szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két-három évvel ezelőtt az eurót ért szélütésről vagy infarktusról beszélhettünk "csupán", most azonban rákos daganatról. Helyes gyógyszerezéssel ez – elméletileg – gyógyítható. Életének megmentéséért azonban bizonyosan nagyon hosszú, szenvedésekkel teli harcot kell folytatni, a végeredmény pedig bizonytalan, mondja Thomas Mayer közgazdász a Deutsche Bank volt vezetőjének közgazdásza.

Két-három évvel ezelőtt az eurót ért szélütésről vagy infarktusról beszélhettünk "csupán", most azonban rákos daganatról – mondja az alapblognak nyilatkozó Thomas Mayer, a Deutsche Bank exvezérének közgazdásza. Helyes gyógyszerezéssel ez – elméletileg – gyógyítható. Életének megmentéséért azonban bizonyosan nagyon hosszú, szenvedésekkel teli harcot kell folytatni, a végeredmény pedig bizonytalan. Az euró fenntartását szolgáló gépezet repedezik, ilyen keretek közt elhalálozik a beteg.

A megoldás Mayer szerint az lehet, ha a közös pénz körüli szisztémáról először is lehámoznánk minden ideológiát, minden politikát, és azt úgy kellene működtetni, mint az aranystandardot a tizenkilencedik század végétől az első világháborúig. Az aranystandard modelljének megújított változata jelenti a megoldást, az euró fennmaradását a közgazdász szerint. Az övezet talán leggyengébb láncszeme Franciaország, az állam gazdasági teljesítményéhez mérten erősen túlméretezett a pénzügyi szektora, óriási a nemzetközi pénzügyi befektetőktől való függősége, gigantikus – a teljesítményhez képest – a költségvetési hiánya és az államadóssága. A piac politikai alapon ugyanakkor Németországhoz hasonlítja a franciákat, így bizalmat szavaznak Franciaországnak.

Nemrég megjelent könyvében Mayer azt javasolja Németországnak, hogy készüljön fel az inflációra. A közgazdász úgy véli, éppen Franciaországra és a többi gyengélkedő eurótagországra való tekintettel, inkább előbb mint utóbb, az európai pénzügyi intézmények megkezdik a németek által követelt szigor enyhítését. Az EKB hamarosan nem tehet egyebet, mint hogy a gyengéket mentse. Rájuk szabja ezentúl döntéseit, és rengeteg új pénzt fog bepumpálni a rendszerbe. Ebből infláció alakul ki az egész övezetben. Az inflációhoz igazított különféle, az egész németországi gazdasági, pénzügyi életet behálózó új szerződések együttesen végül is alternatív pénz kialakulásához fognak vezetni. Ez a pénz nem jelenik majd meg fizikai valóságában, a németek továbbra is euróval fognak fizetni, de megtakarításaik reális értékét csakis a banki és vállalati könyvelésekben használt alternatív pénzben kifejezett összegek fejezik ki, emelte ki Mayer.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megnyitja parkolóját a fővárosi önkormányzat a környéken lakók előtt

Megnyitja parkolóját a fővárosi önkormányzat a környéken lakók előtt

Kutatók állítják, egy különleges terápiával visszafordítható az öregedés

Kutatók állítják, egy különleges terápiával visszafordítható az öregedés

Átlagosan 8,3 százalékkal nőttek a kgfb-díjak

Átlagosan 8,3 százalékkal nőttek a kgfb-díjak