szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ebben a félévben olyan pénzügyi programokat kell találni, mely a kkv-k számára is lehetővé teszi azt, hogy átválthassák devizahiteleiket forintosra – mondta Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitó címmel tartott keddi gazdaságpolitikai fórumán. A kormányfő az energiaiparban állami befolyásszerzésre törekszik. A szakképzés átalakítása szerinte emberfelfogásbeli kérdés. És most már egy "megnyugtató pólusú" miniszterrel "az új gazdaságpolitika boltját kell vinnünk".

A politikában van ellenzék, viszont nem lehetünk saját magunk ellenzékei a gazdaságban. Így örülök, hogy itt nem politikai koncepciókról, hanem tényekről lehet beszélni – mondta Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitó címmel tartott keddi gazdaságpolitikai fórumán.

A kormány irányszáma az, hogy a magyar bankrendszernek legalább a fele magyar kézben legyen. A takarékszövetkezeti rendszert megpróbáljuk országos finanszírozásra alkalmas rendszerré szervezni, és a Posta környékén is vannak változások – mondta Orbán, aki szerint a cél a magyar gazdaság finanszírozásának könnyebbé tétele.

A mostani körülmények mellett, amikor egy kkv 8-10 százaléknál olcsóbban nem jut hitelhez, akkor felelősségem teljes tudatában mondom, hogy alig van olyan tevékenység, mely olyan eredményes, hogy ezt törleszteni tudná – hangsúlyozta Orbán. Kulcskérdés, hogy a kamatszint Magyarországon alacsonyabb legyen, "mondom ezt anélkül, hogy a jegybank dolgába beleavatkoznék". Orbán szerint jóval alacsonyabb kamatokra van szükség.

Későn ocsúdtunk

A válságból való kilábalás képessége nagymértékben múlik azon, hogy mikor kezdtek el felkészülni a válságra. Németországban 2004-ben fogadtak el egy olyan gazdaság-korszerűsítési csomagot, mely annyira rugalmassá tette a német gazdaságot, hogy amikor 2008-ban eljött a válság, alkalmazkodni tudtak hozzá, ki tudtak belőle evickélni. Mi 2008-ban sem kezdtünk hozzá – emelte ki Orbán. 2010-ben Magyarország pénzügyi helyzetét tekintve rosszabb pénzügyi helyzetben volt, mint Görögország, erről ma már hajlamosak vagyunk elfelejtkezni.

A német háztartások és kkv-k áttervezték a költségeiket és bevételeiket, nálunk pedig azon dolgoztak, hogy kis törvénysértéssel hogyan tudják megtartani ugyanazt a szintet. Ha az életszínvonal megtartását többletteljesítménnyel tudjuk elérni, az lenne a legjobb, ne trükközéssel – emelte ki Orbán.

Az ötezer fő alatti településekre kitérve Orbán elmondta, hogy ezek a települések komolyan eladósodtak, ezért is vették őket előre, mindenestül kiváltották őket, ez 75-80 milliárd forintba került. Mire indul az új uniós költségvetési időszak, ezek a települések ismét hitelképesek lesznek.

©

A megyéket megszabadították az intézményektől, ezeket sokszor nem pozitívan értékelték az érintettek. A lényeg viszont az, hogy a megyék értelmes feladata a területi fejlesztési koncepciók kidolgozás és végrehajtása. A fejlesztési koncepciók kidolgozása ne egy budapesti íróasztal mellől történjen, "Cséfalvay államtitkár úr már megalkotta ezt a koncepciót" – mondta Orbán.

Szuverenitás kérdése

Az energiaárakra kitérve a kormányfő kifejtette, hogy foglalkoznak a versenyszektorral is. Az európai versenyképesség egyik fontos eleme lesz a következő években, hogy a magánszféra milyen árakon tudja beszerezni az energiát. Először a rezsicsökkentést kell elrendezni, utána fordulhatunk rá erre az ügyre – mondta Orbán, aki ezért is tart szükségesnek intézkedéseket hozni magyar befolyásszerzésre az energiaiparban.

A devizahitel kérdése az szuverenitás kérdése is – hangsúlyozta Orbán. Ha egy bizonyos mértéken felül található a devizaadósság, akkor az azt jelenti, hogy hiába van valutánk, ennek előnyeit nem tudjuk kihasználni, egy árfolyampolitika rabjai vagyunk.

"Ki kell szabadítani magunkat a devizahitelezésből. A lejáró devizaadósságot forintból kell megújítani" – mondta Orbán. Ezt tették a családokkal is, a legégetőbb probléma az ingatlanhitelekkel van, a fogyasztási hitelekkel nem nagyon tudnak foglalkozni. Ellenben foglalkozni kell a kisvállalkozások devizahiteleivel. Eddig fiskális eszközökkel nem tudtak sokat tenni, nem volt több pénz a költségvetésben, a családokra kellett költeni a forrásokat. Ebben a félévben olyan pénzügyi programokat kell találni, mely a kkv-k számára is lehetővé teszi azt, hogy átválthassák devizahiteleiket forintosra.

A szakképzés területén súlyos küzdelmeket kellett folytatni Orbánnak, saját pártján belül is. Nem mindegy, hogy bölcsésztípusú vagy mérnöktípusú megközelítéssel állunk szemben. Antropológiai kérdés például, hogy meddig kell nekik az iskolapadban ülniük? – érzékeltette a szerinte "emberfelfogásbeli" különbséget Orbán. A kormányfő itt köszönetet mondott a kamarának a segítségéért, hogy a gyakorlati képzés erősítése mellett foglalt állást. Ez becsületbeli ügy volt – emelte ki a miniszterelnök, aki nem gondolja, hogy a kommunista rendszer szakmunkásképző hagyományaira ne lehetne építeni.

A munkát kevésbé kell büntetni

"A felsőoktatás kérdése most egy forró krumpli, most annyira nem is markolásznám" – emelte ki Orbán. Azt azonban elmondta, hogy annak a rendszernek nincs értelme, hogy a kikerülő diákok 25 százaléka olyan munkakörben helyezkedik el, amelyhez nincs szükség felsőoktatási végzettségre. További 25 százalék pedig olyan állásban helyezkedik el, ami nem a végzettségének megfelelő. Ezek az arányok túlságosan nagyok. A pénz természetesen sosem elég, minden rendszer úgy sakkozik, hogy több pénzt tudjon kapni. Fontos azonban azt is tudni, hogy ebben az évben 50 milliárddal többet költenek a felsőoktatásra, mint korábban. Ugyanakkor nem úgy költik el, ahogy azt a szereplők szeretnék, nem működtetésre adják, hanem például adósságkiváltásra. A rossz PPP-konstrukciókat meg kell szüntetni. Remélem nincs itt senki a másik oldalról, mivel ez egy gyalázatos konstrukció – mondta Orbán. Van 200 milliárd forintnyi futó uniós projekt, amihez önerőt biztosítanak, mivel nincsenek meg az egyetemeknek ehhez a források.

A jövő útja az adórendszert tekintve az, hogy a munkát kevésbé kell büntetni. Ezeket az adókat tovább kell csökkenteni. Ha lesz gazdasági növekedés, annak egy részét adócsökkentésre kell fordítani. Emellett az is igaz, hogy bevételt kell biztosítani. A fogyasztási típusú adókat pedig magas szinten kell tartani. Ez vitatható struktúra, de fenn kell tartani. Orbán szerint ez szociálisan is igazságos. Szociálisan tagolttá kell tenni a fogyasztási adókat. Hiányzik egy 35 százalékos áfakulcs, ami a luxustermékeket sújtaná. Ezt már kezdeményezte Orbán az EU-nál, ugyanakkor egyelőre még nem talált pozitív fogadtatásra.

Orbán megjegyezte, a közmunkások többsége cigány, akiket nehezen lehet elhelyezni a versenypiacon, és először munkakultúrát kell nekik tanítani.

A bürokrácia leépítésének üteme az igényekhez képest még mindig lassú a kormányfő szerint. Még mindig sok felesleges eljáráson dolgozó felesleges bürokrata van, készen állnak a további együttműködésre a leépítések tekintetében.

Orbán Viktor és Varga Mihály
©

Az a rendszer, amit felépítettünk 1990-től 2010-ig, önmaga paródiájává vált, a decentralizáltság azt eredményezte, hogy a magyar állam nem volt kormányozható állapotban. Most viszont meg tudom mondani, hogy pontosan hány ápolóra lenne még szükség – mondta Orbán, és hogy ők mennyi pénzbe kerülnek.

Lesz növekedés, már idén

Az ország ellenfelei sem vitatkoznak azon, hogy 2014-ben lesz gazdasági növekedés. Érzékelhető növekedés lesz – emelte ki Orbán. A vita azon zajlik, hogy már idén megindul-e a növekedés, vagy csak jövőre lesz felemelkedés. Fontos tudni, hogy egyszer már képesek voltunk arra, hogy növekedést produkáljunk válság közepette. Én azok közé tartozom, akik már idén növekedést várnak – mondta a kormányfő. Ha jól csináljuk a dolgunkat, akkor már idén lesz gazdasági növekedés, a költségvetésben szereplő számoknál nagyobb is lehet a növekedés. Újabb munkahelyvédelmi akciótervek indulhatnak július elsejével, ha a költségvetési számok jól alakulnak.

A magyar egy ilyen büszke népségként rajzolódik ki a történelemből, de ha ránézek az országra, akkor nem ez látszik, csupa kétségekről szóló országot látok – mondta Orbán. Ezzel a mentalitással halálra vagyunk ítélve. Ha nem hiszünk abban, hogy fent tudunk maradni, van saját jövőnk, akkor ennek a nemzetnek pusztulnia kell. Hogy ezt elkerüljük, vissza kell szereznünk a cselekvési szabadságot. Az egész IMF-probléma megoldása arról szól, hogy be tudja-e a kormány bizonyítani, hogy beszorított helyzetben is lehet nemzeti politikát csinálni. És akárhány ellenfelünk is van, talpon tudunk maradni – mondta a kormányfő. A cselekvési szabadság visszanyerése, a szabadságharc a legfontosabb küzdelem, amire szükségünk van. Az energiárak területe ide tartozik. A válság mindenkit megrázott: miért fogadjuk el azt a helyzetet, hogy egy szektor nem érzi a válságot? – tette fel a kérdést Orbán.

Mindezt úgy értük el, hogy a magyar államadósság a 77 százalékos tartományba csökkent, és a költségvetési hiány 3 százalék alatt maradt. "Mondhatnám azt, hogy új jegybankelnök ment a jegybankba és az infláció 3 százalék alá csökkent, persze nem ennyire egyértelmű az összefüggés" – mondta Orbán. A helyzetben ott van a siker lehetősége. Azt a reményt nem kell feladni, hogy ez így is lehet, e szerint kell igazgatni a gazdaságpolitikát. És ezt a gazdaság szereplői nélkül nem lehet művelni. Az viszont figyelemreméltó, hogy a magyar állam eddig már 15 céggel kötött megállapodást a multik magyar gazdaságba történő beillesztésére. Az pedig, hogy az elmúlt 3 évben 5 milliárd eurónyi német befektetés érkezett Magyarországra, arra utal, hogy vannak életjelek a magyar gazdaságban.

Matolcsy védelmében

Orbán kérdésre válaszolva elmondta, hogy Matolcsy Györgyöt a kormány ellenfelei azzal gyepálják, hogy fantaszta. Kétségtelen, gazdasági modellekben gondolkodik a volt miniszter. Magyarországnak egy új gazdasági modellre van szüksége, kisebb toldozgatással nem megyünk semmire. A strukturális reform is kevés. Voltak sikeres periódusaink, ugyanakkor vezetési szempontból a német példát kell követünk. A németek csak összehoztak egy olyan modellt, amivel 40-50 évig eldöcögtek – mondta Orbán, aki szerint az akkori német gazdasági miniszter is fantasztának tartották. A korábbi jegybankelnökről – itt Simorra utalt Orbán – a miniszterelnök tudta, hogy kitölti mandátumát. Látszódott, hogy a 2010 utáni három évben a fiskális politika nem lesz összehangolható a jegybank monetáris politikájával. Végigszenvedtük ezt az időszakot, de bele kellett vágni a magyar modellbe – emelte ki Orbán, aki szerint most már megnyugtató "pólusú" gazdasági minisztert is lehetett felkérni. Varga Mihályt hallgatva én is, mondhatni, megnyugodtam, hangsúlyozta a kormányfő. Orbán szerint most viszont már az új gazdasági modell boltját kell vinnünk.

Sok zsíros üzletet!

A miniszterelnök szintén kérdésre válaszolva azt tudja mondani, hogy lesz elektronikus útdíj. Ki kell találni "még itt valamit", hogy az országhatárt át nem lépő magyar fuvarozóknak ne növekedjenek hatalmasat a terheik. A dohánykereskedelemmel kapcsolatban a kormányfő kifejtette, hogy itt nehéz minden felvetődött kérdésre választ adni, "darázsfészek" az ügy. A pénztárgépek területén megértést kért a vállalkozóktól, ugyanakkor a jelenlegi alacsony fogyasztási környezetben is kell intézkedéseket hozni, különben "felzabál minket a feketekereskedelem". A becsületesen működő kereskedők jól járhatnak így, az áfacsalóknak nem szabad engedményeket tenni.

Orbán végül ejtett pár szót a sikeres vállalkozásokról is. Számunkra az üzleti siker nem elrejtendő dolog, a profit kormányzati siker is – hangsúlyozta Orbán. Bátran vállalja a kormány azt a dolgot, hogy a siker mércéje az, hogy a vállalatok gazdagodnak-e vagy sem. "Sok zsíros, nagy, magas üzleti sikert kívánok maguknak a következő esztendőkre is" – zárta beszédét Orbán.

Varga alig szólalt meg

A fórumon elvileg Varga Mihály nemrég kinevezett nemzetgazdasági miniszter is részt vett – az előadók között szerepelt –, ám ő csak pár kérdésre válaszolt. Varga is egyetértett abban, hogy a legfontosabb kérdés a növekedés. Az elmúlt évek költségvetési eredményeinek következtében ugyanakkor szerinte nem ugyanaz a helyzet, mint 2010-ben. Az a kérdés, hogy ezeket meg tudjuk-e tartani, a gazdasági növekedés ösztönzése meg tud-e történni. Növekedni viszont csak akkor lehet, és van értelme, ha az egyensúly megmarad – emelte ki Varga. A miniszter szerint Magyarországon "nem a spanyolviaszt kell feltalálni" a növekedésösztönző lépések tekintetében. A közgazdasági gondolkodás egy irányba mutat, a nagy kérdés, hogy az egyensúly megőrzésével hogyan lehet az egyes iparágakhoz forrásokat találni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Léleknyomorító, hogy a nagyszülők és unokák nem találkozhatnak a járvány miatt

Léleknyomorító, hogy a nagyszülők és unokák nem találkozhatnak a járvány miatt

Véget ért az egyhetes zárlat Aucklandben, ahol egy fertőzött miatt rendeltek el teljes karantént

Véget ért az egyhetes zárlat Aucklandben, ahol egy fertőzött miatt rendeltek el teljes karantént

Müller: a lezárás és az oltás együtt megszakíthatja a fertőzési láncot

Müller: a lezárás és az oltás együtt megszakíthatja a fertőzési láncot