szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Engedhet a bankadóból a kormány azoknál a pénzintézeteknél, amelyek kedvezményeket nyújtanak a devizában eladósodott ügyfeleknek – írja Rogán Antal nyilatkozatára hivatkozva a Magyar Nemzet. A lap azt írja, hogy a Kúria ősszel dönthet a devizahitelekről.

Devizahitelesek tüntetése
©

A bankadó nem szűnik meg, de annak részletszabályairól lehet egyeztetni – idézi Orbán Viktor hétfői nyilatkozatát a Magyar Nemzet, majd Rogán Antal hétfő esti nyilatkozatát említik, aki a Hír TV-nek azt mondta, hogy a részletszabályokról akkor lehet beszélni, ha a bankok adnak valamit a devizahiteleseknek.

Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan miként kötné össze a devizahiteleseknek nyújtott kedvezményeket a bankadóval a kormánypárt – írja a napilap, de elképzelhetőnek tartják, hogy hasonló megoldás születik, mint a 2012-es végtörlesztés esetében, amikor azzal egyeztek meg a bankokkal, hogy az árfolyamveszteség nagy részét azok szenvedik el, a veszteségek egy részét viszont leírhatják a bankadóból.

Rogán azt mondta, hogy miután az Alkotmánybíróság döntése értelmében az egyik félnek kiugróan előnytelen szerződések esetében a jogalkotónak lehetősége van visszamenőleg szabályozni az aránytalanságokat, a kormány kész erre.

A Kúria ősszel, vagyis a kormánypárti politikusok által várt tavaszi időpontnál később egészítheti ki a devizahitelesek ügyében hozott decemberi jogegységi határozatát – írja a Magyar Nemzet. Rogán szerint még idén kialakulhat a menetrend, hogy miként lehet a devizahiteleket véglegesen kivezetni a hazai rendszerből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eltűnt egy 10 hónapos mezőkövesdi kisfiú

Eltűnt egy 10 hónapos mezőkövesdi kisfiú

Harminc évvel ezelőtt egyáltalán nem számoltunk a posztdemokrácia megjelenésével

Harminc évvel ezelőtt egyáltalán nem számoltunk a posztdemokrácia megjelenésével

Sok a kérdőjel a Kínából behozott lélegeztetőgépek körül

Sok a kérdőjel a Kínából behozott lélegeztetőgépek körül