szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megtérülő beruházásnak tartja a kormány az E.ON hazai földgázipari érdekeltségeinek megvásárlását, amelynek tranzakciója a költségvetést nem érinti - közölte Fónagy János, a fejlesztési minisztérium parlamenti államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre.

A politikust arról kérdezték, hogy a központi büdzsé vagy az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. finanszírozza-e az E.ON-ügyletet, továbbá faggatták arról is, hogy a Jobbik a szerinte indokolatlanul magas vételár miatt büntetőfeljelentést tesz a vásárlással kapcsolatban.

Fónagy János válaszában kijelentette: a kormánynak az energiabiztonság erősítése a célja az ügylettel, és nem titkolt szándéka az sem, hogy döntő szerepe legyen a magyarországi gázpiacon.

A kabinet számításai szerint megtérülő beruházásról van szó - mondta az államtitkár, aki nemzetbiztonsági és energiafüggetlenségi szempontból is felbecsülhetetlen értéknek nevezte a földgázipari érdekeltséget.

Emlékeztetett, hogy az ügylet előreláthatólag 2013 második felében zárulhat, így a végleges ár - amely megközelítőleg 870 millió euró - a záráskori gázkészletek függvényében alakul ki. A tervek szerint az MVM Zrt. részben saját, részben pedig külső forrásból finanszírozza a tranzakciót, amely a költségvetést nem érinti - közölte Fónagy János.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. múlt csütörtökön írta alá az E.ON magyarországi földgázipari érdekeltségeinek megvásárlásáról szóló megállapodást. Ezt megelőzően Orbán Viktor miniszterelnök és Johannes Teyssen, az E.ON elnök-vezérigazgatója 2012. november 30-án írt alá szándéknyilatkozatot az E.ON-csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeinek átruházásáról az MVM-re.

Az E.ON Földgáz Storage Zrt. négy földalatti tárolója mindösszesen 4,43 milliárd köbméter mobilgáz kapacitású, amely Magyarország teljes 2012. évi földgázfogyasztásának mintegy felét, a teljes éves lakossági gázfogyasztásnak megfelelő mennyiséget tesz ki. A tranzakció lezárultával ismét hazai társaság üzemelteti majd az 2,17 milliárd köbméteres névleges mobilgáz kapacitású zsanai, a 340 millió köbméteres pusztaedericsi, az 1,64 milliárd köbméteres hajdúszoboszlói és a 280 millió köbméteres kardoskúti földgáztárolót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ingyenes és most már bárki használhatja: gyorsan összedobhat egy kvízt vagy űrlapot

Ingyenes és most már bárki használhatja: gyorsan összedobhat egy kvízt vagy űrlapot

Magyar Orvosi Kamara: már szemészek és pszichiáterek látják el a COVID-osztályok kritikus betegeit

Magyar Orvosi Kamara: már szemészek és pszichiáterek látják el a COVID-osztályok kritikus betegeit

Az Amazon visszavonta a fekete péntekre hangoló reklámjait Franciaországban

Az Amazon visszavonta a fekete péntekre hangoló reklámjait Franciaországban