szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több mint 130 milliárdot fordít a kormány saját forrásból 2014-ben nagyberuházásokra. Az összeg 40 százaléka stadionfejlesztésre megy el, további sportkiadások 23 százalékot tesznek ki, a Kossuth tér fejlesztése pedig több mint 10 százalékot elvisz.

Stadion, sport, Kossuth tér. Továbbá: K+F, egyházak, oktatás. Nagyjából így jellemezhető annak a Beruházási Alapnak a kiadási oldala, amelyet a kormány a 2014-es költségvetési tervezettel együtt nyújtott be hétfőn az Országgyűlésnek. Az alapban a kormány olyan költségvetési kiadásokat különített el, melyek zömében nagy, infrastrukturális beruházásokra mennek el.  Az állam ez esetben saját bevételeit költi el, nem számítanak tehát ide az uniós források. A listáról leolvasható, hogy melyek a kormány számára kedves területek.

Az alábbiakban összeszedtük, hogy melyik az a top 5 tétel, amire a legtöbb pénz megy el. Nem lepődnek meg: a legtöbbet stadionépítésre költik. Annyi trükköt megengedtünk magunknak, hogy a sportra költött beruházási forintokból csak a stadionépítésre szánt HUF-okat emeltük be a top5-be, mivel ha más sporttal kapcsolatos fejlesztéseket is a listába illesztettük volna, akkor szinte csak ilyen irányú fejlesztéseket találhattunk volna a "legjobb" ötben. Így az unalmas "best of" helyett inkább a színesítés mellett döntöttünk.

1., Stadionok

Mivel nem akartunk kiemelni egyetlen tételt erről a területről, így összeszámoltuk, hogy a beruházási alapból összességében mennyi megy el stadionépítésre és  annak előkészítésére. Első helyen szerepel az új nemzeti stadion – a Puskás Ferenc Stadion területén – 20,2 milliárdért, a nemzeti stadionfejlesztési programra 12 milliárd forint jut. A szombathelyi Haladás stadionfejlesztésére 4,2 milliárdot, a ferencvárosira 8,3 milliárdot, a székesfehérvári sóstói stadionra 4,5 milliárdot, a diósgyőrire 1,7 milliárdot, a debreceni nagyerdei stadionra pedig 1,8 milliárd forintot szánnak. Összességében tehát majdnem 53 milliárdot ad stadionokra a kormány a 130 milliárdos alapból, ami a rendelkezésre álló keret 40 százaléka. Tornateremépítésre és tanuszoda-fejlesztésre eközben 3-3 milliárd jut. Kiemelt támogatást kap tehát az élsport, a szabadidő- és iskolai sport infrastrukturális fejlesztésének a támogatására az előbbi töredékét költik. 

Puskás Stadion: a nyomai megmaradnak
©

2., Kossuth Lajos tér rekonstrukciója

A Nemzet Főtere, ahogy a kormány emlegetni szokta, várhatóan 2014 májusára újul majd meg, az átépítésre 17,3 milliárd forintot különítettek el a jövő évi költségvetési tervezetében. A tér átépítésére szánt eredeti összeget tavaly tavasszal toldották meg még 7,2 milliárddal.

Készül a nemzet főtere
©

3., Pest Megyei Bíróság épületének rekonstrukciója

Aki már járt a környéken vagy volt az épületben, az minden bizonnyal nem fogja sajnálni a felújításra szánt 4,4 milliárd forintot.

Várakozó álláspont: nemsokára itt felújítás kezdődik
©

4., MTA Bölcsészet- és Társadalomtudományok Kutatóháza

Mivel a további nagyobb sportcélú beruházások ideszámolásától eltekintettünk (Tüskecsarnok 3,7, Győr Aréna 4,9, 16 kiemelt sport létesítmény-fejlesztési támogatása 4 milliárdért), így a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészet- és Társadalomtudományok Kutatóházának létrehozására szánt 3,6 milliárdos tétel a következő a sorban.

Kiállítás a MOME-n
©

5., MOME és a debreceni református oktatási központ

Holtverseny a harmadik helyen! Mivel csak pár milliós szórás van e pár tétel között, így két ötödik helyezettet is hirdetünk. A MOME Kreatív és Innovációs Tudásparkjának kialakítására kicsivel több mint 3 milliárd jut, a debreceni református oktatási-nevelési intézményrendszer infrastrukturális fejlesztésére pedig kereken 3 milliárdot szán a kormányzat.

Becsomagoltak 130 milliárdot: beruházások saját forrásból
©

A futottak még kategóriában, a sport 82,5 milliárdja (63 százalék) és az egyházi intézményeknek juttatott 4,2 milliárdja mellett a 45-ből mindössze 9 egyéb, eddig nem említett és az előbbi kettőtől eltérő kategóriába tartozó tétel van. Közlekedési infrastruktúra fejlesztésére 3,1 milliárd megy el: ebből 1,36 milliárd jut a közúthálózat fejlesztésére, 1,495 milliárd pedig vasúti hidak építésére. A Zeneakadémia orgonái restaurálására 200 millió, két kastélyfelújításra, komplexumfejlesztésre 1,6 milliárd, a miskolctapolcai strandfürdőre 500 millió, a Ludovika Campusra 1,1 milliárd jut. Hatszáz millió forintot szánnak még várrekonstrukciókra.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Feltörhetetlennek hirdették, komoly biztonsági hibát találtak a Magyarországon is árult autóriasztóban

Feltörhetetlennek hirdették, komoly biztonsági hibát találtak a Magyarországon is árult autóriasztóban

Gozsdu: Letolt nadrággal, nemiszervük mutogatásával bulizott a társaság

Gozsdu: Letolt nadrággal, nemiszervük mutogatásával bulizott a társaság

Tiramisu, ibolya, pillecukor – ezt nyalják a bécsiek

Tiramisu, ibolya, pillecukor – ezt nyalják a bécsiek

Lenne itt egy kis gond az összehajtható telefonokkal

Lenne itt egy kis gond az összehajtható telefonokkal

Sokkoló képeket készítettek az állatvédők, hogy megmutassák, milyen nagy a baj a tengerekben

Sokkoló képeket készítettek az állatvédők, hogy megmutassák, milyen nagy a baj a tengerekben

Videó: A testünkben mászkáló hangyarobotokat fejlesztettek Kínában

Videó: A testünkben mászkáló hangyarobotokat fejlesztettek Kínában