szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mi kell ahhoz, hogy ide vonzzuk az innovatív startup cégeket és kialakítsunk egy igazi technológiai központot? Vannak jó példák erre.

Honnan lesz munkahely, növekedés és jövedelem ezekben a válságos időkben? A válasz egyszerű, a technológiai központok és a startup vállalkozások olyan növekedési lehetőséggel kecsegtetnek, ami minden képzeletet felülmúl. A kérdés már csak az, hogy mely tényezők együttállása szükséges ahhoz, hogy egy tech-központ százával vonzza magához az új vállalkozásokat, lökést adva ezzel a munkahelyteremtésnek és a gazdasági fellendülésnek – írja a Pénzügyi Szemle Online blogja.

Elsőre azt gondolnánk, hogy a felívelő technológiai központokat csakis a leggazdagabb országok tarthatják fenn, ahol röpködnek a dollármilliárdok, tolonganak a világ legnagyobb technológiai vállalatai és karnyújtásnyira vannak a legjobb nevű egyetemek. A valóság azonban az, hogy jó néhány olyan technológiai központ is akad a világon, melyek nem a csillogással, hanem néhány olyan helyzeti előnnyel csábították magukhoz az új technológiai vállalkozásokat, melyeket akár mi magyarok is biztosítani tudnánk. Lehetne említeni például a ciprusi Nicosiát, amely a rendkívül alacsony adókkal, a laza szabályozással és az egyszerű/olcsó vállalatalapítási feltételekkel teremtett vonzó környezetet az új vállalkozásoknak. Vagy itt van egy másik példa, Pune, a nyüzsgő indiai város, amely a vonzó bérköltségek mellett a színvonalas egyetemi oktatással, az izgalmas éjszakai élettel és a képzett fiatalok kiemelkedően magas arányával csábította magához a gyors növekedést ígérő technológiai vállalatokat – írja a blog.

Varázslatról szó sincs tehát egyik esetben sem, mint ahogyan az sem meglepő, hogy Dublin az alacsony adókkal és az angol anyanyelvvel, Malmö a színvonalas oktatásával és a fiatal bevándorlók számára vonzó életkörülményeivel, Eindhoven az innovatív iparági környezetével és fejlett infrastruktúrájával, a tengerentúli Raleigh pedig a rendkívül kellemes, gyermekbarát külvárosi életkörülményeivel vált kiemelkedően vonzó célponttá a tech startup vállalkozások körében.

Egyértelmű, hogy az induló technológiai cégek ott valósítják meg álmaikat, ahol a legkedvezőbbek a feltételek, a világ legvonzóbb tech központjait szemlélve pedig nagyon úgy tűnik, hogy semmi teljesíthetetlen nincs ezekben a feltételekben – írja a blog.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!