szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rendkívül pesszimisták az egyetemisták a nyugdíjkilátásokat illetően, és jelentősen alulbecsülik az átlagnyugdíjak értékét – derül ki a CIG Pannónia egyetemisták körében végzett kutatásából. Legtöbbjük úgy gondolja, hogy annak összege a 80 ezer forintot sem éri el, ezért döntő többségük úgy véli, hogy az állami nyugdíj nem lesz elegendő a tisztes megélhetéshez. Nagy részük ugyanakkor már tervezi, hogy gyűjteni fog majdani nyugdíja kiegészítésére.

Az egyetemisták többsége nincs tisztában a mai nyugdíjak összegével, miközben az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adatai szerint 113 ezer forint az átlagnyugdíj, a CIG Pannónia kutatása során megkérdezett egyetemisták azonban áltagosan csak 81 ezer forintra becsülik azt. A legtöbben (42%) úgy gondolják, hogy az a 80 ezer forintot sem éri el.

A pesszimista becslés valószínűleg nem független attól, hogy a magyarok jelentős része szerint az állami nyugdíj nem lesz elegendő arra, hogy a korábbi életszínvonalukat fenntartsák. A hallgatók 86 százaléka ért egyet ezzel a vélekedéssel. Ugyanakkor, azok sem becsülik lényegesen magasabbra az átlagnyugdíj összegét, akik szerint annak összege elegendő lesz a tisztes öregkori megélhetéshez (átlagosan közel 88 ezer forint).

Akik szerint nem lesz elegendő a nyugdíjuk, nagyszámban tervezik, hogy félretesznek majd nyugdíjas éveikre. Csupán 3 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem fog takarékoskodni majd erre a célra. Majdnem minden második válaszadó (49 százalék) azt tervezi, hogy már munkába állást követően elkezd kisebb összegekkel az öregkorra félretenni. A megkérdezettek több mint negyede (28 százalék) pedig akkor kezd majd a nyugdíjas évekre gyűjteni, ha jövedelme elég magas lesz ahhoz, hogy ne érezze a félretett pénz hiányát. A diákok közel egytizede (8 százalék) azt tervezi, hogy a nyugdíjba vonulás előtt 10-20 évvel vág majd bele a nyugdíjcélú megtakarításba.
 
„Jelentős eredmény, hogy már a fiatalok is felismerik saját felelősségüket az öregkori anyagi biztonságuk megteremtésében – értékeli a kutatás eredményeit Sallai Linda, a CIG Pannónia termékfejlesztési és kockázatvállalási vezérigazgató-helyettese. Ez azért is fontos, mert a KSH előrejelzései szerint mire e generáció nyugdíjba vonul, már várhatóan több lesz a nyugdíjas, mint az aktív dolgozó, ami komoly finanszírozási problémát jelent majd az állami nyugdíjrendszer számára.”

A CIG Pannónia tapasztalatai is azt mutatják, hogy nem csak az idősebb korosztályok, de már a 20-as éveiben járó fiatalok is felelősen gondolkodnak a jövőjükről. „A bizonytalan nyugdíjkilátások miatt a fiatalok is bizalommal fordulnak a nyugdíjbiztosítások irányába, amelyek népszerűsége az év eleje óta elérhető adókedvezmények miatt is nőtt. E korosztálynak különösen fontosak ugyanakkor a megfelelő nyugdíjbiztosítás kiválasztásakor a költségek és a rugalmas hozzáférés. Mivel számukra még távoli a nyugdíjba vonulás, lényeges, hogy ne járjon jelentős anyagi hátránnyal az előre nem látható helyzetekhez való alkalmazkodás” – hangsúlyozta a CIG Pannónia vezérigazgató-helyettese.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magyarok 87 százaléka klímaszorongó

A magyarok 87 százaléka klímaszorongó

Meghalt három koronavírusos beteg Romániában, mert leálltak a lélegeztetőgépek

Meghalt három koronavírusos beteg Romániában, mert leálltak a lélegeztetőgépek

Belföldi repülőjáratokat tiltanak Franciaországban ott, ahol vonattal is lehet menni

Belföldi repülőjáratokat tiltanak Franciaországban ott, ahol vonattal is lehet menni