szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Amerikai tőzsdén újabb történelmi csúcsra ért az elektromos autógyártó Tesla, melynek papírjai részvényenként átlépték a 125 dolláros határt. Az autóiparban és a tőzsdén is robbantó cég jutalma sem maradt el: bekerül a tőzsdeindexet meghatározó Nasdaq100 indexbe.

Az áprilisban még csak 40 dolláros részvénypapírok szárnyalása mögött - mint azt korábban a hvg.hu is megírta: - elsősorban az S-modell szárnyalása áll, és az, hogy míg a Tesla árbevétele egy évvel korábban még csak 30,2 millió dollárt ért el, 2013 első lezárt negyedévében ez 561,8 millió dollárra emelkedett. A Tesla ugyanakkor története során először nyereséges negyedévet is zárt.  
Mint arról korábban szintén beszámoltunk, a cég mögött álló Elon Muskot afféle új Steve Jobsként kezelik Amerikában - olyan értelemben, hogy amihez hozzáér, arannyá változik. A mából visszanézve ez a Teslára is igaz, de a valósághoz az is hozzátartozik, hogy a Time amerikai magazin által a világ 100 legbefolyásosabb embere közé beválasztott Musk 2008-ban majdnem becsődölt.  
Musk és a Tesla S-modell
©
Akkor az elektromos autók gyártása olyan költségesnek bizonyult, és a gyártási határidők túllépése, illetve a negatív sajtóvisszhang következtében Musk az utolsó 3 millió dollárját is belerakta a cégbe (sőt, a Dellnek 120 millió dollárért el kellett adnia az Everdreamet, az egyik szoftvercégét). Ez fordította a megfelelő irányba a Tesla gyártását és fejlesztését, és alapozta meg az idei tőzsdei szárnyalást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Anthony Hopkins éppen festegetett, amikor kiderült, hogy nyert a BAFTA-gálán

Anthony Hopkins éppen festegetett, amikor kiderült, hogy nyert a BAFTA-gálán

Egyszerűen elfogyhatnak a wifi routerek

Egyszerűen elfogyhatnak a wifi routerek

Mit tegyen a szülő, ha azt gyanítja, hogy koronavírusos a gyereke?

Mit tegyen a szülő, ha azt gyanítja, hogy koronavírusos a gyereke?