szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A takarmányárak közel egy évig meredeken emelkedtek, az ebből adódó többletköltségeket azonban a baromfiágazat nem tudta érvényesíteni az áraiban. Emiatt az idén hat magyar baromfi-feldolgozó ment tönkre.

Öt-tíz százalékkal emelnék a baromfihús átvételi árát a termelők – értesült a Magyar Nemzet.

A takarmányárak közel egy évig meredeken emelkedtek, az ebből adódó többletköltségeket azonban a baromfiágazat nem tudta érvényesíteni az áraiban. Emiatt az idén hat magyar baromfi-feldolgozó ment tönkre, jutott a csőd szélére – vázolta a lapnak az ágazat helyzetét a Baromfi Terméktanács elnöke.

Fórián Zoltán, az Agrár Európa Kft. szakértője szerint indokolt lenne az áremelés, mert a termelők költségei csak a közelmúltban kezdtek csökkenni, a magasabb előállítási költségeket pedig egyáltalán nem sikerült érvényesíteniük. Erre azonban nagy valószínűséggel nem lesz lehetőségük, részben a fizetőképes kereslet korlátja miatt, részben pedig azért, mert erős forint mellett az export sem húzza igazán a piacaikat – mondta.

A CBA-t Fodor Attila kommunikációs igazgató szerint eddig egyetlen baromfihús-termelő sem kereste meg azzal, hogy árat kíván emelni. Fodor az áremelésről úgy vélekedett: a gabonafélék ára hónapok óta drasztikusan csökken, s egyre olcsóbb az üzemanyag is, ezért a húsáremelés nem indokolt. 

A Tescót már megkeresték a termelők áremelési elképzeléseikkel, de konkrét tárgyalás még nem kezdődött. A Tesco 2011 óta száz százalékban magyar baromfihúst forgalmaz, hazai beszállítóikkal közösen, folyamatosan felülvizsgálják áraikat, ezzel érik el, hogy a vásárlók a lehető legkedvezőbb áron jussanak a termékekhez, ugyanakkor a hazai termelők érdekei se szenvedjenek csorbát – mondta a lapnak Varró Balázs kommunikációs vezető.

A Magyarországon előállított évi mintegy 260 ezer tonna élő csirke egyharmadát vágó, 73 ezer tonna baromfihúst termelő Master Good Zrt. kereskedelmi vezetője, ifjabb Bárány László szerint elkerülhetetlen az átvételi árak emelése, ennek mértéke a csirkénél öt, a pulykánál pedig tíz százalék lehet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szombathelytől Csíkszeredáig: közel 20 focicsapat van már Mészáros Lőrinc köreiben

Szombathelytől Csíkszeredáig: közel 20 focicsapat van már Mészáros Lőrinc köreiben

Parkolóhelyeket szüntetnek meg a Nefelejcs utcában, ahol évente 466-szor akad el a troli

Parkolóhelyeket szüntetnek meg a Nefelejcs utcában, ahol évente 466-szor akad el a troli

És akkor Trump örülhet, hogy kap nyugdíjat az elnöki évek után

És akkor Trump örülhet, hogy kap nyugdíjat az elnöki évek után