szerző:
Murányi Kriszti

Egyesek a jövő pénzét látják benne, mások csak kiugrási lehetőséget. A magyar bitcoin-elfogadóhelyek bizakodóak a virtuális pénzzel kapcsolatban és az első vásárlókat várják, igaz, az árfolyama rendkívül kiszámíthatatlan, és az anonim tranzakciók miatt az online alvilág is előszeretettel használja. Amerikában és Nyugat-Európában azonban már elindult elterjedése fizetőeszközként a kereskedelemben is a bitcoin-tőzsdéről és a webshopokból.

Bár most nem éppen a diadalútjáról szólnak a hírek, mégis bátran lehet állítani, hogy új őrület terjed a virtuális pénzügyi világban: a matematikai alapokon kibocsátott kriptovalutáról, a bitcoinról gyermekbetegségei ellenére is azt állítja számos szakember, hogy a jövő pénze formálódik a szemünk előtt.

A virtuális fizetőeszköz az internet-előfizetések terjedésével, a webes alkalmazások fejlődésével tudott ilyen magasra kapaszkodni. A kezdetekben azonban még egyáltalán nem úgy tűnt, hogy ez így lesz. 2010 májusában például a Jacksonville-ban élő László Hanyecz 10 ezer bitcoint ajánlott annak, aki rendel neki két pizzát. A 10 ezer bitcoin valós ára akkor 25 dollár volt szemben a mai 6 millió dollárral. A pizzák megvásárlása az első "valós életben" is végrehajtott bitcoin-tranzakciót jelentette. Azóta elterjedtek a bitcoint elfogadó üzletek, cégek: bicikli megvásárlásán keresztül a kocsmai fizetésen át még privát repülőgépet is lehet bérelni bitcoinért. Világszerte több ezerre rúg azon üzletek, webshopok száma, melyek elfogadják a bitcoint.

Magyarországon egyelőre nem túl elterjedt fizetési mód a bitcoin, de rövid keresés után lehet találni néhány céget, amelyek a hagyományos fizetési lehetőségek mellé a bitcoint is felvették webshopjukba. 

Bizakodnak az elfogadóhelyek

Elfogadja a bitcoint a budapesti Fatum jewels, amit azzal indokoltak, hogy ők minden innovációra nyitottak, amiben fantáziát és lehetőséget látnak, így más kriptovalutákat is elfogadnak. Bár még senki nem fizetett így náluk, de mégis  bíznak a bitcoin terjedésében. Szerintük annak idején a webshopokat is bizalmatlanul fogadták az emberek – csak idő kérdése, hogy  mikor válik elfogadottá.

Egyre több helyen elfogadják, már itthon is
©

Kiss Gergely, az eNET vezető elemzője szerint a legtöbben csak kísérleti jelleggel vagy poénból fogadják el a bitcoint, valós forgalom nem mérhető. Ha el is terjed, szerinte leginkább a szolgáltató szektorra lesz majd jellemző ez a fizetési mód, de a termékek szintjén túl sok adózási és könyvelési kérdés merül fel. Senki nem tudja, hogyan számolja el a könyvelő, hogyan kell adózni utána, hogyan vezessék a bevételeket. Kiss szerint az árfolyam kilengése is túl drasztikus ahhoz, hogy megérje a termékeket bitcoinért árulni.

Mi az a bitcoin?

A bitcoin egy virtuális pénzeszköz, ami 2009-ben bukkant fel az interneten. Fizetőegységeit egy matematikai algoritmus hozza létre korlátozott számban, a hálózatra kapcsolt számítógépek erőforrásainak segítségével, ezért nevezzük kriptovalutának. Az így kibányászott vagy vásárolt bitcoinok egy titkos elektronikus aláírással írhatók át mások virtuális pénztárcájába, így a kifizetett összeg a bankok kikerülésével, közvetlenül a kedvezményezetthez kerül, hasonlóan a készpénzforgalomhoz. A virtuális pénznek nincs aranyfedezete, értéke attól van, hogy elfogadják cserealapként, nő iránta a kereslet, az újabb bitcoinok kiosztása azonban a matematikai generálás miatt korlátozott. A fizetés a titkos aláírással teljesen anonim tranzakciók végrehajtását biztosítja, így nem csoda, hogy felfedezte magának az online alvilág és az anarchista hackerek. A szakértők fehívták a felhasználók figyelmét arra, hogy az anonimitás miatt semmi sem védi virtuális pénztárcájukat a hackertámadásoktól vagy a sima elvesztéstől. A befektetők így is lehetőséget látnak benne, mivel tavaly a világ leggyorsabban dráguló devizája volt, bár miután összeomlott a bitcoin-tőzsde a túlzott terheléstől és több ország is törvényen kívül helyezte, ingadozni kezdett az árfolyama. Jelenleg 1 BTC hozzávetőleg 140 ezer forintot ér, általánosan a milliBitcoin van használatban, ez egy ezred része ennek az összegnek.

Kemecsei Gábor a Bitcoins Hungary Kft. ügyvezetője azon dolgozik, hogy minél több magyar cég fogadjon el bitcoint. Szerinte is a szolgáltatói szektorban lehet jövője a digitális valutának, mivel nem kell hozzá se terminál, se bankszámla. Úgy gondolja, a vásárlókat visszatartó egyik legnagyobb erő, hogy kevés az elfogadóhely, de ha elég vállalkozás beszáll, ez jelentheti a jövő pénzét.

Ugyanakkor nem véletlen, hogy a kriptovalutákkal való kereskedelem több országban is tiltott, például Kínában, Dániában és Oroszországban. Ezek a virtuális pénznemek teljesen szabályozatlanul és felügyeletlenül áramlanak a piacon, a felügyeleti, illetve pénzkibocsátási monopóliumukat féltő nemzeti és nemzetközi hatóságoknak így van okuk ellenérzésekre. A bitcoint betiltani viszont nem lehet egészen addig, amíg a torrenthálózathoz hasonlóan legalább egy számítógép használja, a pénz-bitcoin tranzakciók korlátozásával azonban az így is ingatag árfolyam könnyen zuhanórepülésbe kezdhet.

Pálréti Norbertet, az Élménybank.hu ügyvezetőjét Kemecsei Gábor győzte meg, hogy fogadja el a bitcoint, de egyelőre náluk sem fizettek vele. Szerinte Magyarországon kevés tranzakció történik, az emberek inkább befektetésnek gyűjtik, és "mindenki arra vár, hogy többet fog érni" – tette hozzá.

Az elsők akarnak lenni

A II. kerületi kutyaiskola azért szállt be a bitcoin-bizniszbe, hogy ők legyenek az elsők a területen. Karádi Róbert, a kutyaiskola vezetője azt szeretné, ha beszélnének az iskolájáról, náluk sem fizetett még senki bitcoinnal, de a januári indulás óta már voltak érdeklődők. Ők is bizakodóak, szerintük a kölcsönös bizalom a legfontosabb a bitcoin-tranzakciókhoz, és azzal, hogy feltették a logót a honlapjukra, megtették az első lépést efelé.

Az Infobit informatikával és számítástechnikával foglalkozó kft. is első szeretett volna lenni a területén, így ők is elfogadják az online valutát. Szerintük is aggályos a termékkereskedelemben felhasználni a bitcoint, elsősorban a cégük által kínált szolgáltatások fizetségének szánják. A cég szerint nem életszerű, hogy valaki külföldi bankban forintra váltatja bitcoinjait, majd itthon adózna utána, illetve az is kérdés, hogyan lehet számlát adni egy esetleges bitcoin-tranzakciókról. Szerintük ami most a bitcoin legnagyobb vonzereje, vagyis a felügyelet hiánya, fog megszűnni akkor, ha a hatóságok is felfigyelnek rá. A hanyatlástól viszont nem félnek, szerintük amire az FBI és a kínai kormány is felfigyel, az fontos.

A virtuális pénz ugyanakkor sok kockázatot hordoz magában
©

Az Optimus Numizmatika viszont felkészült a bitcoinos fizetőkre, átutalásos és készpénzes számlát is készek adni a vásárlóknak. Szabó Sándor az Optimus Numizmatika ügyvezetője is a reklámérték miatt döntött a kriptovalutás fizetési lehetőség mellett. Mivel más, arannyal foglalkozó cég nincs a piacon, amely digitális valutákat is elfogadna, Szabó Sándor bizakodó, új ügyfelek megjelenésében bízik, akik a bitcoin-befektetéssel szerzett vagyonukat aranyra váltanák.

Váltani kell

A cégek átváltással képzelik el a bitcoin-fizetéseket, általában az aktuális bitcoin-euró majd euró-forint árfolyamokon. Mivel így a forint-euró árfolyam bizonytalansága is közbeékelődik, az ingatag bitcoin árak mellett ez a módszer nem kiszámítható. Néhány cég, például az Infobit Kft. forint-bitcoin árfolyamon vált a Bitpay-en keresztül, így ők már forintot tudnak kiszámlázni. Olyannal nem találkoztunk, akik rögtön BTC-ben határoznák meg az áraikat. Az átváltásra a szolgáltalások esetében kevésbé lehet szükség a jövőben, ahol nem kell a beszállítót vagy az anyagköltséget forintban vagy euróban egy harmadik félnek kifizetni. Ehhez azonban a pénz útjába be kell emelni új bankokat, akik bitcoin-váltással foglalkoznak. Az online fizetési lehetőség azonban sok törvényességi kérdést felvet a Kiss Gergely által is vázolt könyvelési kérdésekben.

Nem csak a bitcoin lehet alternatív valuta
Balatoni korona, soproni kékfrank, esetleg bocskai korona? Magyarország egyes régióiban ilyen pénzhelyettesítő eszközökkel is fizethetünk a helyi boltokban vagy vehetünk igénybe szolgáltatásokat. Az utalványok bevezetésének fő célja a helyi gazdaság élénkítése és a kiáramló pénzek helyben tartása volt. A hvg.hu tavaly írt arról, hogy már több százra rúg a helyi pénzeket elfogadó helyek száma, találkozni csak ritkán találkoznak vele a boltosok. A helyi pénzeknek ráadásul kockázataik is vannak, erről bővebben a cikkben lehet olvasni.

Ezek egy részére kínál megoldást a Bits of Trust magyar bitcoin-startup szofvere, melynek segítségével tételekre lebontva láthatók a tranzakciók, de az adózás és ellenőrzés hiánya miatt az elemzők ebből a szempontból nem jósolnak felívelő pályát a bitcoinnak.

Jegybanki intelem

A kockázatokatra ugyanakkor a szabályozói oldal is felhívta a figyelmet. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) idén februári véleménye szerint egyes fizetésre használható virtuális eszközök – különösen a bitcoin – sokkal kockázatosabbak, mint a felhasználók által már jól ismert elektronikus fizetési megoldások. A virtuális eszközöknek nincs kibocsátójuk, nem tartoznak egyetlen ország hatóságának, jegybankjának felügyelete alá sem, nincsenek megfelelő felelősségi, garanciális, kárviselési szabályaik.

A jegybank emellett megjegyezte, hogy a virtuális pénz könnyen elveszhet, azt könnyen ellophatják. Az erre szakosodott tőzsdéken az azokkal való kereskedésre általában semmilyen szabályozás nem vonatkozik. A fizetésre használható, virtuális pénztárcák a kódok esetleges feltörésével ellophatók. Az MNB szerint további bizonytalanság forrása, hogy a virtuális eszköz értéke gyorsan változhat.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakat is talál!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Generációról generációra teremtjük újra az erőszakot

Generációról generációra teremtjük újra az erőszakot

Trump: Közel a megállapodás Kínával

Trump: Közel a megállapodás Kínával

Kitüntette a főpolgármester a 18 éves lány életét megmentő BKV-sofőrt

Kitüntette a főpolgármester a 18 éves lány életét megmentő BKV-sofőrt

Nagyon fogynak a jegyek az Aerosmith-koncertre

Nagyon fogynak a jegyek az Aerosmith-koncertre

A katonának állt Orbán Gáspár után is van élet a Felházban

A katonának állt Orbán Gáspár után is van élet a Felházban

Úgy készít 3D-s modellt az Nvidia mesterséges intelligenciája, ahogy eddig nem lehetett

Úgy készít 3D-s modellt az Nvidia mesterséges intelligenciája, ahogy eddig nem lehetett