szerző:
MTI

Rekordot döntött a vendégéjszakák száma az Európai Unióban, amely tavaly 1,6 százalékkal 2,6 milliárdra emelkedett az egy évvel korábbihoz képest - tette közzé legújabb adatait az EU statisztikai hivatala, az Eurostat.

Az Eurostat jelentése szerint az EU-ban 2003 óta minden évben nő a vendégéjszakák száma, csak 2008-ban és 2009-ben volt kisebb megakadás a pénzügyi és gazdasági válság miatt.

Tavaly az unión belül a külföldi vendégéjszakák aránya 45 százalék volt, míg a belföldi vendégéjszakáké 55 százalék. Ezek alapján átlagosan még mindig több ember utazik a saját országán belül, de Málta, Ciprus és Horvátország esetében például 90 százalék fölött volt a külföldi vendégéjszakák aránya.

A statisztikai hivatal előzetes adatai szerint 2013-ban Franciaországban volt a legmagasabb a vendégéjszakák száma (405 millió), aztán következett Spanyolország (387 millió), Olaszország (363 millió), Németország (355 millió) és Nagy-Britannia (320 millió).

A szám majdnem minden tagállamban növekedett az előző évben. Csökkenés csak Olaszországban (4,6 százalék), Cipruson (3,7 százalék), Csehországban (1,2 százalék), Finnországban (0,7 százalék) és Belgiumban (0,5 százalék) volt.

Magyarországon az előzetes becslés szerint 2013-ban 24,2 milliót ért el a mutató, ebből 12,2 millió vendégéjszaka a belföldi turizmusból volt, 12 millió a külföldi vendégek forgalmából. A vendégéjszakák összesített száma 5 százalékkal nőtt 2013-ban 2012-höz képest, a belföldi vendégéjszakák száma 4 százalékkal, a külföldieké 5,9 százalékkal emelkedett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!