szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyet még vághat az alapkamaton a jegybank monetáris tanácsa, utána megállhat a kamatcsökkentés. A piacon arra tippelnek, hogy a kormány nem akar gyengülő forintot látni a választásokig.

Délután kettő után kiderülhet, hogy a jegybank a következő időszakban tovább csökkenti az alapkamatot, vagy véget vet a 2012 óta tartó kamatvágási sorozatnak. A devizapiacon van egy olyan vélekedés, hogy a kormány választásokig már nem szívesen látna gyengülő forintot. A devizahitelesek 320 forintos eurónak biztosan nem örülnének, és ennek április 6-án negatív politikai következményei lennének.

Még egyet vágnak

Az elemzők többsége most arra számít, hogy az MNB Monetáris Tanácsa folytatja a kamatcsökkentést, 10 bázisponttal, és ez lesz az utolsó egy ideig. Ezzel a mostani 2,7 százalékos mélypontról rekordalacsony szintre, 2,6 százalékra csökkenhet a kamat. Erre várhatóan nem lesz nagy reakció a piacon, és a forint árfolyama valószínűleg nem gyengül – mondta a hvg.hu-nak Kolba Miklós, az ING devizakereskedési üzletágának vezetője.

Ennél az asztalnál döntenek az alapkamatról.
©

A forint napok óta 313 környékén ingadozik az euróval szemben, és a devizakereskedő szerint, ha a monetáris tanács kamattartás mellett dönt, akkor még erősödhet is. Ezt ugyanis a piac úgy értékelné, hogy vége a kamatcsökkentésnek. Esélyesebb azonban, hogy kedden még 10 bázispontot vág a tanács, és valószínűleg kamatdöntés utáni közleményből lehet majd kimazsolázni, hogy megáll-e.  

Hosszabb távon egyébként az elemzők kamatemelést várnak, a várakozások átlaga szerint az év végére 3 százalékra, 2015 végére 3,75 százalékra nő a kamatszint. Az kamatdöntéssel párhuzamosan az MNB kedden publikálja legfrissebb inflációs jelentésének főbb számait is. A JP Morgan londoni közgazdászai arra számítanak, hogy a jegybank most új eszközt vet be. Azt mondják, a tanács egyértelmű iránymutatásba kezdhet a jövőbeli kamatdöntésekkel kapcsolatban. Ők azzal számolnak, hogy a kamatcsökkentés 2,5 százaléknál áll meg, és nem számítanak kamatemelésre 2015-ig.

330 forintos eurót is jósolnak

Ha a monetáris tanács azt üzenné, hogy a következő kamatdöntő ülésen, egy hónap múlva is vághat a kamaton, az várhatóan valamennyire gyengíteni fogja a forintot. Arra nem vállalkoznak az elemzők, hogy megsaccolják mennyit gyengülhetne ebben az esetben. A Citibank elemzői hétfőn már azt is belengették, hogy újabb történelmi mélypontra, akár 330-ig gyengülhet a forint az euróval szemben. Erre az extrém árfolyamra 6-12 hónapos távon számítanak, a következő 3 hónapban még 315 forintos eurót jósolnak.

A hvg.hu által megkérdezett hazai elemzők azonban túlzónak tartják a Citi prognózisát, illetve hangsúlyozzák, hogy a forint árfolyamát nem lehet így megjósolni. Akkor én bemondok egy 340-es eurót, és én nyertem a licitet? – kérdezte egy elemző. Választások után persze gyengülhet a forint, de ez nagyon sok tényezőtől függ, például attól, hogy a kormány megmenti-e a devizahiteleseket, és esetleg a bankoknak le kell nyelniük egy jelentős veszteséget – mondta a hvg.hu-nak Szántó András, az Equilor devizaüzletágának vezetője.   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nők és gyerekek sérültek meg egy budapesti karambolban

Nők és gyerekek sérültek meg egy budapesti karambolban

Ausztriában 200 millió eurót költenek a távoktatásban tanulókra, hogy behozzák a lemaradást

Ausztriában 200 millió eurót költenek a távoktatásban tanulókra, hogy behozzák a lemaradást

Az SZFE kollégistái nem értik, hogy forgathatott a Pesti TV a személyes tárgyaik között

Az SZFE kollégistái nem értik, hogy forgathatott a Pesti TV a személyes tárgyaik között