szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

82 millió eurós kárpótlást követel a román állami tulajdonban lévő Electrica S. A. energetikai társaság a Cseh Energetikai Művektől (CEZ) a privatizációs szerződés állítólagos megsértéséért.

A román áramcég tavaly ősszel egy párizsi nemzetközi döntőbíróság elé vitte az ügyet, igaz, akkor a cseh energetikai óriástól (mely 2005 óta többségi, 2009 óta egyetlen tulajdonosa az Electrica Olteniámnak) "csak" 18,8 millió euró kártérítést követelt. Ezt az összeget emelte most fel. A CEZ értetlenkedik, mert állítása szerint az Electrica konkrétan nem is nevezte meg, hogy mit is kifogásol, milyen szerződési teljesítést.

"A CEZ álláspontja továbbra is az, hogy a 2005-ben megkötött privatizációs szerződést nem sértette meg, amit a felek a kisebbségi részvénycsomagokról az Electrica S.A-val 2009-ben megkötött üzleti megállapodásban is megerősítettek. Ezen oknál fogva a CEZ az Electrica S. A. követelését teljesen megalapozatlannak tartja és elutasítja" - idézi a CEZ áláspontját az energiainfo.hu. http://energiainfo.hu/cikk/egyre_tobbet_kovetel_a_cez-tol_a_roman_electrica.30625.html

A csehek a romániai energetikát jó üzleti befektetésnek tartják, a CEZ működteti például a Fekete-tenger partján műkdő, összesen 600 MW kapacitású szélerőműfarmokat (a magyaroroszági összkapacitás csupán 330 MW) is. A cseh cég tavaly összesen 16,9 milliárd koronás nyereséget produkáltak Romániában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fennállt a bűnismétlés veszélye, letartóztatták az SZFE-maszk miatt késelő férfit

Fennállt a bűnismétlés veszélye, letartóztatták az SZFE-maszk miatt késelő férfit

Nyolcvanezer forintot kapnak a hétvégén is oltó orvosok

Nyolcvanezer forintot kapnak a hétvégén is oltó orvosok

Ezt a hat számot kellett volna eltalálni

Ezt a hat számot kellett volna eltalálni