szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyarok 72 százaléka úgy gondolja, nem lesz elég az állami nyugdíja ahhoz, hogy tisztességesen megéljen időskorában. Ennek ellenére a bankszámlával rendelkező lakosság mindössze 11 százaléka tervezi, hogy a következő négy-öt évben anyagi tartalékot képez nyugdíjas éveire. Az "élj a mának" életérzés vezeti a megtakarítókat.

A magyarok 72 százaléka úgy gondolja, nem lesz elég az állami nyugdíja ahhoz, hogy tisztességesen megéljen időskorában. Ennek ellenére a bankszámlával rendelkező lakosság mindössze 11 százaléka tervezi, hogy a következő négy-öt évben anyagi tartalékot képez nyugdíjas éveire – írja a Pénzcentrum.hu az OTP frissen megjelent Öngondoskodási Indexére hivatkozva. Az OTP 1 500 fős mintán végezte el tavaszi felmérését, a megkérdezettek 49 százaléka volt az OTP ügyfele.

Kedvező tendencia, hogy hogy a tavaly őszhöz képest 50-ről 55 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik valamilyen pénzügyi öngondoskodási tevékenységet folytatnak. Magyarországon a bankhasználat ugyanakkor még nem vált általánossá: a 18-70 éves népesség 61 százaléka rendelkezik bankszámlával. A megtakarítási szokások, illetve tervek alapján öt csoportba sorolhatóak a megkérdezetek: 54 százalék folyamatosan takarékoskodik, 17 százalék csak idén vagy jövőre kezdi meg a takarékoskodást, 8 százalék feladta a takarékoskodást, 10 százalék szünetelteti a takarékoskodást, 11 százalék pedig takarékoskodásra képtelen.

Az elmúlt évben a válaszadók mindössze 5 százaléka takarékoskodott a nyugdíjas éveire, de ugyanekkora arányban költötték a pénzüket hobbival, sportolással, szórakozással kapcsolatos vásárlásra, nagyobb vagy rendszeres kiadásra is. A következő egy évre meghatározott célokat is leginkább az "élj a mának" életérzés motiválja: a nyugdíjas éveikre a válaszadók mindössze 7 százaléka szentelt pénzt ennek a célnak.

A megkérdezettek összesen 72 százaléka most úgy látja, nem lesz elég az állami nyugdíja ahhoz, hogy tisztességesen megéljen időskorában. Az érintettek fele egészen biztos ebben, a másik része pedig valószínűsíti. Érdekesség ugyanakkor, hogy tavaly őszhöz képest jelentősen csökkent a szkeptikusok aránya: fél évvel ezelőtt még összesen 82 százalék nyilatkozott úgy, hogy biztosan (44 százalék), illetve valószínűleg 38 százalék) nélkülöznie kellene az állami nyugdíjából. 

A teljes cikket itt olvashatják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy 37 éves férfi volt a járvány legfiatalabb áldozata tegnap

Egy 37 éves férfi volt a járvány legfiatalabb áldozata tegnap

A hideg miatt több mobilkórházban is elromlott a fűtőberendezés Romániában

A hideg miatt több mobilkórházban is elromlott a fűtőberendezés Romániában

Magyarország számára a jogállamiság-vita nem csak teher, lehetőség is

Magyarország számára a jogállamiság-vita nem csak teher, lehetőség is