szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több szakértő szerint azonban a 2,75 százalékra csökkentett kamat közeledik ahhoz a szinthez, amelyen már veszélybe kerülhet a zloty árfolyama, ahogy a nemzetközi befektetők érdeklődése csökken a feltörekvő piaci eszközök iránt.

A lengyel jegybank monetáris tanácsa szerdán 25 bázisponttal 2,75 százalékos történelmi mélypontra szállította le az irányadó kamatot.

A döntés megfelelt a piaci várakozásoknak, a zloty nem reagált érdemben a bejelentésre.

A cél, hogy az olcsóbb hitellel lökést adjanak a gazdaságnak, amelynek növekedése erőteljesen lelassult. Több szakértő szerint azonban a kamat közeledik ahhoz a szinthez, amelyen már veszélybe kerülhet a zloty árfolyama, ahogy a nemzetközi befektetők érdeklődése csökken a feltörekvő piaci eszközök iránt.

Az első negyedévben négyéves mélypontra, 0,4 százalékra lassult a lengyel gazdasági növekedés üteme éves összehasonlításban. A tavalyi utolsó negyedévében még 0,7 százalékkal nőtt a lengyel GDP.

A lengyel gazdaság jelentős mértékben veszített lendületéből az elmúlt egy évben. Míg 2011-ben 4,3 százalékos éves növekedési ütemet ért el a legnagyobb közép-kelet-európai gazdaság, addig a bővülés tavaly 1,9 százalékra lassult. Az Európai Bizottság az idén 1,1 százalékos, jövőre 2,2 százalékos növekedést vár.

Májusban a lengyel központi bank az akkor történelmi mélypontnak számító 3,00 százalékra mérsékelte az alapkamatot az addigi 3,25 százalékról.

A Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa hónapok óta csökkenti a magyar jegybanki alapkamatot. Legutóbb, május végén 4,5 százalékra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
AstraZenecával oltják pénteken Angela Merkelt

AstraZenecával oltják pénteken Angela Merkelt

6 milliárd forintos kárt okozott egy számlagyárat működtető bűnbanda

6 milliárd forintos kárt okozott egy számlagyárat működtető bűnbanda

Müller: "Tetőzik a harmadik hullám, magas számokkal küszködünk"

Müller: "Tetőzik a harmadik hullám, magas számokkal küszködünk"