szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újabb pénztárgépgyártó kapott engedélyt, de a benyújtott kérelmekhez és a közeli szeptemberi határidőhöz képest látványosan késlekedik a hatóság. A csúszásnak köszönhetően a piacra engedett forgalmazók letarolják a piacot, mielőtt a többiek egyáltalán megjelenhetnének.

Újabb online adatkapcsolatra képes pénztárgép jelent meg a piacon, így a pénztárgépcserére kötelezettek már négy engedélyezett gép közül válogathatnak – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdán.

Sok engedélyt nem adtak még ki

A tárca közleménye szerint kedden az Alt Cash Kft. Samsung gyártmányú pénztárgépe kapott forgalmazási engedélyt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól, és további kiskasszás kérelmek elbírálása van folyamatban. A tárca reményei szerint az újabb szereplők megjelenésével élesedhet az árverseny, az engedélyezett pénztárgépek megszaporodásának hatása a forgalmazók árképzésében is látszani fog.

Azonban a forgalmi engedélyek kiadásával látványos csúszásban van a hatóság, és az árverseny kialakításával már elkésett. Ugyanis mintegy 200 ezer pénztárgép cseréje érdekében kell intézkedni augusztus végéig, és szeptembertől már élesedik a kapcsolat a NAV és a pénztárgépek között.

A közeli határidő ellenére eddig csak három cég, Laurel Számítástechnikai Kft., Micra-Metripond Kft. és Montel Informatika Kft. kapott forgalmazási engedélyt. Mint arról a hvg.hu beszámolt, a három cég ugyanannak a lengyel gyártónak a gépeit árulja, és hiába nyújtottak be más cégek 15 kérelmet, a három vállalkozás simán letarolhatja a piacot, mire a többi kérelem ügyében a hivatal dönt.

Támogatást és hitelt is adnak

A nemzetgazdasági tárca a „kisboltosok” számára biztosított gépenkénti 50 ezer forintos állami támogatáson túl, a piaci igények minél gyorsabb kielégítése érdekében a gyártáshoz - a fejlesztési bankon keresztül - kedvezményes állami hitelt is biztosít.

Az NGM közleménye szerint  az online pénztárgép felügyelet mielőbbi megteremtése az állam és a vállalkozások közös érdeke, hiszen intézkedéssel jogkövető magatartásra szoríthatja az adóelkerüléssel tisztességtelen versenyelőnyhöz jutó vállalkozásokat, amely hatás egyidejűleg kiválthatja a tisztességesen adózó vállalkozások versenyhelyzetének javulását is.

Az új típusú kasszák szeptemberi üzembe állításuktól kezdve az adóhatóságnak minden fontos adatot továbbítanak majd, így az információk összevetése után az állam pontos képet kaphat egy-egy terület vagy ágazat vállalkozásainak időszaki vagy éves forgalmáról.

Az online kapcsolat megteremtésével az adóhatóság eszközt kap az ellenőrzések hatékonyabb előkészítéséhez is, mind az operatív, mind az utólagos vizsgálatok terén. Azáltal pedig, hogy ellenőrzésre azon adózók kerülnek kijelölésre, amelyek vonatkozásában az adatok alapján „rendellenesség” tapasztalható, elérhető a kötelezettségeiket rendben teljesítő adózók fokozott védelme.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!