szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Engedélyezte a PSZÁF, hogy az állam 49 százalékos részesedést szerezzen a Demján Sándor tulajdonában lévő Gránit Bankban, valamint a Töröcskei István által alapított Széchenyi Bankban.

Az állam 2,585 milliárd forinttal száll be az elektronikus bankolás területén erősödő Gránit Bankba, és 3 milliárddal a hitelszövetkezetek felfuttatását tervező Széchenyi Bankba - írja az Index, amely felhívja a figyelmet arra, hogy ezzel mindkét bank 49 százaléka az államé lesz.

A Széchenyi Bank az Államadósság Kezelő Központ vezére, Töröcskei István érdekeltségébe tartozik, míg a Gránit Bank Demján Sándorhoz kötődik.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) rábólintott arra, hogy az állam kisebbségi, 49 százalékos tulajdont szerezzen a Széchenyi Kereskedelmi Bankban és a Gránit Bankban.

Orbán Viktor már márciusban azt mondta, a kormány irányszáma az, hogy a magyar bankrendszernek legalább a fele magyar kézben legyen

A stratégia első lépéseként az állam a Takarékbankban szerzett 38 százalékos részesedést, ezzel döntő befolyást szerezett a legnagyobb, durván 1600 fiókot számláló takarékszövetkezeti szövetségben, a napokban pedig a kormány döntött a takarékszövetkezeti rendszer 100 milliárdos megtámogatásáról is.

A lap szerint ehhez a stratégiához tartozik a két viszonylag új, 100 százalékban magyar tulajdonban lévő kisbank feltőkésítése is.

A Gránit Bank közölte, a tőkeemelés mellett Demján Sándor több személyi változásról is döntött. A bank igazgatóságának új elnöke Mécs Imre, a bank operatív irányítását pedig továbbra is Hegedüs Éva végzi alelnök vezérigazgatóként. A felügyelőbizottság korábbi elnöke, Mécs Imre helyét Nyúl Sándor veszi át az fb élén. Új tagként került be az igazgatóságba Hollai Imre, valamint az állam delegáltjaként Horváth Gergely és Nagy Zoltán. 

A közlemény szerint a Gránit Bank üzleti modelljét az elektronikus banki megoldásokra és értékesítési partnerekre alapozza, amely jelentős költségmegtakarítást eredményez, és ezzel az ügyfeleknek versenyképes kondíciókat biztosít. A bank a magyar piacon fiókhálózat nélkül, direktbanki üzleti modelljével az elektronikus csatornákra és innovatív technológiai megoldásokra épít. 

A pénzintézet az alapítása óta eltelt három év alatt kilencszeresére növelte mérlegfőösszegét, amely 2013 április végén meghaladta a 60 milliárd forintot. A bank portfóliójának minősége a konzervatív hitelezési politikának köszönhetően kiváló. 

A tőkeemelés a Gránit Bank stratégiájának megfelelően bővíti az üzleti aktivitást, amelyet a hitelintézet első sorban a kkv szektor számára nyújtott pénzügyi szolgáltatási tevékenység szélesítésére kíván felhasználni. A középtávú cél további tőkeemeléssel a dinamikus növekedés megtartása, amelyet a tervek szerint 2015-2017 között tőzsdei bevezetés követ - olvasható a bank közleményében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Utcán is kipróbálták az 5 perc alatt feltölthető villanymotoros hiperautót

Utcán is kipróbálták az 5 perc alatt feltölthető villanymotoros hiperautót

Műemléki védettséggel mentheti meg a kormány a Márványmenyasszonyt és a Wichmann épületét

Műemléki védettséggel mentheti meg a kormány a Márványmenyasszonyt és a Wichmann épületét

Két vezető is lemondott a kínai cégnél, amely 1 millió vakcinát küldene Magyarországra

Két vezető is lemondott a kínai cégnél, amely 1 millió vakcinát küldene Magyarországra