szerző:
MTI

Az Együtt-PM szerint a minimálbér-emelés után is 11 ezer forinttal marad kevesebb a dolgozók zsebében, mintha a Bajnai-kormány alatt létező adórendszer lenne érvényben. A szocialisták szerint pedig az emelt minimálbér vásárlóértéke alacsonyabb, mint 2010-ben volt. A Fidesz úgy reagált: a baloldal hazudik.

Az Együtt-PM üdvözli azt a hétfői bejelentést, amelyik szerint nő a minimálbér, de a választási szövetség számításai szerint így is 11 ezer forinttal marad kevesebb a dolgozók zsebében, mintha a Bajnai-kormány alatt létező adórendszer lenne érvényben – írta a szervezet hétfői közleményében.

Az Együtt-PM arra reagált, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) hétfői ülésén döntés született arról, jövőre 101 ezer 500 forint lesz a minimálbér és 118 ezer forint a garantált bérminimum (szakmunkás minimálbér), valamint, hogy a szociális partnerek 3,5 százalékos béremelést javasolnak 2014-ben.

Az Együtt-PM viszont úgy számol, hogy a 101 ezer 500-as bruttó minimálbér 66 ezer 483 forint nettót jelent majd. Összevetésként azt írják, hogy ugyanekkora minimálbér a Bajnai-kormány adórendszerében még 77 ezer 431 forintos nettót eredményezett volna. Az Orbán-kormány adóintézkedései – különösen pedig az egykulcsos személyi jövedelemadó és az adójóváírás megszüntetése – 11 ezer forintos "lyukat ütött a minimálbéren" – jelentik ki.

A most bejelentett 3500 forintos bruttó minimálbér-emelés a munkaadó összes terhét 4500 forinttal, 130 ezer 428 Ft-ra emeli. Az ilyen "látszatintézkedéseknek" köszönhető, hogy az egykulcsos adónak és a munkaadói tehernövekedésnek köszönhetően eddig több mint ötvenezer munkahely szűnt meg – írják. A minimálbér-emelést átverésnek nevező választási szövetség úgy fogalmaz, hogy a döntés egyetlen győztese a költségvetés, vesztesei viszont a munkaadók és a munkavállalók egyaránt – jelentik ki.

MSZP: A minimálbér vásárlóértéke is csökken

A Fidesz 2010-ben megszorítások nélküli kormányzást, igazságosabb közteherviselést és egymillió új munkahelyet ígért. Ehhez képest 3 és fél év alatt közel 3000 milliárdos megszorítást vezettek be, az egykulcsos adórendszerrel tízből nyolc munkavállaló rosszul jár, az adófizető munkahelyek száma pedig csökken – reagált a hírre Gúr Nándor, a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke, az MSZP alelnöke is.

Mint írta, a Fidesz igazságtalan adórendszere a gazdagoknál évi 550 milliárd forinttal többet hagy, az átlagkeresetűektől viszont ugyanennyit elvesz. Szintén őket sújtja a Fidesz az európai rekordszintre emelt 27 százalékos áfával, valamint a rájuk hárított különadókkal.

A minimálbér nettó összege a kormányváltáskor 60 ezer 200 forint volt, jövőre 67 ezer 500 forint lesz. Ennek az összegnek a vásárlóértéke alacsonyabb, mint 2010-ben volt. 2010-ben egy minimálbérből élő munkavállaló 230 eurónak megfelelő összeget vihetett haza, ma csupán 218-at. 2010-ben még 320 kiló kenyérre futotta volna a havi keresetéből, ma már csak 250-re. Az átlagfizetés vásárlóereje mára moldovai szintre süllyedt.

Az MSZP egy igazságosabb adórendszer bevezetésére készül. Célunk, hogy aki tisztességesen dolgozik, az meg is tudjon élni a fizetéséből. Ennek érdekében 2014 után többkulcsos adórendszert vezetünk be, hogy a gazdagok több, a kisebb keresetűek pedig kevesebb adót fizessenek Magyarországon. A 2014-es választások után garantálni fogjuk a minimálbér vásárlóértékének növekedését – írják.

Fidesz: A baloldal hazudik a minimálbérről

Bajnai Gordon nem csak adóemelést akar, hanem a minimálbér-emelést is ellenzi – ez derül ki az Együtt-PM nyilatkozatából. Bajnai Gordon számításainak szépséghibája, hogy az ő adórendszerében nem 101 500 forint volt a minimálbér, hanem bruttó 73 500 forint, a munkavállalók fizetését pedig 32-40 százalékos adókulcs terhelte – reagált a Fidesz az ellenzéki közleményekre.

Bajnai Gordon állításaival ellentétben ő nem növelni, hanem 32 ezer forinttal csökkenteni akarja a minimálbért, ahogy azt a Haza és Haladás egy korábbi tanulmánya már leleplezte.

Az MSZP figyelmét pedig felhívjuk arra, hogy a magyar minimálbéreket – a szocialisták alkalmatlan kormányzása miatt – nem euróban, hanem forintban számolják – írták.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Orbán lenyelte a békát, hogy a választások után visszavághasson mostani ellenfeleinek

Orbán lenyelte a békát, hogy a választások után visszavághasson mostani ellenfeleinek

Handó Tünde érinthetetlen

Handó Tünde érinthetetlen

Bulvároldalt vett Rogán Cecília és Sarka Kata

Bulvároldalt vett Rogán Cecília és Sarka Kata

Vízre utaló nyomokat talált a japán űrszonda a Ryugu kisbolygón

Vízre utaló nyomokat talált a japán űrszonda a Ryugu kisbolygón

Iker Casillas negyvenéves koráig biztosan marad a Portónál

Iker Casillas negyvenéves koráig biztosan marad a Portónál

Egy legenda vége: felejtse el lassan a "makói hagymát", az sem az, ami annak tűnik

Egy legenda vége: felejtse el lassan a "makói hagymát", az sem az, ami annak tűnik