szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Siemens szállítja a megoldást arra a sokat hivatkozott kérdésre, hogy az északi tengeri szélparkokban megtermelt, nagy mennyiségű zöldáramot hogyan lehet a szárazföldre, az ott lévő villamos hálózatra juttatni - lehetőleg minél kisebb veszteséggel.

Tengeri szélparkok áramát hosszú útvonalon, megbízhatóan a partra juttatni - erre a feladatra a TenneT német-holland átvitelihálózat-üzemeltető az alacsony veszteségű HVDC (High Voltage Direct Current - nagyfeszültségű egyenáramú) átviteli módszert alkalmazza. Az eddig megrendelt kilenc északi-tengeri offshore hálózati összeköttetésből ötöt a Siemens készít, és ez hozzájárulni a németországi energiaváltás sikeréhez.
 

Ez a terv.
©

A Petrofac-kal alkotott konzorcium vezetőjeként a Siemens szállítja az egyik hálózati összeköttetés, a BorWin3 komplett, hatékony HVDC-technikáját. Partnere, az olaj- és gázágazat több mint 30 év tapasztalattal rendelkező generálvállalkozója, a Petrofac vállalja a szükséges tengeri platform megépítését és offshore installációját. A kábelek szállítására és lefektetésére a TenneT külön pályázatot írt ki, így az nem a konzorcium feladata. A 900 MW átviteli teljesítményű BorWin3 az ötödik hálózati kapcsolat, melyet a TenneT a Siemenstől megrendelt, és rajta keresztül közel egymillió német háztartáshoz jut el majd tiszta szélenergia. Kereskedelmi üzembe állítását 2019-re tervezik.
 
A Siemens szállítási terjedelme a hálózati összeköttetés minden nagyfeszültségű berendezésére és a teljes szárazföldi állomásra kiterjed. Döntő jelentőségű komponens a két áramátalakító konverter, amelyek a váltóáramot egyenárammá, illetve az egyenáramot váltóárammá alakítják. Emellett a Siemens állomásonként két 670 MVA-es teljesítménytranszformátort, valamint a teljes lég- és gázszigetelésű nagyfeszültségű kapcsolástechnikát is szállítja. A HVDC konvertereket a Siemens nürnbergi konverter-gyárában tervezik, gyártják és tesztelik majd, és ugyanott gyártják a teljesítménytranszformátorokat is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ami a cinkéknek jó, az a vízi madarakra veszélyes – itt a téli etetési útmutató

Ami a cinkéknek jó, az a vízi madarakra veszélyes – itt a téli etetési útmutató

Félig leaszfaltoztak egy macskát Bács-Kiskun megyében

Félig leaszfaltoztak egy macskát Bács-Kiskun megyében

Az én hetem: Lackfi János zombifesztiválon járt

Az én hetem: Lackfi János zombifesztiválon járt