szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Skóciában a kormány a jövőre esedékes függetlenségi szavazáson az "igen"-ért a háztartások energiaszámláinak ötszázalékos csökkentését ígéri. Múlt pénteken már ezzel kampányolt a miniszterelnök-helyettes is.

Levegő hajtja a skót dudát is
©

A Skót Nemzeti Párt (SNP) vezette kormány a jövő év szeptemberére kiírt függeltenségi referendumával kapcsolatban Nicola Sturgeon skót miniszterelnök-helyettes, a párt múlt pénteki kongresszusán szólalt fel, és kijelentette: a lakossági rezsicsökkentést többek között a brit kormány által az energiaszolgáltatókra kivetett "zöld" adók és illetékek eltörlésével érik majd el. Sturgeon nem rövid távú intézkedésről, hanem tartós rezsicsökkentésről beszélt

A rezsicsökkentést szabadságharcos politikához felhasználó skóciai esetet az energiainfo idézi; a skót kormányzati becslések szerint ez évente mintegy 70 font (25 ezer forint) megtakarítást tesz majd lehetővé háztartásonként. A skót politikus a brit munkáspárti vezető, Ed Miliband nyomába lépett, miután a brit ellenzéki politikus néhány hete azt mondta a Munkáspárt kongresszusán, hogy ha 2015-ben kormányra kerülnek, legalább 20 hónapra befagyasztják az áram- és gázárat a lakossági fogyasztók és a családi vállalkozások számára.

Egy hete csak, hogy Nagy-Britanniában a BBC-nek nyilatkozó Edward Davey energiaügyi miniszter azzal érvelt a rezsicsökkentési ötletek ellenében, hogy "a kormány nem tudja megállítani a lakossági energiaszolgáltatás drágulását, mert annak egyik fő oka a nagybani beszerzési árak emelkedése".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!