szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több mint 130 milliárdot fordít a kormány saját forrásból 2014-ben nagyberuházásokra. Az összeg 40 százaléka stadionfejlesztésre megy el, további sportkiadások 23 százalékot tesznek ki, a Kossuth tér fejlesztése pedig több mint 10 százalékot elvisz.

Stadion, sport, Kossuth tér. Továbbá: K+F, egyházak, oktatás. Nagyjából így jellemezhető annak a Beruházási Alapnak a kiadási oldala, amelyet a kormány a 2014-es költségvetési tervezettel együtt nyújtott be hétfőn az Országgyűlésnek. Az alapban a kormány olyan költségvetési kiadásokat különített el, melyek zömében nagy, infrastrukturális beruházásokra mennek el.  Az állam ez esetben saját bevételeit költi el, nem számítanak tehát ide az uniós források. A listáról leolvasható, hogy melyek a kormány számára kedves területek.

Az alábbiakban összeszedtük, hogy melyik az a top 5 tétel, amire a legtöbb pénz megy el. Nem lepődnek meg: a legtöbbet stadionépítésre költik. Annyi trükköt megengedtünk magunknak, hogy a sportra költött beruházási forintokból csak a stadionépítésre szánt HUF-okat emeltük be a top5-be, mivel ha más sporttal kapcsolatos fejlesztéseket is a listába illesztettük volna, akkor szinte csak ilyen irányú fejlesztéseket találhattunk volna a "legjobb" ötben. Így az unalmas "best of" helyett inkább a színesítés mellett döntöttünk.

1., Stadionok

Mivel nem akartunk kiemelni egyetlen tételt erről a területről, így összeszámoltuk, hogy a beruházási alapból összességében mennyi megy el stadionépítésre és  annak előkészítésére. Első helyen szerepel az új nemzeti stadion – a Puskás Ferenc Stadion területén – 20,2 milliárdért, a nemzeti stadionfejlesztési programra 12 milliárd forint jut. A szombathelyi Haladás stadionfejlesztésére 4,2 milliárdot, a ferencvárosira 8,3 milliárdot, a székesfehérvári sóstói stadionra 4,5 milliárdot, a diósgyőrire 1,7 milliárdot, a debreceni nagyerdei stadionra pedig 1,8 milliárd forintot szánnak. Összességében tehát majdnem 53 milliárdot ad stadionokra a kormány a 130 milliárdos alapból, ami a rendelkezésre álló keret 40 százaléka. Tornateremépítésre és tanuszoda-fejlesztésre eközben 3-3 milliárd jut. Kiemelt támogatást kap tehát az élsport, a szabadidő- és iskolai sport infrastrukturális fejlesztésének a támogatására az előbbi töredékét költik. 

Puskás Stadion: a nyomai megmaradnak
©

2., Kossuth Lajos tér rekonstrukciója

A Nemzet Főtere, ahogy a kormány emlegetni szokta, várhatóan 2014 májusára újul majd meg, az átépítésre 17,3 milliárd forintot különítettek el a jövő évi költségvetési tervezetében. A tér átépítésére szánt eredeti összeget tavaly tavasszal toldották meg még 7,2 milliárddal.

Készül a nemzet főtere
©

3., Pest Megyei Bíróság épületének rekonstrukciója

Aki már járt a környéken vagy volt az épületben, az minden bizonnyal nem fogja sajnálni a felújításra szánt 4,4 milliárd forintot.

Várakozó álláspont: nemsokára itt felújítás kezdődik
©

4., MTA Bölcsészet- és Társadalomtudományok Kutatóháza

Mivel a további nagyobb sportcélú beruházások ideszámolásától eltekintettünk (Tüskecsarnok 3,7, Győr Aréna 4,9, 16 kiemelt sport létesítmény-fejlesztési támogatása 4 milliárdért), így a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészet- és Társadalomtudományok Kutatóházának létrehozására szánt 3,6 milliárdos tétel a következő a sorban.

Kiállítás a MOME-n
©

5., MOME és a debreceni református oktatási központ

Holtverseny a harmadik helyen! Mivel csak pár milliós szórás van e pár tétel között, így két ötödik helyezettet is hirdetünk. A MOME Kreatív és Innovációs Tudásparkjának kialakítására kicsivel több mint 3 milliárd jut, a debreceni református oktatási-nevelési intézményrendszer infrastrukturális fejlesztésére pedig kereken 3 milliárdot szán a kormányzat.

Becsomagoltak 130 milliárdot: beruházások saját forrásból
©

A futottak még kategóriában, a sport 82,5 milliárdja (63 százalék) és az egyházi intézményeknek juttatott 4,2 milliárdja mellett a 45-ből mindössze 9 egyéb, eddig nem említett és az előbbi kettőtől eltérő kategóriába tartozó tétel van. Közlekedési infrastruktúra fejlesztésére 3,1 milliárd megy el: ebből 1,36 milliárd jut a közúthálózat fejlesztésére, 1,495 milliárd pedig vasúti hidak építésére. A Zeneakadémia orgonái restaurálására 200 millió, két kastélyfelújításra, komplexumfejlesztésre 1,6 milliárd, a miskolctapolcai strandfürdőre 500 millió, a Ludovika Campusra 1,1 milliárd jut. Hatszáz millió forintot szánnak még várrekonstrukciókra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Spencer Davis beatlegenda

Meghalt Spencer Davis beatlegenda

Kiszivárgott: a Huawei Mate 40-nek is lesz Porsche-kiadása

Kiszivárgott: a Huawei Mate 40-nek is lesz Porsche-kiadása

Új lobbistát igazolt a kormány, hogy jókat írjon Magyarországról az amerikai sajtóban

Új lobbistát igazolt a kormány, hogy jókat írjon Magyarországról az amerikai sajtóban