szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Jobbik egyetért a kkv-k segítésével, de célzott finanszírozást sürget, az MSZP szerint Matolcsy mai bejelentése "három csepp víz a sivatagban". Az LMP ígéretes és kockázatos elemeket is lát a csomagban, a DK szerint a jegybankelnök "ágyúval lőtt verébre". A PM szerint kudarcra van ítélve a növekedési hitelprogram.

Az MSZP szerint Matolcsy György jegybankelnök korábbi, 3 éves gazdasági miniszteri tevékenysége alatt "kiszárította" a magyar gazdaságot, csütörtöki bejelentése ezért olyan, mint "három csepp víz a sivatagban". Józsa István, a szocialisták országgyűlési frakcióvezető-helyettese a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjának bejelentése után újságíróknak azt mondta: az intézkedéseket Münchausen-effektusnak tartja, az MNB ugyanis saját hajánál fogva próbálja saját tartalékaiból megemelni a bankrendszert.

©

Az MSZP az intézkedéseket kockázatosnak tartja, ezért arra kérik a piac szereplőit, hogy felelősen reagáljanak azokra. A képviselő hozzátette, jelentős "érvágás" lehet a devizatartaléknak, ha a jegybank 3 milliárd euróval csökkenti a kéthetes kötvények állományát. A politikus szerint a kis- és közepes vállalkozásoknak szükségük van forrásokra, de a gazdasági környezetet is kiszámíthatóvá kellene tenni számunkra.

Rogánnak tetszik

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint a jegybank által csütörtökön meghirdetett növekedési hitelprogram jó hír a magyar vállalkozásoknak, a döntés ugyanis azt jelenti, hogy elindulhat Magyarországon a megfizethető kamatú, forintalapú hitelezés. Rogán Antal budapesti sajtótájékoztatóján a központi bank programjának további előnyei között említette, hogy csökkenhet a devizakitettség, és egy éven belül jelentősen javulhat a magyar vállalkozások finanszírozása.

Álláspontja szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának döntése figyelemmel van a nemzetközi tendenciákra, hiszen az elmúlt egy évben hasonló döntéseket hozott az Európai Központi Bank, és hasonló programot hirdetett az angol jegybank, valamint a napokban a japán központi bank is.

A Jobbik célzott finanszírozást sürget

A Jobbik egyetért a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának csütörtöki döntésével, amelynek értelmében a növekedés támogatására és a hitelezés bővítésére három intézkedésből álló növekedési hitelprogramot indítanak. Ugyanakkor az ellenzéki párt szerint a források "ömlesztése" helyett célzott gazdaságfejlesztésre lenne szükség a nagyobb hatékonyság érdekében.

Erről Volner János beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján azt követően, hogy a Monetáris Tanács csütörtöki, eseti ülése után Matolcsy György jegybankelnök bejelentette: döntően a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak olcsó hitelforrást, 250 milliárd forintos refinanszírozási hitelkeretet nyújt fejlesztési és forgóeszközcélokra, illetve uniós programok saját erőjére a jegybank a kereskedelmi bankokon keresztül. 

"Túl kevés"

A Jobbik frakcióvezető-helyettese úgy reagált: egyetértenek azzal, hogy a kkv-knak a kormány finanszírozási segítséget nyújt, így próbálva élénkíteni a gazdaságot, hiszen az elmúlt évtizedekben a kereskedelmi bankok nem voltak érdekeltek ebben, így szükséges az állami segítség.

A Jobbik szerint ugyanakkor túl kevés a most bejelentett összeg. Volner János példaként említette, hogy a 250 milliárd forintos hitelkeret éppen a fele annak, amit Matolcsy György még nemzetgazdasági miniszterként az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésének következményeként említett, mint költségvetési kiesés.

©

Az ellenzéki politikus szintén hibának nevezte, hogy a kormányzati gazdaságpolitika nem jelöl ki ténylegesen gazdaságfejlesztési prioritásokat, hanem "ömlesztve" adja a pénzt, amelynek többsége a "kormányközeli nagyvállalkozásokhoz, illetve külföldi cégekhez jut". Ezzel szemben a Jobbik szerint a termelőágazatokat kellene célzottan támogatni, mert az ipar, a mezőgazdaság és a turizmus tudna a tőkehiányos gazdaságba pénzt szállítani. Ezek hiányában csekélyebb a gazdaságélénkítő hatása a csütörtökön bejelentett intézkedéseknek – véli a Jobbik.

LMP: ígéretes és kockázatos elemek

Az LMP szerint ígéretes és kockázatos elemek egyaránt találhatóak a Matolcsy György jegybankelnök által csütörtökön bejelentett növekedési hitelprogramban. Vágó Gábor budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, fontos a hitelállomány bővítése, de ingyenhitellel nem lehet visszaszerezni a gazdaságpolitika hitelességét.

A bejelentést elemezve a független képviselő közölte: a mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknak szánt refinanszírozási hitelkeretet jó kezdeményezésnek tartják, de túl rövid a hitelbírálatra szánt három hónap. Az LMP ezért azt javasolja, hogy a bejelentett 250 milliárd forintot csak az EU-s források önrészének biztosítására lehessen felhasználni – mondta.

A politikus a devizahitelek kiváltását segítő második pillért álmegoldásnak nevezte, mondván: a devizahitel hibás termék, ezért a gyökerénél kellene kezelni a problémát. A kétheteskötvény-állomány csökkentése szerinte üdvös lehet, de félő, hogy ennek kapcsán megkezdődik a jegybank devizatartalékainak felélése.

DK: Matolcsy ágyúval lő verébre

A Demokratikus Koalíció szerint kockázatos és alig érezhető előnyökkel jár a Matolcsy György jegybankelnök által csütörtökön bejelentett, gazdaságösztönzőnek szánt csomag. Molnár Csaba DK-alelnök az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta: az új Matolcsy-csomag hitelkerete a magyar vállalati szektor teljes hitelállománya (mintegy 7100 milliárd forint) alig 3,5 százalékának felel meg, vagyis összege a hitelezés szempontjából elhanyagolható, valós gazdasági növekedés beindítására alkalmatlan. Az Orbán-kormány idején mintegy 1500 milliárd forinttal csökkent a vállalatok által igénybe vett hitelek nagyságrendje, ezen a ma bejelentett csomag érdemben nem változtat - tette hozzá.

Kiemelte: a jegybankelnök által vélt előnyök ráadásul nincsenek összhangban azokkal a kockázatokkal (hitelezési-, kamat- és árfolyamkockázatok), amelyek a csomag bevezetésével együtt járnak. A vállalkozások forráséhségét a csomag nem enyhíti, munkahelyeket nem teremt, a gazdasági növekedést nem indítja be - értékelte Molnár Csaba, aki szerint a "Matolcsytól már megszokott tündérmesék" közé tartozik az az állítás is, mely szerint a csomag 0,7 százalékkal növeli a magyar gazdaság teljesítményét. "Matolcsy ágyúval lő verébre" - összegezte véleményét az ellenzéki politikus.ű

PM: kudarcra van ítélve a növekedési hitelprogram

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint kudarcra van ítélve a Matolcsy György jegybankelnök által csütörtökön bejelentett növekedési hitelprogram. Scheiring Gábor független képviselő budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a program olyan, mintha a jegybank egy "üres vödörbe öntené a vizet". Ehelyett inkább olyan intézkedésekre lenne szükség, amelyektől az emberek életszínvonala nő - mondta.

Szavai szerint Matolcsy György gazdaságpolitikusi öröksége a folyamatosan csökkenő életszínvonal, aminek következtében az emberek nem költik el a pénzüket, a vállalkozások pedig nem vesznek fel hitelt, mert nem tudják eladni a termékeiket. Kijelentette: ilyen körülmények között nem a hitelezési, hanem a fogyasztási és kereseti oldal problémáit kellene kezelni. Scheiring Gábor arra is kitért, hogy a jelenlegi kiszámíthatatlan környezet szintén a hitelfelvételek ellen hat.

Mint arról beszámoltunk: többlépcsős programot jelentett be a vállalkozások hitelezésének megsegítésére Matolcsy György jegybankelnök a Monetáris Tanács ülése után. A Növekedési Hitel Program (NHP) szerint a vállalkozások olcsó hitelt kapnak, többek között a devizahiteleik kiváltására is. A csomag a devizatartalékot 3 milliárd euróval csökkenti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!