szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kétéves csúcsra emelkedett az arabica kávéfajta ára a brazil szárazság miatt, amely miatt globális kávéhiány lehet a 2014/2015-ös idényben és valószínűleg a következő évben.

Az arabica ára csaknem 80 százalékkal emelkedett év eleje óta. Hétfőn 15 óra körül az Intercontinental Exchange határidős tőzsdén egy font (45,36 dekagramm) arabica ára 2,0235 dolláron állt, ami 5,50 centes, vagyis 2,8 százalékos drágulás a pénteki zárószinthez képest. Röviddel korábban 2,0480 dolláron, 2012 márciusa óta legmagasabb szinten is jegyezték a kávéfajta fontonkénti árát.

Legutóbb 2011 elején emelkedett jelentősen az arabica ára, akkor 3 dollár fölött is jegyezték.

Egy hete Mauricio Galindo, a Nemzetközi Kávészervezet egyik vezetője azt mondta: ha tovább tart a szárazság Brazíliában, kávéhiány lép fel a világpiacon, amire négy éve nem volt példa.

Brazíliában a jobb minőségű alapanyagnak tartott arabica kávét termesztik.

A Nemzetközi Kávészervezet várakozása szerint Brazíliában, amely a világ legnagyobb kávétermelője, a 2014/2015-ös idényben 48 millió zsák (1 zsák = 60 kilogramm) kávét takarítanak be, ami 5 millió zsákkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

A gyengébb minőségű robusta kávéfajta ára is emelkedett hétfőn, egy éve legmagasabb szintre, tonnánként 45 dollárral (2,1 százalékkal) 2144 dollárra nőtt. A robusta a gyorsan oldódó kávéporok alapanyaga.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!