szerző:
hvg.hu

A Nyomda- és Papíripari Szövetség tiltakozik az ellen, hogy egy kormányhatározat szerint központosítanák a tankönyv-előállítási rendszert.

A Nyomda- és Papíripari Szövetség, mint a hazai nyomdaipar munkaadói érdekképviseleti szervezete megdöbbenten fogadta azt a szeptemberi kormányhatározatot, amely arról szól, hogy központosítanák a tankönyvgyártás.

A kormányhatározat úgy fogalmaz, „…ki kell alakítani az egységes elveken és követelményeken alapuló, nem piaci elven működő, állami feladatként ellátandó és központi irányítású köznevelési tankönyvfejlesztés és tankönyv-előállítás rendszerét”. Ez ellen a szövetség elnöksége határozottan tiltakozik.

Mint közleményükben írják, a hazai nyomdaipar az elmúlt évek erőteljes fejlesztéseinek köszönhetően messzemenőkig alkalmas jelenleg is a tankönyvgyártás igényeinek kielégítésére. Érvelésük szerint míg a tankönyvkiadás központosításában a kormányzati akarat ideológiailag megközelíthető, addig az előállítás ideológiamentes ipari folyamat, így a határozatban megfogalmazott „egységes elv” értelmezhetetlen az előállítás tekintetében.

Szerintük a „nem piaci elv szerint való működés” kritériuma, azaz a „nonprofitság” is lassanként teljes egészében igaz a könyv-, illetve tankönyvgyártó nyomdákra, hiszen a kialakult versenyhelyzet következtében a vállalási árak jelenleg is rendkívül nyomottak, sőt: megkockáztatható, hogy alacsonyabbak, mint egy nonprofit, és központi költségvetésből vagy „egyéb” forrásból sem támogatott nyomdaüzem vállalási árai lennének. Egy ilyen központosított gyártás pedig teljes mértékben ellehetetleníti annak a 20-25 nyomdának a működését – köztük például a 450 éves múlttal rendelkező Alföldi Nyomdáét, vagy éppen Dabasi Nyomdáét, Dürer Nyomdáét, Kaposvári Nyomdáét stb. –, amelyek meghatározó tevékenysége a tankönyvgyártás.

Ahogy Horváth Csaba, a szervezet elnöke fogalmazott, „mindezt nem nézheti tétlenül a Nyomda- és Papíripari Szövetség, ezért minden eszközt megragadunk annak érdekében, hogy a tankönyv-előállítás tekintetében olyan megoldás szülessen, amely az ágazat számára is elfogadható”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!