szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kamatmentes hitelt kaphatnak a közszolgák lakásvásárlásra vagy esetleg devizaalapú kölcsönök kiváltására, ha a kormány dönt az erről szóló előterjesztésről – írta a Népszabadság.

A közszolgák kamatmentes hiteleiről szóló javaslatról a kabinet már karácsony előtt tárgyalt – közölte a Népszabadság.

Október elején jelent meg az a kormányhatározat, amely szerint az érintett tárcáknak ki kell dolgozniuk „a közszolgálati otthonteremtési kölcsön konstrukcióját, amely a jogosulti kör számára a törlesztőrészletek megfizethetőségét hosszú futamidejű kamattámogatással, valamint a kölcsön felvételéhez szükséges önrész biztosítását állami szerepvállalással segíti elő” – idézte fel a lap. Ilyen kölcsönt bárki kaphatna, aki határozatlan idejű szolgálati jogviszonyban áll, és nincs saját lakása, ám azt csak egyszer lehetne igénybe venni, és a törlesztőrészlet nem haladhatná meg a hitelfelvevő havi nettó jövedelmének harminc százalékát.

Két változat

A beszámoló szerint két változat került a kabinet elé. Az A változat szerint a kedvezményes hitel felhasználásával új ingatlant harmincmilliós, használt lakást húszmilliós forgalmi értékig lehetne vásárolni, a bővítés költsége pedig nem haladhatná meg a 15 milliót, míg a B változat – az igénylés céljától függetlenül – maximum 18-19 milliós értékhatárt tartalmaz. A lakásvásárláshoz szükséges önerő biztosításához is segítséget nyújtanának. Ehhez a hitelt a bankok biztosítanák, de az állam készfizető kezességet vállalna, ilyen kölcsönt – amelynek összegét a B változat 3 millió 750 ezer forintban maximálná – tehát valószínűleg kedvezőbb feltételek mellett lehetne igényelni. Az előterjesztés szerint a kamat várhatóan hét-nyolc százalék körül alakulhatna – tette hozzá a lap. Akkor, ha valaki kikerülne a közszolgálatból vagy esetleg kilencven napon túli fizetési késedelembe esne, a kölcsön piaci kamatozásúvá válna. A kedvezmény fennmaradna azonban a munkáltató jogutód nélküli megszűnése, nyugdíjazás, illetve halál esetén, mert a konstrukció örökölhető lenne.

A jelenleg elérhető állami kamattámogatás
©

Az A változat szerint a kölcsönt bankok nyújtanák, a kamatot pedig a költségvetésből fizetnék ki. Ez a becslések szerint – negyven-ötvenezer igénylővel és hétmillió körüli átlagos hitellel számolva – 2020-ig nagyjából nyolcvanmilliárdos kiadást jelentene – közölte a lap. A másik változat alapján – a Diákhitel Központ közreműködésével – államkötvények kibocsátásával szereznék meg a szükséges forrásokat, és a nulla százalék „hozamot” ígérő papírokat az MNB vásárolná meg, így a jegybank viselné a veszteséget. Ebben az esetben 2020-ig több mint háromszázmilliárdnyi értékű kötvényt kellene kibocsátani. 

Volt már egy kedvezmény a közszolgáknak

A második Orbán-kormány egyszer már adott kedvezményt a devizahitellel rendelkező közszolgáknak. A végtörlesztés idején, 2011 decemberében Orbán Viktor levelet írt a közszférában dolgozóknak, és segítséget ígérve arra buzdította őket, éljenek a kedvezményes lehetőséggel. Végül az állami segítséget mégsem kapták meg a végtörlesztés január 30-i határidejének lejártáig, így mintegy 70 ezer közszolga, aki élt volna a lehetőséggel, hoppon maradt.

A kormány ezért január végén nagy adakozással igyekezett jóvá tenni a nem teljesített ígéretet: az árfolyamgáton keresztül jókora kedvezményt kaptak a közalkalmazottak. Amennyiben jelentkeztek a végtörlesztésre, az állam azóta gyermekszámtól függően kamattámogatást nyújt nekik a törlesztés során a tőke-gyűjtőszámlán lévő kamathoz. A gyermektelen családok számára 3 százalék a kamattámogatás mértéke, és ezen felül minden gyermek után plusz 1 százalék kamattámogatás jár. Ezen felül még egy vissza nem térítendő törlesztőrészlet-támogatást is kaptak. A közszférában dolgozók kérelmét a bankoknak soron kívül kellett elbírálniuk, ami több hónapos előnyt jelentett a versenyszférában dolgozó devizahitelesekkel szemben.

Pazarló programokat idéz

Ha igaz a kiszivárgott információ, az újabb lakástámogatás a magyar gazdaságpolitika egyik legrosszabb lépésére emlékeztet. Létezett ugyanis hasonló támogatás korábban is: az első Orbán-kormány 2000-ben indította el lakástámogatási programját, amely gyökeres fordulatot jelentett az addigi lakáspolitikában. A program új lakás építéséhez és vásárlásához, valamint a használt lakás vásárlásához kamatkedvezményt biztosított, majd 2001-ben a kialakított támogatási rendszert kibővítették.

A pazarló rendszer évről évre egyre nagyobb költségvetési pénzeket emésztett fel, és – az első Orbán-kormányt követő szocialista pazarlással együtt - jelentős mértékben hozzájárult a költségvetés egyensúlyának megbomlásához. Az Állami Számvevőszék 2009-ben vizsgálta a lakástámogatási program eredményeit, és megállapította, hogy 2000-2007 között a költségvetés lakáscélú kiadása összesen közel 1500 milliárd forint volt. A lakáscélú támogatásokra fordított költségvetési kiadások növekedő tendenciát mutattak, mivel a 2000. évi 50 milliárd forintról 2008-ra 186 milliárd forintra emelkedtek.

Ezt a pénzt úgy költötték el az egymást követő Fidesz- és MSZP-kormányok, hogy a meghirdetésre vonatkozó miniszteri döntéseket nem dokumentálták, a támogatás révén elérhető célokat nem számszerűsítették, s a teljesülésüket nyomon követő monitoringrendszert nem alakították ki. A nagy költségvetési terhek miatt a lakástámogatások nagy részét 2009-ben megszüntették.

Az akkor megkötött támogatások a legtöbb esetben a teljes futamidőre szólnak, így a költségvetésnek például idén 174 milliárd forintot kellett erre költenie, jövőre ez az összeg 159 milliárd lesz a tervek szerint. Ezekben a kiadásokban már részben szerepelnek annak a lakástámogatási rendszernek a hatásai is, amelyeket a második Orbán-kormány indított az elmúlt években.  

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Annyi a baleset a zebrákon, hogy törvénymódosítás jöhet miattuk

Annyi a baleset a zebrákon, hogy törvénymódosítás jöhet miattuk

FBI: Kína több amerikai állampolgár egészségügyi adataihoz is hozzáfért

FBI: Kína több amerikai állampolgár egészségügyi adataihoz is hozzáfért

Eltiltották a hivatásától az Orbán-interjú meghamisításával vádolt szerkesztőt

Eltiltották a hivatásától az Orbán-interjú meghamisításával vádolt szerkesztőt