szerző:
MTI

A Market Építő Zrt. 100 millió euró összegű finanszírozási megállapodást írt alá kedden a Raiffeisen Bank Zrt. által vezetett és az UniCredit Bank Hungary Zrt., valamint a Magyar Export-Import Bank (Eximbank) Zrt. részvételével megalakult banki konzorciummal egy jelentős, Oroszország területén megvalósuló sportcsarnok-együttes kivitelezésének finanszírozására.

Az Eximbank közleménye szerint a szükséges finanszírozáshoz az Eximbankkal integrált keretek között, EXIM elnevezés alatt működő Magyar Exporthitel Biztosító (Mehib) Zrt. költségvetési hátteret biztosít. A pénzügyi megállapodás az oroszországi Lipeck megye által kiírt tender alapján, összesen 65 000 négyzetméternyi, egy multifunkcionális sportcsarnokból, egy jégcsarnokból, valamint egy uszodából és gyakorlójégpályából álló komplexum megépítését teszi lehetővé. 

Az orosz megrendelő kedvező döntésében meghatározó szerepet játszott a Market Építő Zrt. építőipari tapasztalata és referenciái. Az ügyletnek köszönhetően további komoly lehetőséghez jut számos magyar kis- és középvállalkozás is. A kedvezményes exportfinanszírozási kamat mellett a Market Építő Zrt. vállalta, hogy jelentős részben magyarországi vállalkozások áruit és szolgáltatásait használja fel az építkezéshez. 

Az Eximbank közleménye alapján a már megkezdett és két éven belül megvalósuló építkezés a magyar kormány "keleti nyitás" politikájának is kézzelfogható eredménye, egyúttal mérföldkövet jelenthet a hazai vállalkozók oroszországi piacra jutását illetően is. A speciális finanszírozási struktúra előnyökkel jár az orosz fél számára is, mert a megrendelő hosszú, öt éves fizetési haladékot kap, miközben a Market Építő Zrt. a teljesítések alapján havonta a benyújtott számlák ellenértékéhez jut. Az ügylet tapasztalatai elősegítik, hogy a jövőben hasonló nagyságrendben megvalósulhassanak kedvezményes kamatozású exportfinanszírozások a Mehib biztosítása mellett úgy, hogy a hitelt a külföldi vevő – kölcsönös előnyök mentén – hosszú évek alatt fizeti vissza. 

Nagy Viktor, az EXIM vezérigazgató-helyettese - a közlemény szerint - a megállapodás aláírása kapcsán elmondta: a kiemelkedő teljesítményre képes magyar vállalkozások az EXIM kedvezményes finanszírozási konstrukciói révén versenyképes ajánlatot tudnak adni külföldi tendereken. Feltételként ugyanakkor vállalják, hogy jelentős részben magyar alvállalkozókat és beszállítókat vonnak be a megvalósításhoz - idézi a közlemény Nagy Viktort.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak

Itthon is van dolga a tűzoltóknak

Itthon is van dolga a tűzoltóknak

Belgrádi békement – Szijjártó Péter is Vucsics mellett

Belgrádi békement – Szijjártó Péter is Vucsics mellett

Tizenhárom embert gyilkoltak meg egy leszámolásban Mexikóban

Tizenhárom embert gyilkoltak meg egy leszámolásban Mexikóban

A húsvét nem is igazán a vallásról szól, hanem rólunk, emberekről

A húsvét nem is igazán a vallásról szól, hanem rólunk, emberekről

Újra bajnok a Juve

Újra bajnok a Juve