szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Javuló nemzetközi befektetői bizalom közepette a régiós devizákkal együtt erősödött a forint hétfő délelőtt.

A bankközi devizakereskedelemben az eurót a péntek délutáni 300,60 forint után hétfőn reggel hét órakor 300,01 forinton, délelőtt tíz órakor pedig 299,03 forinton jegyezték. Hétfőn az eurójegyzés 298,75 és 300,17 forint között alakult.

A dollár jegyzése a kora reggeli 224,48 forintról 223,86 forintra csökkent délelőttre, a svájci franké 242,88 forintról 241,96-ra, a japán jené pedig a kor reggeli 2,2692 forintról 2,2655-re.

Hétfőn a tőzsdék lendületes indexerősödéssel nyugtázták Larry Summers hétvégén bejelentett önkéntes távozását a Fed-elnöki poszt várományosai közül. A piacok a másik esélyes jelölttel, Janet Yellennel szemben Summerst jóval kevésbé megengedődnek tartják a gazdaságösztönző célú mennyiségi monetáris eszközök alkalmazásában. Márpedig a tőzsdéken az év eleje óta elért jelentős árfolyamnyereség jórészt a Fed által biztosított többletlikviditásnak volt tulajdonítható.

A dollár gyengült a főbb devizákkal szemben, az euró árfolyama a péntek este jellemző 1,3280 dollárról hétfő délelőttre 1,3360 dollárra emelkedett. A dollár gyengülése a feltörekvő piaci és a régiós devizák erősödését vonta maga után, a forinthoz hasonlóan a zloty, a cseh korona és a román lej árfolyama is emelkedett az euróval, sorrendben 0,24, 0,10 és 0,25 százalékkal. Az eurót délelőtt 4,1937 zloty, 25,7370 cseh korona és 4,4615 lej árfolyamon jegyezték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tarolnak a négy évszakos abroncsok a magyar autósoknál

Tarolnak a négy évszakos abroncsok a magyar autósoknál

A rendőrség cáfolja az apa sztoriját a bokorban talált csecsemőről

A rendőrség cáfolja az apa sztoriját a bokorban talált csecsemőről

Ha Orbán vétózik, uniós ingyen pénztől esünk el

Ha Orbán vétózik, uniós ingyen pénztől esünk el