szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A legnagyobb ciprusi bank részvényesei hat orosz tagot választottak meg a pénzintézet 16 tagú igazgatótanácsába. A Bank of Cyprus vezetőségében még soha nem volt ilyen sok külföldi.

Az orosz "előrenyomulást" jól tükrözi, hogy mekkora jelentőségű lehet az orosz tőke nagysága az euróövezeti Ciprus bankrendszerben. A Moody's hitelminősítő számításai szerint 2012 végén orosz bankok körülbelül 12 milliárd dollárnyi (2700 milliárd forintnyi), orosz vállalatok pedig 19 milliárd dollárnyi betétállománnyal rendelkeztek ciprusi pénzintézetekben.

A szigetország tavaly nyáron fordult pénzügyi támogatásért a nemzetközi hitelezőkhöz. Görögország, Írország és Portugália után Ciprus a negyedik euróövezeti ország, amelyet nemzetközi hitelcsomaggal segítettek ki a pénzügyi válság miatt.

A támogatásnak feltételei voltak, ezeket láthatóan teljesíti Ciprus, miután az országnak hitelt nyújtó három intézmény, az Európai Bizottság (EB), az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap(IMF) szeptember elején azt közölte, hogy a földközi-tengeri szigetország megfelelően halad a szükséges reformokkal, ezért lehívhatja a 10 milliárd eurós mentőcsomag esedékes, 1,5 milliárd eurós részletét.

Az EB, az EKB és az IMF alkotta trojka képviselői júliusban jártak Cipruson, hogy felmérjék, hogyan áll a gazdaságszanálási program.

A ciprusi gazdaság a tavalyi 2,4 százalékos visszaesés után idén várhatóan 8,7 százalékkal csökken. Az előrejelzések szerint a recesszió 2014-ben is folytatódik 3,9 százalékos mínusszal, és csak 2015-ben lesz 1,1 százalékos növekedés.

Az államháztartási hiány a tavalyi 6,3 százalék után idén a GDP 6,5 százaléka lesz. Jövőre 8,4 százalékra növekszik, és csak 2016-ban csökken az eurózónában elvárt 3 százalék alá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!