szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nemzetgazdasági beruházások volumene 2013 első negyedévében 8,7 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint 3,8 százalékkal mérséklődtek a beruházások. A megelőző több mint két és fél évben bővülő feldolgozóipari beruházások a tárgynegyedévben csökkenésbe fordultak. A beruházások csökkenése különösen az energiaiparban szembeötlő: itt 30 százalékos a zuhanás, ez minden bizonnyal a rezsicsökkentés begyűrűző hatása.

A nemzetgazdasági beruházások első negyedévi, az előző év azonos negyedévéhez viszonyított  8,7 százalékos visszaesésén belül az építési beruházások jelentősen, 19,2 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A gép- és berendezés beruházások viszont – a szállítás, raktározásban történt növekedés hatására – 0,4 százalékkal emelkedtek.

A nemzetgazdasági ágak többségében továbbra is csökkenést regisztrált a KSH. 2013 I. negyedévében az energiaipar beruházásainak volumene 30,5 százalékkal volt kevesebb az előző év azonos időszakához viszonyítva, amit a hálózatbővítések, -fejlesztések mérséklődése okozott. A feldolgozóipar beruházásai – több mint két és fél évnyi növekedés után – a tárgynegyedévben 13,2 százalékkal maradtak el 2012 I. negyedévétől. Az alágak kétharmadánál volumencsökkenés következett be.

A nagyobb súlyt képviselő ágazatok közül jelentősen visszaestek a beruházások a gyógyszeriparban és a járműgyártásban a bázishatás miatt. A lakásépítések erőteljes visszaesésének következtében az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 19,7 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A szintén nagy súlyt képviselő szállítás, raktározás beruházásai – a jelentős volumenű járműbeszerzések ellenére – 4,7 százalékkal volt kevesebb az első negyedévben.

Továbbra sem bővültek az oktatás nemzetgazdasági ág (14,8 százalék) és humán-egészségügyi, szociális ellátás ág (20,2 százalék) beruházásai. A csökkenő tendencia ellenére hét nemzetgazdasági ágban növekedést regisztráltunk. Számottevően emelkedett a beruházási volumen a víz- és hulladékgazdálkodás területén (38,7 százalék) a víztisztítási és csatornázási projektek eredményeképpen. A közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban a beruházási teljesítmény jelentős bővüléséhez (34,7 százalék) továbbra is az árvízvédekezéssel kapcsolatos nagyprojektek és a katasztrófavédelmi fejlesztések járultak hozzá. A bányászat, kőfejtés nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 81,2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a kőolaj- és földgázkitermelésben megvalósult egyedi nagyberuházás következtében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Engedélyezte az Egyesült Államok gyógyszerhatósága a Johnson and Johnson vakcináját

Engedélyezte az Egyesült Államok gyógyszerhatósága a Johnson and Johnson vakcináját

Meghalt koronavírusban a Szent István-bazilika plébánosa

Meghalt koronavírusban a Szent István-bazilika plébánosa

Ekkora hitelt lehet felvenni a magyar átlagbérrel

Ekkora hitelt lehet felvenni a magyar átlagbérrel