szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jelentősen erősödtek hétfőn az ázsiai tőzsdeindexek. Tokióban a Nikkei225 index 2,44 százalékos, 338,19 pontos emelkedéssel 14 199 ponton zárt. A hangulatot javította, hogy az előzetesen becsültnél sokkal gyorsabban, éves összehasonlításban 3,8 százalékkal nőtt a japán GDP a második negyedévben. A befektetők emellett a hétfői kereskedésben reagáltak arra a hétvégi hírre, hogy Tokió nyerte el a 2020-as nyári olimpia rendezési jogát.

Különösen nagyot, 7-10 százalékot javultak egyes építőipari és ingatlanfejlesztéssel foglalkozó vállalatok papírjai. Az olimpiai rendezés egyes számítások szerint a következő hét évben évi 30 milliárd dollárral növelheti a japán gazdaság teljesítményét.

Kínában a még nyitva tartó hongkongi tőzsde 0,55 százalékos, a sanghaji 3,17 százalékos emelkedést jelzett közép-európai idő szerint nem sokkal reggel 8 óra után. Az indexeket a fogyasztói és termelői árakról hétfőn közzétett adatok húzták fel: a fogyasztói árak Kínában éves összevetésben 2,6 százalékkal nőttek, lassabban, mint júliusban (2,7 százalék). Ezzel egyidejűleg lassult a termelői árak deflációja, augusztusban 1,6 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban. Júliushoz képest azonban már 0,5 százalékos növekedést mértek, ami a kereslet élénkülésére utal.

Mindez a vártnál jobb exportadatokkal és beszerzésimenedzser-indexszel együtt arra enged következtetni szakértők szerint, hogy stabilizálódik a kínai gazdaság. A kép kedden lesz teljes, miután Kínában közlik az ipari termelés, a kiskereskedelmi forgalom és a beruházások legfrissebb adatait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!