képviselet el tudja mondani, hogy mit gondol.

Elitváltás az NGM-ben

Az új miniszter elmondta, hogy részben Matolcsy György jegybankelnökségével összefüggésben három államtitkár és öt helyettes-államtitkári poszt üresedett meg. Ezeket a rendezetlen személyi kérdéseket még a héten lezárná. Ugyanakkor az ottmaradt államtitkárokkal, így többek között Cséfalvay Zoltánnal, Naszvady Györggyel, Czomba Sándorral és Szatmáry Kristfóffal együtt kíván dolgozni.

A jövőben ugyanakkor Gondos Judit, NAV elnöki főtancsadó lesz a közigazgatási államtitkár. Kabinetfőnökét, Rákosi Balázst, magával hozza a Miniszterelnökségről.

Az NGM-ből az elmúlt hetekben több felső vezető is távozott. Balog Ádám adóügyekért felelős helyettes államtitkár az MNB egyik alelnöke, Pleschinger Gyula adó- és pénzügyekért felelős államtitkár pedig a monetáris tanács tagja lett. Matolcsy jobbkezének számon tartott Csizmadia Norbert gazdaságtervezésért felelős államtitkár a jegybankba is követte főnökét: fiskális koordinációért felelős ügyvezető igazgatói posztot kapott. Nagy Róza közigazgatási államtitkár az MNB főigazgatója, Palotai Dániel főosztályvezető pedig szintén ügyvezetői pozíciót kapott.

Az NGM-ből röviddel Matolocsy kinevezése előtt lemondott Zsarnóci Csaba, az NGM pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára. Egy időben az MNB-sek távozásával derült ki, Gerendás János, gazdaságtervezésért felelős helyettes államtitkár sem maradt pozícióban.

Nem jó a 303-as euró

Varga első hivatalos sajtótájékoztatóját nagy várakozás előzte meg, miután a jegybankban történt személyi változások, valamint a várható monetáris intézkedések miatt a forint hétfőn folytatta gyengülését az euróval szemben, és délelőtt elérte a 303 forint/euró árfolyamot. Az ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre azt válaszolta, a 2013-as költségvetést 285 forintos euróárfolyamra tervezték, így "a kormány gazdaságpolitikájában ez az egyik horgony, ehhez kell tartanom magamat. Ha az árfolyam nagy mértékben és tartósan tér el ettől, akkor lépéseket kell tennünk".

Varga abból indul ki, hogy rövid időn belül az árfolyam megnyugszik, és ahogy korábban megtörtént, korrigál. De ha kell, a kormány lépéseket tesz. Szerinte nem teszi érdekeltté a kormányt a forint tartós gyengítése, nem illik bele ez abba a logikai sorozatba, amibe az eddigi intézekdések illeszkednek. A nemzetgazdasági miniszter szavaira kissé erősödni kezdett a forint.

A napokban többször felmerült új devizahiteles mentőcsomagról azt mondta, nem hozna be új eszközöket, a meglévőeket kell felfrissíteni. Mint mondta, a növekedésnek az egyik kulcsszereplője a bankrendszer, "ezért én egy fontos partnerként tekintek rájuk". Szerinte azért, hogy a hitelezés növekedjen, olyan megoldásokat kell találni, melyek a bankoknak is elfogadhatóak, a működésüket segíti, és a vállalati hitelállomány növekedéséhez vezet.

A miniszter szintén kérdésre válaszolva elmondta, a jegybankkal stratégiai együttműködést tervez, helyzeti előnynek nevezte, hogy Matolcsy tagja volt a kormánynak.

A rezsicsökkentéssel kapcsolatban amelyről Orbán hevesen beszélt a parlamentben úgy fogalmazott, a vitákat le kell folytatni, az álláspontokat meg kell ismerni, és utána hozzunk döntéseket.

A költségvetésről

Varga Mihály szerint eddig nem indokolja semmi, hogy hozzá kellene nyúlni az államháztartást meghatározó számokhoz.. Legfeljebb az e-útdíj bevezetésének és a pénztárgépek NAV-val történő összekapcsolásnak elhúzódása indokolhat egy ilyen lépést.

A 2013-as költségvetéshez idén már a harmadik módosító csomagot nyújtották be a parlamentnek péntek késő délután. A módosítások nevesítik az önkormányzatok (20 milliárd forint) és az egészségügyi intézmények (9,5 milliárd forint) konszolidációjának a költségvetési hatását, valamint 11 ágazat minimálbér-emelésének a kompenzációját (10 milliárd forint), aminek a fedezetét a kormány a közszféra bérkompenzációján spórolná meg. Emellett pedig számos pontosítás van a módosítások között: ahhoz képest, hogy tavaly tavasz óta készítették elő a költségvetési törvényjavaslatot, ez meglehetősen sok.

Varga Mihályt március elsején nevezte Orbán Viktor nemzetgazdasági miniszterjelöltnek, mivel Simor András megüresedő posztját az MNB élén az eddigi miniszter, Matolcsy György kapta meg. Varga, aki már az első Orbán-kormánynak is pénzügyminisztere volt, március 7-én lépett hivatalba, de az esküjét csak másnap tette le Áder János államfő előtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Time magazin szerint végül leválthatja a telefonokat a Microsoft Surface Duo

A Time magazin szerint végül leválthatja a telefonokat a Microsoft Surface Duo

Ezek az autók a környezetvédelmi teszt alapján a legjobbak

Ezek az autók a környezetvédelmi teszt alapján a legjobbak

Az állam mindenhatósága a szocializmus idején sem hagyott teret az önkormányzatiságnak

Az állam mindenhatósága a szocializmus idején sem hagyott teret az önkormányzatiságnak