szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az eurózóna bankjai továbbra is fukarkodnak a magánszektornak nyújtott hitelekkel. Novemberben az előző hónaphoz képest fölgyorsult a vállalatoknak és a háztartásoknak folyósított hitelállomány csökkenése.

Az októberben mért 2,2 százalékos csökkenés után novemberben 2,3 százalékkal lett kisebb a hitelállomány éves összehasonlításban - közölte az Európai Központi Bank (EKB) pénteken Frankfurtban. Az elemzők enyhébb, 2,1 százalékos csökkenésre számítottak.

Ezzel egyidejűleg az EKB kamatpolitikája szempontjából meghatározó, szélesebb értelemben vett - a forgalomban lévő készpénzen és a látra szóló betéteken kívül a kevésbé likvid, középtávon lekötött pénzügyi eszközöket is tartalmazó -, úgynevezett M3 pénzmennyiség novemberben 1,5 százalékkal nőtt az októberi 1,4 százalék után.

A november végével zárult három hónapban az M3 átlagosan 1,7 százalékkal bővült, ami lassulást jelent, mert az augusztus-szeptember-októberi átlag 1,9 százalék volt. Mindkét érték jóval elmarad az EKB által referenciaként meghatározott 4,5 százalékos növekedéstől. Az EKB szerint az e szint fölötti pénzmennyiség-bővülés középtávon már veszélyt jelentene az árstabilitásra.

A Reuters hírügynökség megjegyezte, az EKB hiába csökkentette rekordalacsony szintre az euróövezeti alapkamatot, és hiába pumpált pótlólagos likviditást a bankrendszerbe, egyelőre nem sikerült beindítania a hitelezést. A legújabb adatok ismeretében várhatóan tovább nő az EKB-ra nehezedő nyomás, hogy tegyen többet azért, hogy életet leheljen az euróövezet gazdaságába.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rózsaszín kesztyűvel kínáltak álmegoldást a nők menstruációs gondjaira – nem tették zsebre, amit kaptak érte

Rózsaszín kesztyűvel kínáltak álmegoldást a nők menstruációs gondjaira – nem tették zsebre, amit kaptak érte

Biztonsági őrök támadtak egy legénybúcsúzó társaságra Siófokon – videó

Biztonsági őrök támadtak egy legénybúcsúzó társaságra Siófokon – videó

Közel tízszeresére ugrott tavaly a Sinopharm-vakcinát beszerző magyar cég árbevétele

Közel tízszeresére ugrott tavaly a Sinopharm-vakcinát beszerző magyar cég árbevétele