Itt az új MNB-program: jön a minősített vállalati hitel
Új minősített hitelterméke vezet be a Magyar Nemzeti Bank. Milyen előnyöket tartogat ez a lehetőség a vállalkozások számára?
A végéhez közeledik a szüret a tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken, az idén kiemelkedő a szőlő, illetve az aszú minősége, a térség legnagyobb szőlőfelvásárló és borászati cége, az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház (TK) Zrt. pedig egyre inkább a minőségre helyezi a hangsúlyt.
Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke szerdán az MTI-nek elmondta: a borvidék négyötödén már leszüreteltek, vélhetően a hétvégére, a jövő hét elejére befejeződik a szőlő és az aszúszemek szedése. A szakember a minőséget kiemelkedőnek mondta. Korábbi becslések szerint az 5800 hektáros borvidéken az idén 300-330 ezer mázsa szőlőt szüretelnek.
Tombor András, a TK felügyelőbizottsági elnöke úgy fogalmazott: ahhoz, hogy a tokaji borok nemzetközi szinten is újra megállják a helyüket a prémium minőségű termékek piacán, egészében új alapokra kell helyezni a szőlőtermesztést és bortermelést a borvidéken, amelyet a Tokaji márkanév megkopása, valamint a helyi borásztársadalom elöregedése és a fiatalabb generációk elvándorlása is sújt.
Hangsúlyozta: a mennyiségi helyett a minőségi termelésre koncentrál a társaság, ez pedig egyszerre követeli meg a szőlőültetvények egy részének átalakítását, a borkészítési technológia fejlesztését, valamint a szőlőtermesztési szokások és borkészítési eljárások egységesítését és szigorítását. Ezek együttesen garantálhatják, hogy Tokaji név alatt csak prémium minőségű termékek kerüljenek ki a piacra.
Tombor András tájékoztatása szerint a szőlőtermesztés megújítása már el is kezdődött, ez kiterjed a szőlőültetvények rekultivációjára, új ültetvények telepítésére, valamint a feldolgozó kapacitások kiépítésére, illetve továbbfejlesztésére.
A bortermelés megújításával összefüggésben fontos lépés volt, hogy a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa a közelmúltban a rendtartási szabályok módosítása mellett döntött, jelentősen megerősítve a tokaji borok eredetvédelmét. Az új szabályozás - egyebek mellett - megerősíti, hogy az aszúbor készítéséhez az aszúszemeket kézzel kell szedni.
Az eddiginél szigorúbb előírás, hogy az aszúbor minimális összes alkoholtartalma 19 százalék legyen az aszúkészítés időpontjában. Ezen felül az aszúbor minimális maradék cukortartalmát 120 grammban határozták meg literenként, valamint 2,2 literben maximálták az egy kilogramm aszúszemből készíthető aszúbor mennyiségét. Szintén lényeges változtatás, hogy 2014. július 31-től a Tokaji megnevezéssel forgalomba kerülő borokat kizárólag helyben lehet majd palackozni. A módosított rendtartás várhatóan 2013. december 31-én lép hatályba.
Új minősített hitelterméke vezet be a Magyar Nemzeti Bank. Milyen előnyöket tartogat ez a lehetőség a vállalkozások számára?
Mit mutatnak a kutatási adatok? Kell aggódni a munkahelyek elvesztése miatt?
Változásokat jelentettek be a Demján Sándor Tőkeprogramhoz kapcsolódó Demján Sándor Tanácsadási Voucher Programban.
A cégértékelés egy bonyolult, összetett folyamat, vannak azonban széles körben elfogadott értékelési módszerek, amelyek erre alkalmazhatók.
Donald Trump hétfőn Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és több európai vezetővel találkozik Washingtonban, miután múlt héten Alaszkában tárgyalt Vlagyimir Putyinnal. A téma az orosz-ukrán háború lesz, illetve annak a lezárása.
Februárban a hírhedt, összeveszésbe torkolló találkozón a Fehér Házban szóvá tették, hogy az ukrán elnökön miért nincs öltöny.
„Állnak már az úttörősátorak, de ti mindig legyetek bátorak” – szóviccelt Geszti.
Tíz éve kapcsolták hálózatra az első piaci alapon, uniós támogatás nélkül épített napelemes erőművet.