szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felmondta a választási kampányban kötelező, kormányzatot dicsérő leckét Varga Mihály csütörtökön egy gazdasági konferencia első előadójaként. A nemzetgazdasági miniszter szerint mindennek az alapja a kormány iránti bizalom, és egyre jobbak a mutatók is.

„Az én előadásom inkább csak a száraz tények felsorolására törekszik” – kezdte előadását Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Portfolio.hu Forint 2014 gazdasági konferencián. Elmondta: a kormány munkája alapvetően nem lehetett volna sikeres bizalom nélkül. A legjobb gazdaságpolitikai elképzelések sem tudnak megvalósulni, ha ez a bizalom eltűnik – tette hozzá.

2010-ben kettős gazdaságpolitikai célt fogalmaztak meg: az adósságcsapdából való kikerülést, illetve a munkahelyek számának növelését. „Úgy ítélem meg, hogy négy év után ez a két cél teljesült” – mondta a miniszter. A mindent összefoglaló gazdasági teljesítményt nézve szerinte sikerült eredményeket elérni, ráadásul úgy, hogy az államháztartási hiányt sikerült 3 százalék alatt tartani. „Hasonlóan dinamikus gazdasági növekedésre hét éve nem volt példa Magyarországon” – mondta Varga, aki jó hírnek tartja azt is, hogy a növekedést nem csak az export húzza, hanem a belső kereslet is megtámasztja, ez utóbbi a hazai piacra termelő kkv-k számára fontos. Az EU tagországai között a tavalyi év negyedik negyedévében az ötödik legjobb növekedést tudtuk összehozni a miniszter szerint.

Rokkantnyugdíjak felülvizsgálata, közfoglalkoztatás, munkatörvénykönyvének megváltoztatása – ezek a főbb eredmények a munkaerőpiacot érintő változásoknál Varga Mihály szerint. A miniszter úgy látja, hogy ennek is eredménye, hogy az elmúlt egy évben 70 ezerrel lett több közmunkás, 37 ezerrel pedig bővült a piaci foglalkoztatottak száma. A nemzetgazdasági miniszter a munkanélküliséggel kapcsolatosan elmondta: öt éve nem volt ilyen alacsony a ráta, és a stratégiai megállapodásoknak hatezer munkahely köszönhető.

A turizmus árbevétele 10 százalékkal nőtt tavaly, az ipari termelés is meghaladta az egy évvel korábbit, a járműgyártás tavaly ugyanakkor 19 százalékkal nőtt, ez kiemelkedő a nemzetgazdasági miniszter szerint. Varga folytatta: az építőipar 10 százalékkal nőtt 2013-ban, amihez nagymértékben járult hozzá az, hogy az ország több uniós forrást tudott lehívni. „Tény és való, hogy a kormányzati beruházások is meghúzták ezt a teljesítményt” – ismerte el Varga, de hangsúlyozta, hogy a piacon is tapasztalható már az élénkülés.

©

Az uniós forrásokkal kapcsolatban még egy megjegyzés hangzott el. Varga azt reméli, hogy hatékonyabban tudjuk majd felhasználni a brüsszeli pénzeket a következő uniós ciklusban. „Remélhetőleg kevesebb kutyakozmetika és szicíliai csapatépítő tréning lesz” – hangsúlyozta.

A beruházásoknál Varga szerint van elmozdulás, a tavalyi év negyedik negyedévében kilenc százalékkal nőttek. A járműipari kapacitások területén 2013-ban fordulat következett be: a tavalyi év negyedik negyedévében 50 százalékkal múlta felül a szektor teljesítménye az egy évvel korábbit. Magyarországon 712 járműipari vállalat működik, amelyek mintegy 115 ezer embernek adnak munkát. A négy nagy autógyártó cég több mint 2500 fővel növelte tavaly a foglalkoztatottaik számát.

A forint és a hazai gazdaság sérülékenysége Varga szerint most jóval kisebb, mint négy éve. Ezzel együtt igaz – erősítette meg Varga –, hogy a kormány nem tűzött ki árfolyamcélt. „A jó árfolyam az, amely mellett a magyar gazdaság stabilan növekszik” – hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Magyarország: csödörből vödörbe

Sokakat meglepett, hogy valódi gazdasági növekedés alakult ki Magyarországon, de a hiánytól megszabaduló ország problémái még nem oldódtak meg. Erről beszélt David Lubin, a Citigroup ügyvezető igazgatója a Portfolio.hu Forint 2014 konferencián.

hvg.hu Gazdaság

“A forint árfolyama ott van, ahol lennie kell”

“Pontosan ott van a forint valós értéke, ahol most vagyunk” – mondta Benoit Anne, a Sociéte Générale feltörekvő piacokkal foglalkozó vezető stratégéja a Portfolio.hu Forint 2014 konferencián a magyar fizetőeszköz árfolyamára kitérve.

Szlávik: minden vakcina megakadályozza a súlyos betegség kialakulását

Szlávik: minden vakcina megakadályozza a súlyos betegség kialakulását

Nulla kredittel zárhatják le az SZFE-hallgatók őszi félévét

Nulla kredittel zárhatják le az SZFE-hallgatók őszi félévét

Az utazás már sohasem lesz a régi az Airbnb vezetője szerint

Az utazás már sohasem lesz a régi az Airbnb vezetője szerint