szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hamarosan elkezdik építeni az a 70 kilométer hosszú autópályát Erdélyben, amely a dél-erdélyi autópályát köti össze a tervezett észak-erdélyi pályával.

Májusban elkezdődik az autópálya építése az erdélyi Torda és Szászsebes között - jelentette be szombaton Tordán Dan Sova román szállításügyi miniszter. A tárcavezető Tordán írta alá az építkezések megkezdésére vonatkozó rendeletet.

A 70 kilométer hosszú autópálya a Nagylak, Arad, Temesvár, Déva, Nagyszeben városok érintésével részben már megépült dél-erdélyi autópályát köti össze a tervezett észak-erdélyi pályával, mely Nagyvárad, Kolozsvár és Marosvásárhely érintésével vezet Brassó felé. 

A Mediafax hírügynökség idézte a minisztert, aki szerint a pálya hármas és négyes szakaszán május 20-án az egyes és kettes szakaszon pedig várhatóan két hónap múlva kezdődnek a munkálatok. A miniszter szerint a pályaépítő cégcsoportoknak 22 hónap alatt kell elvégezniük a munkát, ebből négy hónapot szánnak a tervezésre.  

A munkálatok összköltségét 500 millió euróra becsülik, a költségek 85 százalékát az Európai Unió alapjaiból, 15 százalékát a román költségvetésből biztosítják. A fellebbezések bírósági elutasítása után immár véglegesen eldőlt, hogy a pálya 13,4 kilométeres hármas szakaszát a Tirrena Scavi - Societa Italiana per Condotte d’Acqua olasz cégek konzorciuma, a 16,3 kilométeres négyest pedig PORR Construct - PORR Bau osztrák cégcsoport építheti. 

A miniszter tájékoztatása szerint a pálya egyes és kettes szakaszán bizonyos feltételek újraértékelése késlelteti egyelőre a munkálatok elkezdését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tükörsima magyar győzelem a női vízilabdázók kvalifikációs tornáján a kazahok ellen

Tükörsima magyar győzelem a női vízilabdázók kvalifikációs tornáján a kazahok ellen

Újfajta kijelzőt kezd gyártani a Samsung, szebb lesz tőle a kép a laptopokon

Újfajta kijelzőt kezd gyártani a Samsung, szebb lesz tőle a kép a laptopokon

A Szegedi Tudományegyetem rektora: Nincs semmilyen nyomás, még az sem biztos, hogy lesz egyetemi átalakulás

A Szegedi Tudományegyetem rektora: Nincs semmilyen nyomás, még az sem biztos, hogy lesz egyetemi átalakulás