szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Horvát sajtóértesülések szerint a helyi rendőrség meghallgatná Csányi Sándort, aki szerdán Zágrábban tárgyal a Mol alelnökeként a horvát kormány képviselőivel az INA-t érintő kérdésekben.

Horvát sajtóértesülések szerint a helyi rendőrség meghallgatná Csányi Sándort, aki szerdán Zágrábban tárgyal a Mol alelnökeként a horvát kormány képviselőivel az INA-t érintő kérdésekben – írja a 444.hu a horvát Jutarnji List értesüléseire hivatkozva. Ügyészségi forrásokból megerősített értesüléseik szerint a tárgyalások után a rendőrségen is meg kell jelennie, ahol a Mol 2011-es részvényszerzéséről kérdezhetik. Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját eközben hiába próbálják évek óta kihallgatni a horvátok.

A Mol 2010-ben tett nyilvános vételi ajánlatot az INA részvényeire, 2800 kunás árfolyamon. Ekkor azonban már komoly küzdelem bontakozott ki a Mol és a horvát kormány között az INA irányításáért, ezért a felvásárlás megakadályozására a horvát intézményi befektetők – elsősorban nyugdíjalapok – a kormány támogatásával részvényfelvásárlásba kezdtek. A Mol vételi ajánlata 2011. január 14-én eredménytelenül zárult, ezután a Mol felvásárolta a cseh J&T Bank 1,6 százalékos részvénycsomagját, 3650 és 4016 kuna közti árfolyamon.

A horvát pénzügyi felügyelet, a Hanfa vádjai szerint a J&T Bank eleve a Mol pénzéből vásárolta meg 1,6 százalékos részvénycsomagját, így a Mol nyilvános vételi ajánlata eleve csalárd volt, és csak a tőzsdei árfolyam befolyásolását szolgálta, egyben megkárosította a horvát államot. A Mol célja pedig csupán annyi volt, hogy ötven százalék feletti tulajdont szerezzen az INA-ban. A Hanfa 2011. május 23-án büntetőfeljelentést tett az ügyben. A horvát államügyészség szerint Csányi az igazgatótanács elnökhelyetteseként felelős pozícióban volt, így akár a tőzsdei kereskedelem manipulációjával is vádolható.

Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy ez csak egy újabb front a Mol és a horvát kormány közötti háborúban, mely jelentős részben politikai színezetű, és a Sanader-üggyel is kapcsolatban van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Raúl Castro bejelentette lemondását

Raúl Castro bejelentette lemondását

Döntött az MNB: egyelőre nem lehet kereskedni a lélegeztetőgép-beszerzés egyik szereplőjének részvényeivel

Döntött az MNB: egyelőre nem lehet kereskedni a lélegeztetőgép-beszerzés egyik szereplőjének részvényeivel

Továbbra sem szabadulhat a solti férfi, aki videóra vette, amint saját lányával szexel

Továbbra sem szabadulhat a solti férfi, aki videóra vette, amint saját lányával szexel