szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Államadósság Kezelő Központ szerint a központ jelenlegi vezetője, Töröcskei István nem vett részt a csődbe ment körmendi takarékszövetkezet irányításában és nem is rendelkezik jelentős tulajdonnal a takarékban. Az Együtt-PM márpedig ezzel támadta Töröcskeit.

Töröcskei István csak tagja, nem pedig "jelentős tulajdonosa" a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetnek, annak működését befolyásoló döntéseket nem hozott - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), miután az Együtt-PM kedden Töröcskei István távozását követelte az ÁKK éléről a körmendi takarékszövetkezet csődje miatt. 

Szigetvári Viktor, az Együtt-PM pártelnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: felszólítják a miniszterelnököt, hogy távolítsa el alkalmatlansága miatt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) éléről Töröcskei István vezérigazgatót, aki jelentős tulajdonnal bír a csődbe ment Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetben. 

A Töröcskei István vezette ÁKK erre reagálva azt közölte, hogy a média tavaly november közepe óta tévesen aposztrofálja Töröcskei Istvánt a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet egyik "jelentős tulajdonosaként". Töröcskei István csupán egy tag a 265 tagú szövetkezetben, és mint betétes, egy szavazattal bír. Operatívan a takarékszövetkezet életében soha nem vett részt, működését befolyásoló döntéseket nem hozott, mivel sem az igazgatóságnak sem a felügyelőbizottságnak nem tagja - olvasható a tájékoztatásban. Az ÁKK hozzáfűzi, hogy Töröcskei István betétes minőségében is csupán "trustee"-ként, valamint nem jelentős tulajdoni hányadot birtokolva szerepel a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetben. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) múlt héten vonta vissza a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását, mert az intézmény működése fenntarthatatlanná vált. Húsz munkanapon belül az országos betétbiztosító kártalanítja a betéteseket. A szövetkezet vezetőinek felelősséget is vizsgálják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ónody Gomperz Tamás: A választás tragikus szabadsága a járványban

Ónody Gomperz Tamás: A választás tragikus szabadsága a járványban

Izgalmas újdonságokat hozhat a Galaxy Z Fold3, de közben véget vethet a Note-sorozatnak

Izgalmas újdonságokat hozhat a Galaxy Z Fold3, de közben véget vethet a Note-sorozatnak

Pénznyelő portál, balatoni hétvége - erre költött az elmúlt 5 évben az MSZP pártalapítványa

Pénznyelő portál, balatoni hétvége - erre költött az elmúlt 5 évben az MSZP pártalapítványa