szerző:
MTI

Tavaly decemberben 4,6 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyek vendégei, mint egy évvel korábban. A belföldi vendégek száma 6,6 százalékkal nőtt és 8,9 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el, mint 2012 decemberében, míg a külföldi vendégek száma 0,5 százalékkal volt több és 0,6 százalékkal több éjszakát töltöttek el - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

A múlt év egészét tekintve összesen 8,83 millió vendég 22,8 millió éjszakát töltött a szálláshelyeken, a vendégek száma 5,3, az eltöltött éjszakáké 4,6 százalékkal haladta meg a 2012 évit. A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 297,959 milliárd forint volt, 9,9 százalékkal több, mint 2012-ben. 

Decemberben 294 ezer belföldi vendég 658 ezer éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken. A belföldivendég-forgalom - a nyugat-dunántúli turisztikai régió kivételével - az összes régióban nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek belföldi vendégforgalmának 80 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák számában 7,7 százalékos volt a növekedés az előző év decemberéhez képest. A 265 ezer külföldi vendég 647 ezer éjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken a tavalyi év utolsó hónapjában. 

A jelentősebb küldő országokból érkezők vendégforgalma változóan alakult. Míg a Németországból, az Ausztriából és az Egyesült Királyságból érkezők forgalma 3,7,  3,9, illetve 10,2 százalékkal csökkent, addig az olasz, az orosz és a cseh vendégek által eltöltött éjszakák száma 2,4, 20,2, illetve 9,8 százalékkal emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek decemberi bevétele megközelítette a 21 milliárd forintot, 8,8 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. 

Az árbevételen belül a szállásdíjbevételből 11 milliárd, a vendéglátásból 5,6 milliárd forint folyt be. A forint/euró havi átlagárfolyama 301 forint volt, 16 forinttal gyengébb a 2012. decemberinél - közölte a KSH. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 39,7 százalékos volt decemberben, ami 1,1 százalékponttal több az egy évvel korábbinál. Az ötcsillagos házak szobáinak igénybevétele kiemelkedő, 56,6 százalékos, a négycsillagosoké 44,8, a gyógyszállodáké pedig 44,5 százalékos volt. Az év utolsó hónapjában a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 15 610 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) 6200 forint volt. 

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján decemberben 1547 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek az év utolsó hónapjában 1,1 milliárd forint értékben fizettek ezzel a fizetőeszközzel a szálláshelyeken. Összehasonlítva a 2012. decemberében beváltott üdülési csekk, valamint a SZÉP-kártya együttes forgalmával, ez 11 százalékos növekedés. A szálláshely-szolgáltatást nyújtó vállalkozások a szálláshelyeken decemberben közvetlenül 28 ezer embert foglalkoztattak, ami 0,9 százalékkal haladta meg a múlt év decemberi értéket. 

December 31-én Magyarországon 2188 kereskedelmi szálláshely működött, ezen belül 904 szálloda 52 ezer szobával, valamint 856 panzió 9 ezer szobával. Az egyéb szálláshelyek, üdülőházak, kempingek és közösségi szálláshelyek száma 428 volt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!