szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miért aggódnak a cégvezetők? Drága a munkaerő, gyér a kereslet, esetleg túl sok mindenbe szól bele az állam? Talán meglepő, de az Egyesült Államokban az utóbbi lehet az igaz.

Az Egyesült Államok sokak számára egyet jelent a szabad piacgazdasággal, ahol az erős felemelkedik, a gyengét kíméletlenül letarolják, az állam pedig a minimálisnál is kevesebb beleszólást enged magának a vállalatok és egyének küzdelmébe. Ez a szemlélet ugyanakkor Obama elnök alatt alaposan megváltozott, sőt, ma a kis- és középvállalatok többnyire úgy látják, hogy a bizniszükre leselkedő legnagyobb veszélyt épp az állam jelenti – írja a Pénzügyi Szemle Online blogja.

A National Federation of Independent Business minden hónapban elkészít egy felmérést a kisvállalatok körében, melyben arra a kérdésre keresi a választ, hogy az egyes cégvezetők miben látják a legnagyobb veszélyt a vállalkozásukra nézve. A négy válaszlehetőség a következő: elégtelen piaci kereslet, állami szabályozás, adók, és a munkaerő költségei.

A felmérés tanulsága szerint nagyot változott a világ az USA-ban, ma ugyanis a válaszadók legtöbbje, egészen pontosan 24 százalékuk úgy látja, hogy a vállalatuk számára a legnagyobb problémát az állami szabályozás jelenti. Ez a statisztika Obama elnök beiktatásakor még csupán 11 százalékot mutatott, és egészen 1995-ig kell visszamenni az időben, hogy 24 százalékos értéket lássunk.

Emellett több érdekesség is kikövetkeztethető a tanulmányból. Egyrészt, a munkaerőt a legtöbb cégvezető nem tartja drágának, miközben az adókkal sincs több gond, mint volt a válság alatt vagy előtt. A piaci kereslet ugyanakkor – melyet a válságot megelőzően csupán a cégvezetők 10-15 százaléka figyelt aggodalommal – a krízis legnehezebb időszakában a cégvezetők mintegy 35 százalékának okozott álmatlan éjszakákat, ma ugyanakkor már csupán kevesebb, mint 20 százalékának. Emellett egyre kevesebben aggódnak a piac és a kereslet miatt, vagyis egyre többen gondolják úgy, hogy a válságot követően szépen lassan helyre áll a piaci rend. Kevin A. Hassett, az American Enterprise Institute kutatóintézet közgazdásza úgy látja, hogy ez egy biztató, és teljesen normális tendencia, az ugyanakkor, hogy az állami szabályozás és regula ennyi cégvezetőnek csípi a szemét, igen aggasztó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vasárnap is oltják azokat, akik sms-t kaptak

Vasárnap is oltják azokat, akik sms-t kaptak

Ausztriában felfüggesztették az oltást az AstraZeneca egy adagjával

Ausztriában felfüggesztették az oltást az AstraZeneca egy adagjával

Ismét teljesen magyar lett a Helia-D

Ismét teljesen magyar lett a Helia-D