szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi ülésén 25 bázisponttal, újabb történelmi mélypontot jelentő 4,75 százalékra csökkentette a kéthetes jegybanki kötvényre érvényes alapkamatot. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak.

25 bázisponttal, újabb történelmi mélypontot jelentő 4,75 százalékra csökkentette a kéthetes jegybanki kötvényre érvényes alapkamatot a jegybank kedden.

Az alapkamat csökkentése nem okozott meglepetést. Legfeljebb a mértékén volt vita: volt, aki 50 százalékpontos csökkentést is elképzelhetőnek tartott, de konszenzus inkább a 25 százalékpontos ritmus folytatása mellett volt. Az elemzők egyébként nemcsak a kamatcsökkentési ciklus folytatását, hanem annál is alacsonyabb kamatot várnak a ciklus végére, mint korábban. A kamatszint már nyárom elérheti a 4 százalékot, és utána sem biztos, hogy van megállás.

A körülmények egyelőre kedvezőek: márciusban még mélyebbre (2,2 százalék) süllyedt az infláció, és a középtávú kilátások is 3 százalék alatti pénzromlással számolnak. És noha már kilencedik hónapja tart a kamatcsökkentési ciklus, a forint március vége, a legutolsó kamatvágás óta 4 százalékkal erősödött, stabilan 300 forint alá süllyedt az árfolyam az euróval szemben.

Ugyanakkor a nyugalom törékeny: bármikor meginoghatnak a pénzpiacok valamely euróval kapcsolatos rossz hír miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még karácsony előtt mesterséges ember érkezhet a Galaxy telefonokra

Még karácsony előtt mesterséges ember érkezhet a Galaxy telefonokra

Magyarországon a zöld rendszámos új Skoda Octavia RS

Magyarországon a zöld rendszámos új Skoda Octavia RS

Duma Aktuál: Biden telefonja már pittyeg, mielőtt Trump megtámadná Iránt

Duma Aktuál: Biden telefonja már pittyeg, mielőtt Trump megtámadná Iránt