szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az utóbbi években a látványos nagyberuházások, melyek főként a gyógyszer-, illetve járműiparban történtek, mellett a beruházások össz-volumenindexe folyamatosan csökkent. Tavaly év végén majdnem 22 százalékkal voltunk a 2008-as szint alatt, és a helyzet idén sem látszik javulni. Vannak olyan szektorok, ahol egyik évről a másikra eltűnt a beruházások szinte 40 százaléka.

Továbbra sem bővülnek a beruházások hazánkban, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a beruházások volumene 2013 első negyedévében 8,7 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva. Magyarországon 2009 óta folyamatos a beruházások visszaesése. Bár már 2006-ban is volt egy mínuszos év, addig a pontig egészen 1996-tól bővülés volt tapasztalható. Úgy tűnik, hogy a 2008-ban hazánkat is elérő, és komolyan megrázó gazdasági válságból ezen a területen nem tudunk kikecmeregni. A statisztikai hivatal 2013 első negyedévére vonatkozó adatai sem mutatnak trendfordulót.

Ha csak a tavalyi év részletes adatait nézzük, 2012-ben már csak a feldolgozóipar, információ, kommunikáció, illetve a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás területén bővültek a beruházások. A pénzügyi tevékenységek területén majdnem 40 százalékos az elmaradás az előző évhez képest, ezt a százalékot a humán-egészségügyi és szociális ellátás is hozta tavaly. 39 százalékos visszaesést produkált a villamosenergia, gáz-, gőzellátás és légkondicionális ágazat is. A pénzügyi szektorban a beruházások 2010-et leszámítva folyamatosan csökkentek az utóbbi években, emellett pedig az oktatási beruházások csökkenése is szembeötlő: 2010-ben még 55 százalékkal nagyobb volt a beruházások volumenindexe ebben a szektorban 2009-hez képest, 2011-ben már 20, 2012-ben pedig majdnem 38 százalékos volt a visszesés az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elkóborolt kutyákat mentettek az M0-ás közepéről

Elkóborolt kutyákat mentettek az M0-ás közepéről

A Moderna vakcináját kapják az idősotthonok lakói a hétvégén

A Moderna vakcináját kapják az idősotthonok lakói a hétvégén

Megszűnt az útlezárás az M5-ös autópályán Balástyánál

Megszűnt az útlezárás az M5-ös autópályán Balástyánál