szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az adók helyett a kiadások csökkentésére helyezi a hangsúlyt a portugál kormány, hogy idén 5,5 százalékra szorítsák le a költségvetés deficitjét - jelentette be csütörtökön a kormányszóvivő.

Luis Marques Guedes közölte, hogy minden minisztériumnak kiadási plafont állapítanak meg, és heti 35 óráról 40 órára növelik a munkaidőt a közületi szektorban, hogy csökkentsék a túlóradíjakat. A javaslatok a napokban kerülnek a parlament elé.

A portugál alkotmánybíróság áprilisban több adót, köztük a munkanélküli segélyre kivetett adót, alkotmányellenesnek minősített, ezért a kormánynak más eszközökkel kell megtakarítania körülbelül 1,3 milliárd eurót.

A 78 milliárd eurós nemzetközi mentőcsomag fejében Portugália súlyos megszorító intézkedésekre kötelezte magát az államháztartás deficitjének lefaragása érdekében. Ez azonban mély recessziót idézett elő, és a munkanélküliség közeledik a 18 százalékhoz. A hazai össztermék tavaly 3 százalékkal csökkent és a központi bank prognózisa szerint idén további 1,9 százalékkal zsugorodik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Brüsszelben válságtanácskozást tartottak az AstraZeneca miatt

Brüsszelben válságtanácskozást tartottak az AstraZeneca miatt

Meghalt Walter Bernstein

Meghalt Walter Bernstein

Szó sem volt a modellváltásról szóló széles körű egyeztetésről a Debreceni Egyetem professzorai szerint

Szó sem volt a modellváltásról szóló széles körű egyeztetésről a Debreceni Egyetem professzorai szerint